Încă un oraş din România ia fonduri europene pentru troleibuze. Cât vor costa şi cine ar putea să le livreze

Încă un oraş din România ia fonduri europene pentru troleibuze. Cât vor costa şi cine ar putea să le livreze

Braşovenii vor avea troleibuze noi de 18 metri, articulate. FOTO: solaris.com

După modelul Clujului, care a anunţat deja că va achiziţiona 50 de troleibuze, un alt oraş din România organizează o licitaţie în acest sens. O singură companie s-a arătat interesată să livreze troleibuzele cerute.

Ştiri pe aceeaşi temă

Licitaţia organizată de Primăria Braşov, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a ajuns în faza de evaluare a ofertelor tehnice. Cel mai probabil, la începutul anului viitor se va afla numele companiei care va livra cele 26 de troleibuze care fac obiectul licitaţiei.

Suma pusă la bătaie este de 78 de milioane de lei, iar cea mai mare parte a fondurile provin de la Bruxelles şi sunt asigurate prin Programul Operational Regional. Principalul factor al atribuirii va fi raportul calitate-preţ, cu factorul cel mai bun de evaluare pentru perioada de garanţie. Organizatorii licitaţiei au solicitat o garanţie pentru cel puţin 350.000 de kilometri sau minim 5 ani.  

Singura companie care a depus oferte este Solaris Bus & Coach şi are sediul în Polonia. Compania poloneză a livrat troleibuze în toată Europa, iar în această vară a câştigat deja un contract la Cluj pentru 50 de vehicule Solaris Trollino articulate. Contractul semnat între Primăria Cluj-Napoca şi Solaris este de 123 de milioane de lei, iar un troleibuz costă 2.466.000 de lei, fără TVA. La fel ca în cazul Braşovului, investiţia de la Cluj este realizată în cea mai mare parte din fonduri de la Bruxelles. Astfel, 85% din suma necesară va fi acoperită din fonduri europene nerambursabile, 13% din fonduri provenind din bugetul naţional, în timp ce primăria va achita doar 2% din întregul contract.

citeste totul despre: