Eveniment: Lansare inedită de carte la Muzeul Brăilei

Muzeul Brăilei şi Şcoala „Ecaterina Teodoroiu" organizează joi, de la ora 11.00, la sediul muzeului din Piaţa Traian nr. 3, lansarea cărţii „Cătălina, eroina de la Jii", scrisă de Ioan Mălăescu şi Dorin Brozbă, apărută la Editura BD Media Târgu-Jiu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cartea este o reeditare completată şi revizuită, are 280 pagini şi reprezintă o biografie romanţată a Ecaterinei Teodoroiu.

Preotul cărturar Ioan Mălăescu, decedat în anul 1937, a lucrat la carte între anii 1925-1936. Aceasta a cunoscut-o personal pe Ecaterina Teodoroiu şi a participat şi la înhumarea osemintelor acesteia.

Ecaterina Teodoroiu a decedat pe câmpul de luptă, unde a şi fost îngropată. După patru ani, pe 8 iunie 1921, a fost înhumată în faţa Prefecturii Gorj.

După 15 ani, Gheorghe Tătărăscu, prim ministrul României din acea vreme, împreună cu soţia sa Aretia Tătărăscu, au comandat sculptorului Miliţa Petraşcu, elevă a renumitului Constantin Brâncuşi, să facă un sarcofag pe mormântul Ecaterinei Teodoroiu. Acesta a fost inaugurat pe 8 septembrie 1936, în prezenţa regelui Carol al II-lea şi a primului ministru Gheorghe Tătărăscu.

În anul 1937, preotul paroh Ioan Mălăescu a decedat în urma unei bronhopneumonii, nereuşind să vadă cartea tipărită.

În decembrie 1940, se reuşeşte tipărirea cărţii, dar este interzisă de dictatura antonesciană, iar din anul 1945 este interzisă de regimul comunist.

Din puţinele exemplare păstrate de familia Ecaterinei Teodoroiu a rămas unul, care a fost încredinţat editurii BD Media din Târgu-Jiu.

La manifestarea de la muzeu sunt invitați primarul orașului Aurel Simionescu, prof. Dorin Brozbă, directorul Editurii BD MediaTârgu-Jiu și general Bartu Buzea, preşedintele „Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război"

Cartea va fi prezentată de prof. univ. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei și de prof. Neculai Carnaru, directorul Şcolii „Ecaterina Teodoroiu".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: