Proteste împotriva verificării concediilor

Botoşănenii care susţin că sunt suferinzi vor fi verificaţi la domiciliu de inspectorii Casei de Asigurări şi de poliţişti. Zilele de boală au costat anul trecut 1,1 milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Medicii de familie se consideră victime ale noului sistem deoarece ei sunt priviţi ca principalii vinovaţi pentru cele 60.000 de concedii acordate anul trecut.

„S-a lansat ideea că de vină ar fi medicii de familie, dar nu este adevărat. Medicul putea prescrie maxim 14 zile pentru un episod de boală, iar posibilitatea de a prescrie peste această valoare o aveau colegii de alte specialităţi sau medicii din spitale. Deci, nu la medicii de familie era numărul mare de zile“, a spus doctorul Doru Culiceanu, medic de familie.

„Sechestraţi de Guvern“

Potrivit noii legislaţii, medicii de familie vor putea acorda maxim 10 zile de concediu medical, faţă de 14 câte aveau voie. Un alt punct controversat este verificarea bolnavilor la domiciliu. Mulţi pacienţi susţin că sunt cazuri în care se impune ieşirea din casă, chiar în timpul concediului medical.

„Păi, dacă am nevoie să plec la fizioterapie, să-mi iau o sticlă de apă? Mă scot din concediu medical că nu m-au găsit acasă? E aberant! Am ajuns să fim sechestraţi de Guvern“, a spus Lili Crăciun, o botoşăneancă aflată în concediu medical pentru afecţiuni ale coloanei. „E adevărat că sunt unii care se prefac bolnavi ca să facă rost de concediu medical, dar asta nu înseamnă că din cauza lor trebuie să plătim noi, toţi ceilalţi, care suntem cu adevărat suferinzi, prin aceste modificări absurde“, a spus Vasile Poroian, pacient.

„Nu ne bagă în seamă“

Medicii de familie sunt porniţi să conteste ultimele măsuri guvernamentale. Unii dintre ai au trimis mesaje atât Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cât şi Ministerului Sănătăţii, în care îşi arată dezaprobarea faţă de ordonanţa adoptată.

„Am trimis un punct de vedere la Colegiul Medicilor, la Ministerul Sănătăţii şi la Casa de Asigurări. Nimeni nu a băgat în seamă semnalele noastre. Propunem contestarea acestei ordonanţe în cadrul Asociaţiei Medicilor de Familie“,  a mai spus medicul Culiceanu. Amenzile pentru bolnavii falşi şi medicii care dau aiurea concedii sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările