Marile personalităţi ale istoriei care au abuzat de alcool. Trei mari oameni de stat consideraţi beţivi

Marile personalităţi ale istoriei care au abuzat de alcool. Trei mari oameni de stat consideraţi beţivi

Alexandru Macedon era bănuit de alcoolism FOTO Adevărul

Deşi abuzul de alcool este asociat  în general cu stilul de viaţă pauper, istoria ne demonstrează că mari personalităţi, inclusiv cuceritori celebri sau importanţi oameni de stat au avut probleme serioase cu licorile bahice băute în exces.

Ştiri pe aceeaşi temă

De-a lungul istoriei omenirii băuturile alcoolice au fost consumate pe scară largă pe toată suprafaţa globului. Vin, tărie sau bere au consumat oameni din toate categoriile sociale. Mulţi s-au dedat exceselor şi au avut probleme serioase cu depedenţa de alcool. 

Dacă în mentalul colectiv, abuzul de alcool este asociat în general cu oamenii fără căpătâi sau cu zonele paupere, acolo unde sărăcia merge mână în mână cu viciul, biografiile unor mari personalităţi ale istoriei, ne arată că şi oamenii importanţi au avut de-a face, la modul serios, cu acest viciu. Printre aceştia şi oameni de stat sau mari cuceritori. 

Alexandru, cuceritorul lumii dar şi al paharelor de vin
 
Una dintre cele mai cunoscute personalităţi ale lumii antice a fost Alexandru Macedon, cuceritorul marelui Imperiu Persan. Un tânăr care a revoluţionat armata macedoneană şi a reuşit să cucerească teritorii întinse din Europa, Asia şi Africa de Nord. Mai mult decât atât a schimbat fundamental realităţile politice dar şi cele cultural-social ale regiunilor cucerite. Cu toate acestea, marele cuceritor macedonean avea o problemă cu abuzul de alcool, spun unele surse istorice. Acesta ar fi consumat cantităţi impresionante de vin. Mai mult decât atât consuma vin nediluat cu apă, un obiceiu macedonean, considerat de greci foarte barbar. Ajunsese renumit pentru beţiile de pomină pe care le făcea încă din perioada adolescenţei. Şi asta din cauza unei mame ultra-protective care-i băgase în cap faptul că a fost conceput cu un zeu dar şi a severităţii tatălui. Se povesteşte că atunci când consuma alcool avea un comportament paranoid şi megalomaniac. 

Era deosebit de agresiv şi chiar l-a ucis pe Cleitus, cel mai bun prieten al său. Totodată se spune că a organizat un concurs de băut vin, Alexandru fiind singurul supravieţuitor. În mod periodic bea atât de mult încât ajungea la intoxicaţie cu alcool. John Maxwell O'Brien, profesor de istorie la Queen's College, New York, crede că Alexandru Macedon avea trăsăturile unui alcoolic, mai ales în ultimii ani de viaţă. ” În ultimii şapte ani de viaţă, Alexandru a devenit imprevizibil, megaloman şi paranoic. Afişa comportamente de la o extremă la alta, urmate de perioade de remuşcare”, spune profesorul american. Obiceiul consumului iraţional de vin ar fi fost moştenit de la tatăl său, Filip al II lea, un alt monarh macedonean renumit pentru beţiile sale. 
 
Preşedintele celei mai puternice naţiuni americane şi beţia
 
Unul dintre cei mai cunoscuţi preşedinţi americani a fost fără îndoială Ulysses Grant, o figură emblematică a războiului civil dintre Nord şi Sud de la jumătatea secolului al XIX lea. Se spune că Grant s-a luptat o mare din viaţă cu dependenţa de alcool. Ba chiar a ajuns şi în ipostaze jenante din cauza consumul exagerat de wiskey. De altfel şi bunicul său, un personaj important al Războiului de Independenţă American a căzut în patima alcoolului după ce şi-a pierdut nevasta. Din cauza alcoolismului, bătrânul risipise mare parte din averea familiei. Până să ajungă cel de-al 18 lea preşedinte al Statelor Unite Ulysses Grant a avut o carieră militară consistentă marcată însă de episoade bahice. 

Ar fi început să bea în armată iar gurile rele spun că în timpul Războiului Civil, ca general Unionist era mai tot timpul sub influenţa băuturilor alcoolice. Acesta ţinea un butoi cu whiskey în cortul său. Ba chiar la un moment dat ar fi şi căzut din căruţa regimentului din cauza beţiei. Ba chiar ar fi şi vomitat în public după o beţie cumplită. În 1850 ar fi fost şi obligat să demisioneze din armată după ce a fost prins beat în post. Unii spun că a fost alcoolic, alţii că de fapt totul i-a fost pus în cârcă de adversarii politici. Pentru cei mai echilibraţi, Grant era un consumator de alcool, chiar abuza în unele cazuri, dar nu mai mult decât mulţi dintre contemporanii săi. Cert este că în istorie i-a rămas faima de beţiv.  Unul care însă a câştigat Războiul Civil. 
 
Churchill şi obiceiurile sale bahice
 
Winston Churchill este fără îndoială unul dintre cei mai importanţi oameni de stat din istoria lumii. A fost o figură cheie a celui de-al doilea război mondial şi unul dintre oamenii care a hotărât soarta multor state ale lumii la conferinţele de pace. Un om cu o capacitate extraordinară dar care se spune că avea o pasiune mai puţin obişnuită pentru consumul de alcool. Mulţi spun că este impopriu să fie numit dependent de alcool. Cu toate acestea avea o rutină zilnică care includea numeroase băuturi alcoolice. Se spune că avea 11 momente pe zi, când consuma anumite cantităţi de alcool. Churchiil se apuca de băut, chiar de dimineaţă. Încă era în pijamale, la ora 9 dimineaţa când servea o băutură slabă cu scotch. Era foarte diluată şi era numită mai degrabă apă de gură cu scotch. 

Până la ora 11.00 mai servea două pahare de scotch cu apă gazoasă, la fel slabe, diluate. Treaba serioasă începea la ora prânzului. Atunci bea o sticlă de şampanie de mărimea unei halbe, în timpul mesei. După masa de prânz servea un pahar de cognac. După paharul de cognac, Churchill dormea o oră. După ce se trezea, în timpul după-amiezii bea între 16.00 şi 19.00, la fiecare oră câte un pahar de scotch cu apă gazoasă, diluată. Înainte de cină servea un pahar cu  Amontillado Sherry. După cină bea o sticlă mică de şampanie dar şi un pahar cu brandy. De altfel Churchill mărturisea că ” Am fost educat şi construit să dispreţuiesc deplin pe cei care se îmbată. Cu excepţia câtorva ocazii excepţionale dar şi a unor aniversări”, mărturisea acesta în autobiografia sa. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările