Cum se simte războiul la graniţa de nord a României. Sute de ucraineni au cerut rezidenţă permanentă la noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aglomeraţia din vama de la Siret, la doar câţiva kilometri de Vârful Câmpului FOTO Adevărul
Aglomeraţia din vama de la Siret, la doar câţiva kilometri de Vârful Câmpului FOTO Adevărul

Efectele războiului izbucnit în Ucraina se fac resimţite şi la graniţa de nord a României. Sute de ucraineni cer să se stabilească definitiv în comunele de graniţă din judeţul Botoşani, iar zgomotul exploziilor strecoară teamă în localnici.

Judeţul Botoşani, cel mai nordic din România, are o porţiune însemnată de frontieră cu Ucraina. În contextul, conflictului dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, efectele războiului se fac resimţite la Botoşani. 

O parte a comunelor de graniţă sunt pregătite pentru a primi refugiaţi. În plus numeroşi cetăţeni ucraineni au cerut rezidenţă permanentă în localităţi de pe teritoriul judeţului. 

Nu în ultimul rând ecourile războiului se fac resimţite în satele de graniţă, acolo unde localnicii au auzit exploziile din oraşele ucrainene.  

Sute de ucraineni cer rezidenţă permanentă

În ultimii ani mulţi ucraineni au cerut rezidenţă în comunele botoşănene situate la graniţă, în vederea obţinerii cetăţeniei române,  tocmai pentru putea beneficia de acces liber în Uniunea Europeană. Odată cu ameninţarea războiului numărul ucrainenilor care cer rezidenţă a explodat. În comuna Vârful Câmpului,  situată în apropierea vămii de la Siret, cu Ucraina, de la începutul lunii februarie nu mai puţin de 300 de ucraineni au cerut rezidenţă.

„Sunt mult mai mulţi decât înainte, odată cu ameninţarea războiului. Mulţi nu locuiesc însă aici. Au domiciliul doar, pentru a obţine cetăţenia şi pentru a pleca mai departe în Europa”, spune Maria Huţu, primar în Vârful Câmpului. 

De altfel, surse din comuna botoşăneană spun că sute de ucraineni cu dublă cetăţeni trec vama în România, în drum către alte state europene. 

Centre pentru refugiaţi

Totodată autorităţile locale din comunele de la graniţa cu Ucraina au amenajate locuri unde pot primi refugiaţii. La Hilişeu Horia, este de exemplu, un spaţiu pregătit pentru refugiaţi dar şi în comuna Vârful Câmpului. ”Avem pregătite, pe terenurile de sport, tabere pentru refugiaţi. În cazul în care va fi nevoie suntem pregătiţi şi ne conformăm la ceea ce spune statul român”, precizează Maria Huţu. 

Deocamdată însă nu au fost înregistrate situaţii de refugiaţi care să fi apelat la aceste centre.

Furia războiului se aude în satele botoşănene

Localnicii din zonele de graniţă sunt îngrijoraţi mai ales că ecourile războiului din Ucraina ajung până la ei în case. Exploziile şi bombardamentele din Ucraina au fost auzite la Ripiceni şi Vârful Câmpului. 

La Ripiceni, localnicii mărturisesc că au auzit explozii puternice în jurul orei 6.00. La Vârful Câmpului, deasemenea, sunt localnici care susţin că au auzit exploziile, dar susţin că au văzut şi avioane sau elicoptere în depărtare, dincolo de graniţă. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Şeful CJ Olt, despre conflictul din Ucraina: „Situaţia poate degenera. În primul rând se va crea o criză umanitară şi economică în toată Europa“

Ucraina anunţă că Rusia a lansat al doilea val de atacuri cu rachete: Peste 40 de militari şi zece civili ucraineni ucişi în primele ore. Situaţia din Mariupol

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite