Culturile de rapiţă total compromise de secetă: Pagubele sunt estimate la opt milioane de lei!

Culturile de rapiţă total compromise de secetă: Pagubele sunt estimate la opt milioane de lei!

Foto Adevărul/Agricultorii îşi rup utilajele în pământul tare ca betonul

Seminţele putrezesc în pământ şi nu vom avea ce exporta, dacă nu plouă. Semnalul este tras de şefii Direcţiei Agricole care au sesizat deja Ministerul Agriculturii. Pagubele sunt imense pentru că întreaga producţie trebuie să plece în străinătate la anul pentru a fi transformată în combustibil.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peste 2600 de hectare de teren agricol au fost însămânţate cu rapiţă la începutul lunii. Adică un sfert din cât s-a însămânţat anul trecut. Cei peste 150 de agenţii economici, care au investit în afacere,  plâng acum în pumni. Seceta face ca seminţele plantate să putrezească în pământ iar la anul nu vor avea ce recolta. „ Seminţele au încolţit în pământ dar nu se vede nimic. Nu plouă şi toate putrezesc. Va fi un dezastru dacă nu plouă cât mai curând. Zeci de agenţi economici au înceheiat contracte cu firme din Germania şi Italia şi nu vor avea ce să  trimită la export", a declarat Florin Marţolea, şef serviciu în cadrul a Direcţiei Agricole Botoşani.

În judeţ culturile de rapiţă se întind pe suprafeţe cuprinse între 50 şi 300. Rapiţa se bucură de mare căutare pe piaţa externă, unde este folosită pentru fabricarea combustibilului biodisel.Străinii plătesc în jur de 500 de euro pentru o tonă de rapiţă.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: