Botoşani: Ioan Sălăvăstru: „FC Botoşani este copilul meu“ (PORTET)

Botoşani: Ioan Sălăvăstru: „FC Botoşani este copilul meu“ (PORTET)

Botoşani: Ioan Sălăvăstru: „FC Botoşani este copilul meu“ (PORTET)

Ioan Sălăvăstru a reuşit să formeze actualul club FC Botoşani şi este unul dintre principalii protagonişti ai promovării acestuia în al doilea eşalon fotbalistic.


Ioan Sălăvăstru s-a apucat de fotbal ca jucător, în timp ce era elev în Iaşi, unde a evoluat ca junior la formaţia Nicolina.  După finalizarea studiilor din Iaşi, Ioan Sălăvăstru s-a reîntors în Botoşani, unde şi-a început cariera de avocat. Pasiunea pentru fotbal nu a murit şi în 1999 a hotărât să reintre în activitatea fotbalistică.

Am asistat la un meci la Flacăra Flămânzi, unde am jucat şi eu prin tinereţe. Echipa a pierdut cu 5 la 0 şi toată lumea s-a adunat în jurul meu şi m-a întrebat ce facem. Am promis că nu vom mai lua bătaie cu 5 la 0 şi am preluat clubul. Aşa am început în fotbalul mare” a declarat Ioan Sălavăstru.

Avocatul a înfiinţat în 1999 FC Fotbal Club SA şi a preluat formaţia din Flămînzi. În turul sezonului 2000 – 2001, echipa nou înfiinţată a terminat pe locul întâi. În acelaşi timp, FCM Dorohoi s-a retras din campionat din cauza rezultatelor proaste şi cele două formaţii au fuzionat. Echipa s-a mutat la Botoşani, unde a continuat campionatul sub denumirea de FCM Dorohoi.

„Aşa au apărut germenii lui FC Botoşani. Am salvat echipa de la retrogradare. În anul următor am înfiinţat asociaţia Fotbal Club Botoşani. În 2005, formaţia înfiinţată de mine a reuşit promovarea în liga secundă şi Botoşaniul avea din nou meciuri oficiale importante pe Stadionul Municipal”, a declarat actualul preşedinte delegat al FC Botoşani. Ioan Sălăvăstru a cedat formaţia Consilului Local, după ce nu a mai reuşit să susţină financiar echipa.

A fost şi impresar
„Fotbalul nu reuşeşte să reziste la nivel de performanţă fără finanţare. Cât m-am ocupat de echipă, afacerile mele de la Flămînzi mergeau foarte bine şi nu erau probleme să susţin echipa. În momentul în care afacerile nu au mai mers am decis să cedez formaţia către actualii acţionari. Am cedat formaţia pe locul întâi şi am rămas alături de echipă până la promovare”, îşi aminteşte fostul preşedinte al FC Botoşani.  Ioan Sălăvăstru nu s-a retras din fotbal odată cu cedarea clubului.  Avocatul a continuat să managerieze unii jucători pe care i-a descoperit la Botoşani.

„În momentul predării clubului mi-am păstrat trei jucători. Este vorba de Şandru,  Ungureanu şi de Bîlbă. Pe toţi trei i-am dus în liga întâi. Unii au rezistat, însă cel mai prolific a fost Bîlbă, care a devenit un mic simbol al Politehnicii Iaşi”, a continuat Ioan Sălavăstru.

În perioada 2005 - 2009 a negociat transferurile unor jucători şi a căutat tot timpul fotbalişti tineri pe care să îi propulseze pe a doua scenă a fotbalului naţional. Sălăvăstru ocupă în prezent poziţia de preşedinte delegat al Consiliului de Administraţie. Prima misiune  a lui Ioan Sălăvăstru a fost să micşoreze cheltuielile clubului pentru a rezista şi în viitor în liga secundă. „Revenirea mea în primplanul fotbalului botoşănean s-a produs în momentul în care se discuta dacă să fie sau nu fotbal în Botoşani. Ca părinte al acestui club sunt legat de el. Este copilul meu. El a fost înfiat, însă tot copilul meu a rămas”, a declarat Ioan Sălăvăstru.

Profil

Născut. 29 iulie 1955,
Flămîzi, Botoşani.
Studii. Facultatea de Drept.
Familie. Căsătorit, trei copii.

Întrebări şi răspunsuri

Dacă ar fi să alegeţi între cariera de avocat şi cea de preşedinte de club de fotbal, care ar fi prima opţiune?
Prima mea pasiune este avocatura. Această activitate şi cea de a conduce un club de fotbal se leagă. Însă nu aş renunţa niciodată la cariera de avocat.
Familia v-a înţeles pasiunea pentru fotbal?
Familia este extraordinar de importantă. Fotbalul îţi creează o stare de stres continuu. Sub aspectul neimplicării financiare, familia a fost tot timpul alături de mine. Acum nu mai pot să mă implic financiar, aşa că nu sunt probleme.

Ce-i place

„Mâncarea cât mai naturală. Urzicile şi ciupercile. Nevastă-mea ştie că primăvara cumpăr tot timpul de pe marginea drumului şi vin cu legumele acasă ca să mi le pregătească“, spune el.

Ce nu-i place

„Orice lucru urât nu îl suport. Nu îmi plac promisiunile neonorate“, susţine Sălăvăstru.