Anul 2009, un dezastru pentru patroni şi angajaţi

Anul 2009, un dezastru pentru patroni şi angajaţi

Bursa locurilor de muncă este singura şansă pentru ca miile de şomeri să-şi mai găsească de lucru

Specialiştii în piaţa muncii spun că previziunile sunt sumbre şi pentru 2010, când se estimează că alte câteva sute de societăţi din judeţ vor dispărea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit ultimelor date publicate de Oficiul Registrului Comerţului, aproape 1.700 de firme din Botoşani şi-au oprit activitatea. Victime ale crizei au căzut în special micii oameni de afaceri, care au intrat în insolvenţă de plată sau au dat faliment. Majoritatea companiilor afectate au activat în domeniile imobiliar, confecţii, sau comerţ cu produse electrocasnice şi PVC.

Patronii au adus bani de acasă ca să-şi ţină firmele
Afaceriştii susţin că cel mai mult au avut de suferit după ce au fost nevoiţi să plătească impozitul forfetar. Taxa variază între 2.200 şi 43.000 de lei, în funcţie de cifra de afaceri. Ca să scape de acest bir, peste 1.200 de firme şi-au suspendat activitatea, iar alte câteva sute au fost radiate de la Registrul Comerţului. Aproape 50 de patroni şi-au dizolvat societăţile ca să nu achite impozitul. „Nu mai putea face faţă taxelor. A trebuit să  radiez firma, dar şi pentru asta am plătit 1.000 de lei“, a spus Ionuţ Chiriac, agent economic.

Peste 1.800 de societăţi au fost declarate inactiv, dar patronii au rămas să achite impozitul forfetar restant. Lovitura cea mai mare au primit-o firmele care comercializau centrale termice şi geamuri PVC. Vânzările au scăzut drastic, iar 120 de patroni s-au văzut depăşiţi de datorii şi au pus lacăt pe afaceri.

Magazinele de cartier, închise de hipermarketuri
„Toată vara am vândut şase geamuri şi o centrală termică. Am ajuns să vin cu bani de acasă doar ca să nu închid magazinul. Am rezistat până în octombrie, dar nu a mai mers deloc şi  am închis“,
a spus Daniel Hurmuz, fost administrator.


După zece ani de activitate ca pe roate, mai bine de jumătate dintre magazinele din lanţul Tati au tras obloanele în luna octombrie. „Erau zile când nu vindeam mai nimic. Încasările erau mici şi ne-au trimis acasă din decembrie“, a spus Viorica, fost angajat Tati.


Agenţii economici sunt disperaţi, mai ales că previziunile pentru 2010 sunt la fel de sumbre. În primele trei luni ale anului viitor se aşteaptă ca alte câteva zeci de firme mici să-şi înceteze activitatea, mai ales că în municipiu a fost deschis primul hipermarket. „Ne-am ars. Nimic nu merge în niciun domeniu. Acum s-a deschis în zonă un mare centru comercial şi puţinii clienţi pe care-i mai aveam vor pleca acolo să-şi facă aprovizionarea“, a spus George Iftimie, patronul unei firme de materiale de construcţii.

PF-urile, singura soluţie
Ca să scape de impozitele usturătoare, mulţi administratori au devenit persoane fizice autorizate. Numărul acestora depăşeşte 7.700 şi este în creştere cu 2.000 faţă de anul trecut.


„Făceam mobilier din pal într-o secţie din zona industrială. Mi-am restrâns activitatea, am renunţat la 20 de angajaţi şi lucrez doar eu şi soţia. Am ales să fiu persoană fizică autorizată ca să mai scap de biruri“, a spus Dorin Axinte, patronul unei firme.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: