Cine este Cosmin Necula, noul primar al Bacăului. Studiile, experienţa şi averea tânărului care şi-a propus să reformeze PSD şi administraţia locală

Cine este Cosmin Necula, noul primar al Bacăului. Studiile, experienţa şi averea tânărului care şi-a propus să reformeze PSD şi administraţia locală

Cosmin Necula este noul primar al municipiului Bacău FOTO Mircea Merticariu

Deputatul Cosmin Necula (38 de ani), preşedintele Organizaţiei Municipale PSD din Bacău, a câştigat detaşat alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Bacău, acumulând mai multe voturi decât candidaţii Cristinel Manolache şi Dragoş Luchian la un loc, poziţionaţi pe locurile doi şi trei. Este jurist de meserie, specializat în drept internaţional şi diplomaţie, şi până acum nu a fost niciodată implicat în vreun scandal de corupţie.

Cei mai mulţi dintre băcăuanii care au votat pe 5 iunie şi-au pus speranţa în tânărul Cosmin Necula, ales în Parlamentul României în 2012. Necula are 38 de ani, este căsătorit şi are un copil. Face politică, la PSD, încă din facultate. În 2001 a intrat în structurile de conducere ale tineretului social democrat, apoi ajunge preşedinte al organizaţiei, din 2006 este membru în Consiliul Naţional al PSD iar din 2013 conduce organizaţia municipală Bacău.


Studii în drept internaţional, politică externă, securitate naţională, management şi diplomaţie


Cosmin Necula este din 2001 absolvent al Facultăţii de Drept , din cadrul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" Bucureşti. În 2007 termină un master la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi, cu specializarea drept internaţional. În perioada 2007-2010 capătă mai multe specializări şi atestate în domeniul apărării, securităţii şi diplomaţiei, după ce urmează cursuri la Colegiul Naţional de Apărare, Universitatea de Apărare Carol I, Bucureşti, la  Institutul Diplomatic Român - Ministerul Afacerilor Externe şi la Colegiul Naţional de Informaţii - Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul’’ a Serviciului Român de Informaţii.


Unde a lucrat primarul Necula până acum


În 2002 Cosmin Necula s-a angajat ca asistent legal la Clinica Juridică Bacău iar câteva luni mai târziu, prin concurs ocupă postul de consilier juridic la Instituţia Prefectului Bacău. În 2003-2004 este avansat în corpul de control al prefectului Radu Cătălin Mardare. În perioada 2005-2012 este şef al unui cabinet parlamentar. Jumătate de an, în perioada februarie –octombrie 2009, este consilier de stat, cu rang de secretar de stat la cabinetul vicepremierului. În perioada 2008-2012 a fost consilier local PSD în municipiul Bacău. În 2012, câteva luni este asistent al României pe lângă Parlamentul Europei de la Bruxelles. Din decembrie 2012 este deputat în Parlamentul României şi membru al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi. În perioada 2012 până în prezent  a fost unul dintre cei mai activi parlamentari băcăuani, cu 55 de iniţiative legislative propuse Parlamentului.


Ce avere are Cosmin Necula?


Chiar dacă activează în politică şi administraţia locală şi centrală de 14 ani, deputatul ajuns primar al Bacăului nu are o avere nejustificată. Ba mai mult, are credite pentru apartament  şi nevoi personale. În declaraţia de avere explică în detaliu, transparent, situaţia bunurilor familiei dar şi a datoriilor acumulate la achiziţionarea lor. 

Primarul Bacăului, Cosmin Necula, are un apartament de 75 de metri pătraţi cumpărat printr-un credit în Programul Prima Casă. Are o datorie la bancă de 50 de mii de euro, căpătată la cumpărarea apartamentului, pentru care şi-a eşalonat ratele până în 2039. A mai luat un credit pentru nevoi personale, în 2013, de 3 mii de euro, pe care l-a achitat până în prezent dar şi o maşină Skoda, în rate. Potrivit declaraţiei de avere, veniturile din familie nu depăşesc cu mult 100 de mii de lei, anual. Cosmin Necula a câştigat din funcţia de deputat aproximativ 58 de mii de lei iar soţia, care este angajată la Instituţia Prefectului din Bacău de aproape zece ani, Valentina Ramona, aproximativ 41 de mii de lei, anual.


Cosmin Necula a promis băcăuanilor că va face un altfel de administraţie. Nicio persoană din lista de consilieri locali PSD nu a mai fost ales vreodată în Consiliul Local iar media de vârstă este sub 40 de ani. Sunt şi persoane care au ajuns consilieri locali PSD, cum ar fi profesorul Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic din Bacău sau antrenorul Adrian Gavriliu, care nu au mai făcut politică în niciun partid până în acest an, când au aderat la echipa lui Cosmin Necula. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările