Bacău: Ceaţă la Primărie în problema gunoiului

Edilii din Bacău nu ştiu nici acum când va fi implementat noul sistem de colectare selectivă a deşeurilor impus de UE. Băcăuanii aruncă resturile de-a valma, iar din toamnă ar putea plăti taxe mai mari, dacă Primăria nu reuşeşte să demareze programul de sortare ecologică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gunoiul băcăuanilor este colectat în continuare la grămadă şi depozitat în condiţii necorespunzătoare, departe de normele ecologice cerute de oficialii Uniunii Europene.

Aceasta în condiţiile în care, de la începutul lunii în curs, ar fi trebuit pus în aplicare noul sistem de colectare selectivă a deşeurilor. Reglementarea a fost amânată de edilii locali în mai multe rânduri. Iniţial, resturile menajere ar fi trebuit adunate şi depozitate ecologic încă de la 1 aprilie. Termenul a fost prelungit până la începutul lunii iunie, iar ulterior, cu încă o lună.

„Nu depinde doar de noi“

Reprezentanţii Primăriei sunt acum abia în faza organizării licitaţiei pentru stabilirea firmei care va administra depozitul ecologic.

„Nu depinde tot procesul de noi, ci şi de firma de consultanţă care se ocupă. Suntem în curs de derulare a procedurii de delegare a gestiunii, pentru care se va organiza o licitaţie. Aşteptăm acum să fie definitivat caietul de sarcini“, a explicat Dragoş Luchian, viceprimar al Bacăului. Municipalitatea nu a stabilit data licitaţiei.

Autorităţile de mediu susţin că, din toamnă, actuala rampă de gunoi a oraşului nu va mai putea fi utilizată, deoarece va fi închisă şi ecologizată. „Mai este destul de puţin spaţiu. Cred că numai în august va mai putea fi depozitat gunoiul acolo, după care va fi ecologizată. Dacă nu demarează noul proiect, deşeurile din Bacău vor fi duse la Roman sau Adjud“, a declarat şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bacău, Paul Toderică.

Costuri posibil mai mari

Transferarea gunoiului în alt judeţ nu va reprezenta costuri ridicate doar pentru municipalitate şi firmele care se ocupă de gestionarea deşeurilor, ci şi pentru băcăuani. „Utilizarea unor rampe de gunoi din Roman sau Adjud s-ar răsfrânge în valoarea taxei de salubrizare pe care o plătesc persoanele fizice şi cele juridice“, a mai explicat Paul Toderică.

Reprezentanţii Primăriei sunt, însă, optimişti. „Cred că vom da în folosinţă sistemul de colectare selectivă fără să fie nevoie să ducem gunoiul în alt judeţ. Procesul este în desfăşurare“, a mai spus viceprimarul Dragoş Luchian.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările