Localităţi cu nume ciudate: Labaşinţ, Lalaşinţ şi Căpruţa

Localităţi cu nume ciudate: Labaşinţ, Lalaşinţ şi Căpruţa

Lalaşinţ aparţine de comuna arădeană Bârzava FOTO: www.citbrazii.ro

România este plină de localităţi mai mari sau mai mici care au nume ciudate. Nici judeţul Arad nu a scăpat fără să aibă aşezări cu nume amuzante.

Ştiri pe aceeaşi temă

Labaşinţ este un sat mic, care are mai puţin de zece locuitori şi care aparţine de Şiştarovăţ. Nimeni nu ştie însă de ce acea aşezare poartă acest nume. Asemănător cu Labaşinţ este şi Lalaşinţ, care aparţine de comuna arădeană Bârzava. Satul are peste 500 de locuitori.

În monografia comunei se arată că numele ar proveni de la un cioban pe nume Lala, care a venit de prin părţile Olteniei şi ar fi intemeiat satul. O altă sursă (conform aradon.ro) menţionată în monografie indică cinci familii de ciobani care ar fi întemeiat satul în secolul al XV-lea, dar acestea ar fi fost venite din Ardeal, nu din Oltenia, şi niciuna nu purta numele Lala, ci Grozescu, Hatcău, Maleş, Răchiţan şi Ştefănescu. Aceste nume se mai întâlnesc şi astăzi în sat.

Alte nume de localităţi ciudate în Arad sunt: Hălăliş, Budeşti, Pârneşti, Tăgădau, Căpruţa. Hălăliş şi Pârneşti aparţin de comuna Săvârşin. Budeşti de Pleşcuţa are 20 de locuitori. Acest nume vine de la o familie care a întemeiat satul. Tăgădău aparţine de comuna Beliu, poartă numele unei „persoane care neagă, tăgăduieşte”, conform DEX. Căpruţa aparţine de comuna Bârzava.


FOTO: www.travel-romania.info

În judeţul Arad sunt 10 oraşe, 68 comune şi 205 sate.

Judeţul Aradul are o istorie  bogată. Prima atestare documentară a Aradului, un judeţ al cărui nume vine de la Cavalerul Orod, al Regelui Ungariei Sfântul Stehan, a fost în secolul XI, în jurul anului 1080. Iniţial, a avut numele cavalerului Orod, după care a primit o uşoară modificare, ajungând “Arad”, la fel şi zona din jurul acestuia.

Vă mai recomandăm: 

Topul celor mai caraghioase nume din România: de la Roadevin, Vacăgrasă şi Berebună la Bred Pit şi Miss America

Cele mai amuzante nume de localităţi din România: de la celebra Cuca Măcăii până la Păcăleşti, satul adevăratului Păcală

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: