Zărezanul sărbătorit şi în Alexandria

Zărezanul sărbătorit şi în Alexandria

Zarezan Alexandria

Sărbătoarea tradiţională a viţei-de-vie şi a vinului, “Zărezan”, a fost marcată şi la Alexandria. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa autorităţilor alexăndrene, dar şi a unor oaspeţi de seamă, veniţi în Teleorman de pe celălalt mal al Dunării. Printre aceştia s-au numărat consilierul Ambasadei Bulgariei la Bucureşti, primarul oraşului Belene din Bulgaria, dar şi Ambasadorul Republicii Macedonia la Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

În prima parte a manifestaţiilor dedicate acestei zile, reprezentanţi ai Asociaţiei de prietenie româno-bulgare din Alexandria, dar şi oaspeţii din Bulgaria, s-au referit la semnificaţia acestei sărbători milenare.

Sărbătoarea a continuat în plaiul viilor din vecinatătea Alexandriei, acolo unde un sobor de preoţi a sfinţit viile alexăndrenilor, binecuvântând, astfel, lucrările agricole care au în prim plan viţa-de-vie. A urmat un ritual în care s-au tăiat câteva cozi de viţă-de-vie şi s-au stropit cu vin, “pentru ca să primească via semn de vin bun”.

Click aici pentru galerie foto

Între timp, cazanele cu vin fierbeau, pentru a le ţine sângele cald invitaţilor, iar mieii se rumeneau la proţap. Preparatele puse la dispoziţie de autorităţi au încins atmosfera, alexăndrenii uitând, practic că afară erau minus 12 grade celsius. Manifestările de la Alexandria au continuat la un restaurant din municipiu, acolo unde ansambluri folclorice au oferit un frumos program artistic.

În trecut, viticultorii şi pomicultorii ţineau post în această zi pentru ca Sfântul Trifon, considerat de ei drept patron al viilor şi al livezilor, să-i ajute să aibă un an bun, bogat în recolte de struguri şi fructe.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: