VIDEO A fost stabilită cauza incendiului devastator care a distrus fabrica Solina. Ce a provocat dezastrul de la Alba Iulia

VIDEO A fost stabilită cauza incendiului devastator care a distrus fabrica Solina. Ce a provocat dezastrul de la Alba Iulia

Fabrica a fost distrusă integral în incendiul produs în 2 februarie

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba a făcut publică cauza probabilă a izbucnirii incendiului care a distrus fabrica de condimente Solina din Alba Iulia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Concluzia anchetei arată că focul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit produs la o staţie de încărcare a bateriilor utilizate de stivuitoarele electrice existente în zona de depozitare a fabricii.

Cel mai probabil, staţia a fost lăsată în funcţiune peste noapte penteu a încărca bateriile de la stivuitoare, iar un cablu s-a supraâncălzit şi a provocast un scurtcircuit. 

”Am desemnat o comisie de cecetare şi stabilire a cauzei incendiului formată din specialişti din cadrul ISU Alba, oameni care au participat la intervenţie şi care cunoşteau foarte bine obiectivul, desfăşurând în decursul timpului atât acţiuni de prevenire cât şi de instruire pe acel amplasament. În cadrul comisiei au fost nominalizate şi persoane care au participat la avizarea din punct de vedere a securităţii la incendiu a obiectivului. Împreună cu reprezentanţii operatorului economic, ai asigurătorului şi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie am stabilit zona de izbucnire a incendiului, iar concluzia unanimă a fost că s-a iniţiat din zona de depozitare, din zona materiilor prime. Comisia a realizat activităţi de documentare, activităţi de cercetare minuţioasă la faţa locului, de culegere a datelor şi informaţiilor şi au emis trei ipoteze cu privire la cauza probabilă de producere a incendiului, acestea fiind acţiunea intenţionată, efectul termic şi o cauză de natură electrică”, a spus Col. Adrian Guia, comandantul ISU Alba. 

 
Acesta a completat că pentru primele două ipoteze nu au existat probe relevante şi au fost eliminate, astfel încât a rămas ipoteza privind cauza electrică. ”În zona depozitului de materii prime comisia a analizat toţi consumatorii electrici. Existau instalaţii electrice atât monofazice, cât şi trifazice. Consumatorii aflaţi în funcţiune au fost analizaţi în mod minuţios. Astfel, atenţia comisiei a fost atrasă de o staţie de încărcare a bateriilor acumulator, cablurile acesteia erau postate la nivelul carcasei, caroseriei unui electrostivuitor. Locul unde s-a produs scurtcircuitul a fost vizibil datorită efectelor specifice, care a generat ulteriuor arc electric. În literatura de specialitate se precizează că la producerea unui arc electric sunt dezvoltate temperaturi foarte mari, de ordinul miilor de grade. Astfel, incendiul a fost iniţiat prin arderea izolaţiei cablurilor electrice, a fost propagat mai departe la instalaţia de forţă a instalaţiei electrice, iar prin picurarea materialelor incandescente au fost aprinse ulterior toate materialele combustibile din interiorul spaţiului de depozitare: masă vegetală, ambalaje, cartoane şi lemne”, a completat col. Adrian Guia. Şefgul ISU Alba a precizat că raportul comisiei de anchetă a fost predat vineri, 7 martie 2018, reprezentanţilor companiei care au deţinut fabrica din Alba Iulia.
 
 

Pompierii au încheiat intervenţia la fabrica din Alba Iulia distrusă de un incendiu de mari proporţii după 4 zile şi jumătate de la momentul izbucnirii focului. În total, forţele ISU Alba au acţionat timp de 108 ore. ”Pe parcursul acestor zile, la faţă locului au acţionat 38 autospeciale de intervenţie, 4 motopompe, 26 ofiţeri şi 142 subofiţeri şi maiştrii militari. În data de 02.02.2019, au acţionat şi pompieri din Hunedoara, Cluj şi Sibiu ulterior acţionând doar cei din Alba. A ars hală de producţie şi depozitare, spaţii administrative şi conexe pe o suprafaţa de aprox. 10.000 mp. Au fost protejate/salvate – 10 autocamioane, aparatură de laborator, butelii cu GPL, acetilena, etc., instalaţie depozitare azot, depozit motorină şi alte bunuri folosite în procesul de producţie. A fost protejată hală de producţie din imediată apropiere aparţinând unui alt operator economic”, au transmis reprezentanţii ISU Alba, la momentul respectiv.

Focul a izbucnit sâmbătă, 2 februarie, înainte de ora 6.00, şi a fost sesizat de un paznic al clădirii. El a cerut ajutor, prin numărul de urgenţă 112 şi, iniţial, la locul incendiului s-au deplasat două autospeciale şi o ambulanţă de la Detaşamentul Alba Iulia. Foarte repede, pompierii şi-au dat seama că nu vor reuşi să stingă flăcările care deja aveau o înălţime de peste 10 metri şi au cuprins întreaga clădire, astfel că forţele au fost suplimentate cu încă două autospeciale şi pompieri de la Garda de intervenţie Sebeş şi apoi cu alte maşini de stingere, autoscări şi pompieri din din Cluj, Sibiu şi Hunedoara. Pe parcursul zilei de sâmbătă au fost transmise şi două mesaje RO-Alert către populaţia din zonă, care a fost îndemnată să nu părăsească locuinţele din cauza fumului.


Intervenţia acestora a fost una defensivă, în condiţiile în care extinderea cu repeziciune a focului şi flăcările înalte de peste 10 metri au făcut imposibilă încercarea de stingere la momentul respectiv. Primii pompieri s-au preocupat ca focul să nu ajungă şi la cealaltă fabrică din apropiere, precum şi la două ”tancuri” încărcate cu azot şi motorină. De asemenea, şoferii de pe primele autospeciale au reuşit să pornească şi să mute de lângă fabrică un număr de 10 autocamioane, care erau în pericol să fie distruse.

Reprezentanţii companiei Solina au precizat că fabrica va fi reconstruită. La trei săptămâni de la incendiu, Solina România a reluat livrările de condimente şi ingrediente alimentare, cu ajutorul altor fabrici din Europa. De asemenea, au fost depuse la Primăria Alba Iulia documente pentru obţinerea avizelor necesare lucrărilor de reconstruire.

Citiţi şi:


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: