Topul celor mai bogate comune din România. Cât au încasat anul trecut la buget unităţile administrative din mediul rural

Topul celor mai bogate comune din România. Cât au încasat anul trecut la buget unităţile administrative din mediul rural

Veniturile totale la bugetele comunelor din România au atins în 2018 valoarea de 17,57 miliarde de lei, în scădere faţă de anul anterior când s-au ridicat la valoarea de 19,50 miliarde lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

O statistică realizată de site-ul specializat analizeeconomice.ro relevă faptul că cea mai bogată comună din România, după veniturile totale la buget din 2018, e Chiajna (Ilfov). Veniturile totale la bugetul primăriei acestei comune a fost de 68,10 milioane lei. Aceeaşi comună s-a situat pe primul loc pe ţară după veniturile la buget şi în anul 2017, dar veniturile au fost puţin mai ridicate faţă de cele de anul trecut (71,2 mid. lei).
 
După Chiajna, în topul celor mai bogate primării comunale urmează Primăria Floreşti din judeţul Cluj, cu venituri totale de 46,87 milioane de lei încasate pe parcursul anului trecut. Podiumul celor mai bogate comune din 2018 e completat de comuna Dragomireşti din judeţul Ilfov, cu venituri totale la bugetul primăriei de 35,89 milioane de lei.
 
Cele mai sărace primării bogate de la nivel de judeţe sunt din judeţele Ialomiţa şi Caraş-Severin, respectiv comunele Valea Ciorii (9.6 mil lei) şi Bozovici (9.07 mil). Datele de la nivelul comunelor ne arată că, anul trecut, din totalul veniturilor primăriilor comunale, doar 37% reprezentau veniturile proprii, iar în multe cazuri procentul scade sub 20%.
 
O mare parte din veniturile proprii reprezintă cotele defalcate din impozitul pe venit. În condiţiile reducerii impozitului pe venit, veniturile totale ale acestor primării de anul trecut au scăzut cu aproape 2 miliarde de lei (11%) faţă de anul anterior, iar compensarea promisă de guvern se vede că nu a acoperit decât parţial pierderea. În aceste condiţii, putem spune că gradul de dependenţă al comunelor faţă de centru via consilii judeţene a crescut.
 
În Alba, cea mai bogată comună din punct de vedere a veniturilor încasate anul trecut este Jidvei cu 10,30 de miliaoane de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările