Primul primar român din Spania va candida pentru un nou mandat, chiar dacă nu este plătit. Povestea de succes a lui Aurel Truţă din Alba Iulia

Primul primar român din Spania va candida pentru un nou mandat, chiar dacă nu este plătit. Povestea de succes a lui Aurel Truţă din Alba Iulia

Aurel Truţă este hotărât să candideze în 2019 pentru un nou mandat de primar

Singurul primar român al unei localităţi din Spania va candida pentru un nou mandat, deşi nu primeşte salariu pentru această funcţie. Aurel Truţă conduce destinele localităţii Paramo de Boedo de mai bine de trei ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aurel Truţă (42 de ani), românul care administrează de mai mult de trei ani o localitate din nordul Spaniei fără a primi niciun ban în schimb, este hotărât să candideze pentru un nou mandat. 
 
Locuitorii din Paramo de Boedo, localitatea din provincia nordică Palencia, care l-a adoptat pe Aurel Truţă în urmă cu mai bine de 12 ani, este formată aproape 100% din cetăţeni spanioli. Aceştia i-au acordat încredere deplină lui Aurel Truţă în 2015, văzându-l om gospodar, întreprinzător şi de încredere, fără a conta faptul că e român şi faima nu tocmai bună pe care unii dintre concetăţenii noştri şi-au făcut-o în ţările Europei. Primul primar român din Spania a trecut prin aceleaşi etape şi greutăţi precum majoritatea românilor care au ales să se stabilească aici, până la momentul în care a acceptat să intre în cursa electorală.
 
A lucrat în agricultură, în restaurante şi în construcţii, înainte să fie îndemnat să candideze pe lista Partidului Popular spaniol din Paramo de Boedo. Aurel Truţă a plecat în Spania în 1999 în principal din cauza salariilor mici din România acelor vremuri. După ce a locuit în Benidorm şi Alcalá de Henares, unde a înfiinţat un bar cu numele „Apulum”, Aurel Truţă s-a stabilit în provincia Palencia, unde a cumpărat o casă în care trăieşte împreună cu soţia lui, Mirela Emilia, şi cele două fetiţe ale lor.
 
 
Aurel Truţă povesteşte că locuieşte în Paramo de Boedo de 12 ani, unde toţi se ştiu între ei. ”Oamenii m-au ales nu pentru campania pe care am dus-o, pentru că practic nici n-am avut campanie, dar am vorbit cu oamenii din localitate. M-am înscris în cursă în ultima zi de depunere a candidaturii. Am avut şi contracandidat. Oamenii m-au ales pentru că mă ştiau ca om, nu a contat că sunt român. Am primit 53 de voturi din 81. M-au votat spaniolii, pentru că în comună nu locuiesc alţi români”, a spus albaiulianul care a candidat pe lista Partidului Popular Spaniol. Comuna Paramo de Boedo are 98 de locuitori răspândiţi în 3 sate, iar Aurel Truţă spune că i-a plăcut de la început regiunea pentru că seamănă cu România. Românul a cochetat puţin cu politica şi înainte să plece din ţară, în cadrul Partidului Ecologist.
 
Aurel Truţă spune că în Spania e un ”obicei” ca primarii localităţilor care au până în 5.000 de locuitori să nu fie remuneraţi şi nici să nu pretindă asta. ”În general, primarii localităţilor care au până la 5.000 de locuitori nu sunt remuneraţi. Primarul nu-şi pune salariu, aşa e obiceiul în Spania. Asta şi pentru că toţi au alt loc de muncă, trăiesc din altceva în afara primăriei”, a explicat edilul.
 
 
El a dezvăluit şi cum se iau deciziile acolo: ”Avem secretară, avem persoane angajate pentru curăţenie şi în fiecare an se angajează firme pentru a duce la bun sfârşit proiectele. În funcţie de necesităţile comunităţii, stabilim proiectele. Într-un an decidem să facem două drumuri, în altul să renovăm instalaţiile. Proiectele se fac o singură dată pe an şi apoi trebuie duse la capăt”. Mandatul de 4 ani al lui Aurel Truţă expiră în 2019 şi spune că până atunci speră să apuce să facă tot ce şi-a propus. Deşi funcţia de primar nu i-a adus avantaje financiare, având în vedere că nu primeşte salariu, iar firma sa de construcţii nu a mai putut beneficia de contracte publice, Aurel Truţă se declară mulţumit de încrederea cu care a fost învestit de spanioli.
 
El spune că într-o zi i-ar plăcea să se întoarcă în România: ”Tuturor românilor care plecăm departe de ţară ne-ar plăcea să ne întoarcem. Dragostea de ţară şi de casă nu se pot uita. Am încredere că în timp lucrurile se vor schimba şi că se va putea trăi decent şi în ţara mea”. Aurel Truţă mărturiseşte că împreună cu soţia sa şi cele două fiice, de 10 şi 3 ani, păstrează tradiţiile şi sărbătoresc româneşte de câte ori au ocazia şi că cel mai mult duce dorul familiei rămase aici, a părinţilor şi surorii.
 
 
În 2015, Aurel Truţă a fost invitat al Casei Regale din Spania. ”A fost o întâlnire extraordinară. Nu m-am aşteptat să fie atât de mare curiozitatea Familiei Regale de a mă cunoaşte. Am fost surprins pentru că ştiau de existenţa mea şi (că) sunt primul român care conduce o primărie în Spania. M-au întrebat cum a fost posibilă alegerea mea ca primar (…) în Spania: Am primit o propunere, am intrat în competiţie şi oamenii m-au ales”, a spus românul din Spania.
 
Aurel Truţă este originar din Alba Iulia, dar trăieşte de aproape 18 ani în Spania. După ce a locuit în Benidorm şi Alcalá de Henares, unde a înfiinţat un bar cu numele „Apulum” (denumirea romană a oraşului Alba Iulia), Aurel Truţă s-a stabilit în provincia Palencia, unde a cumpărat o casă în care trăieşte acum, împreună cu familia. Aici şi-a înfiinţat o firmă de construcţii cu care a realizat lucrări în toată reginea. Astfel a devenit cunoscut printre locuitori şi a primit propunerea să candideze, în 2015, din partea Partidului Popular la funcţia de primar din comuna în care trăieşte. Paramo de Boedo include trei sate, iar Aurel Truţă spune că i-a plăcut de la început regiunea pentru că seamănă cu România.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: