Poliţistul care a primit timp de 11 ani spor ilegal la salariu pe baza diplomei de la o universitate „fantomă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Raşcovici a pierdut procesul cu Poliţia şi Ministerul Educaţiei. Foto Facebook
Viorel Raşcovici a pierdut procesul cu Poliţia şi Ministerul Educaţiei. Foto Facebook

Un fost poliţist din Alba, care timp de câteva luni a ocupat funcţia de subprefect al judeţului din partea USR, a primit timp de 11 ani spor ilegal la salariu pentru studii susperioare.

În 2005, Viorel Raşcovici a obţinut o diplomă de la o facultate neacreditată de Ministerul Educaţiei şi pe baza acesteia a încasat un spor de 25% la salariu până la pensionare, în 2016. Suspiciunile privind legalitatea diplomei au apărut după ce a fost numit subprefect, iar CV-ul acestuia a devenit public.

A fost nevoit să demisioneze în urma scandalului, iar IPJ Alba a cerut detalii de la Ministerul Educaţiei cu privire la diploma de studii eliberată de Universitatea Internaţională Deschisă ”Tehnoeconomia Europeană” din Bucureşti.

”Vă comunicăm faptul că înscrisul domnului Raşcovici Viorel nu este act de studii şi nu este echivalent cu diplomele de licenţă întocmite şi eliberate în conformitate cu prevederile legale în vigoare de către instituţiile de învăţământ superior acreditate, parte a sistemului naţional de învăţământ superior”, se precizează în răspunsul primit de IPJ Alba de la Ministerul Educaţiei. Pe baza acestei adresa, şeful IPJ Alba a emis o decizie prin care a anulat sporul de 25% primit pe o perioadă de 11 ani de către fostul poliţist.

Proces pentru anularea deciziilor

Viorel Raşcovici (52 ani) a deschis un proces civil la Tribunalul Alba prin care a cerut anularea celor două documente, respectiv adresa Ministerului Educaţiei şi dispoziţia şefului IPJ Alba. 

”Dispoziţia prin care i-au fost înlăturate sporurile salariale in cuantum de 25% este nelegală, întrucât actul care a stat la baza emiterii, nu are legătură cu reclamantul, numele acestuia nu se regăseşte în acest act. Nu există niciun temei legal, pentru ca reclamantul să nu beneficieze de acest spor de 25% , atâta timp cât actul în temeiul căruia a dobândit aceste sporuri este un act valabil”, a susţinut fostul poliţist. Raşcovici a mai precizat în plângere faptul că universitatea care i-a eliberat diploma de studii superioare a fost înfiinţată prin snetinţă judecătorească în anul 1991 şi a fost acreditată în baza art. 40 din OUG 75/2005. 

”Între anii 1989-1993 instituţiile de învăţământ superior particular se autorizau prin hotărâre judecătorească, perioadă în care conform legislaţiei existente la acea data competenţa de a elibera autorizaţia de funcţionare aparţinea instanţei de judecată. După anul 1993 legislaţia s-a modificat, iar la apariţia Legii 88/1993, competenţa de a elibera autorizaţie de funcţionare revenea Guvernului, după o procedură specială, dar universitatea era deja înfiinţată în anul 1992. Diploma de licenţă a fost eliberată la data de 15.04.2005, conferind reclamantului toate drepturile”, a completat reclamantul.

Document de studii fără nicio valoare

În răspunsul tranmis de Ministerul Educaţiei către IPJ Alba se susţine, însă, cu totul altceva. ”Diploma de licenţa nu respectă modelul actelor de studii eliberate de către instituţiile de învăţământ superior care fac parte din sistemul naţional de învăţământ din următoarele motive; din antet lipseşte denumirea Ministerului Educaţiei; din subsol lipsesc codul diplomei şi denumirea furnizorului care a tipărit actul de studii; din analiza Stemei României aplicată pe formular se observă că acvila desenată pe scutul mare are capul orientat spre stânga şi nu spre dreapta aşa cum este prevede art. 1 din Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, valabilă la momentul eliberării formularului”, a precizat Ministerul Educaţiei care este, de asemenea, pârât în proces. Pe 5 noiembrie 2021, instanţa a respins plângerea fostului poliţist, care, în prezent, ocupă o funcţie publică de consilier judeţean din partea USR Alba. 

Pe baza probelor de la dosar, Tribunalul a stabilit că Universitatea Internaţională Deschisă Tehnoeconomia Europeana, Academia de Tehnoeconomie şi Cooperare Româno-Americană ”nu este o instituţie de învăţământ superior, nu face parte din sistemul naţional de învăţământ superior şi nu are calitatea de a elibera acte de studii”. Hotărârea Tribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Consilier judeţean exclus din partid

Pe data de 8 septembrie 2021, Curtea de Apel Alba Iulia a admis sesizarea Consiliului Judeţean şi a validat mandatul lui Viorel Raşcovici, candidat declarat supleant din partea Alianţei USR-PLUS, Partidul Uniunea Salvaţi România. Validarea a avut la bază o adresă din partea USR care confirma că acesta era la momentul respectiv membru USR. Tribunalul Alba a respins, iniţial, validarea lui Raşcovici.

Ulterior, Viorel Raşcovici a depus jurământul pentru a prelua mandatul de consilier judeţean. Reprezentanţii USR Alba au anunţat, însă, că acesta este exclus din partid încă din 10 septembrie, la două zile după validarea mandatului de către instanţă. Aceştia aşteptau o demisie de onoare din partid după scandalul cu privire la studiile sale. Consilierul a contestat în instanţă excluderea din USR, motiv pentru care a rămas, în continuare, în funcţie.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Soţ şi soţie fără să vorbească o limbă comună. De ce a fost returnată o vietnameză din România

Arhiepiscopul Irineu îi îndeamnă pe enoriaşi să asculte de sfatul medicilor: „Doctorului dă-i cinstirea ce i se cuvine”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite