Judeţul Alba la 45 de ani de existenţă: cum s-a înfiinţat şi ce evenimente marchează aniversarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia în perioada comunistă. Foto: Serviciul Judeţean Arhive Alba
Alba Iulia în perioada comunistă. Foto: Serviciul Judeţean Arhive Alba

Judeţul Alba împlineşte duminică, 17 februarie 2013, 45 de ani de existenţă în actuala configuraţie administrativ-teritorială a României. În această perioadă, structura judeţului nu s-a modificat semnificativ, existând aproximativ acelaşi număr de localităţi, dar cu o populaţie mai mică.

În urmă cu 45 de ani, în 17 februarie 1968 a avut loc şedinţa de constituire a Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Judeţului Alba, la care a participat şi demnitarul comunist Paul Niculescu-Mizil. Peste două zile a avut loc prima şedinţă a Comitetului Executiv, condusă de prim-secretarul judeţului, George Homoştean. Ulterior au fost înfiinţate instituţiile importante pentru funcţionarea judeţului, precum şi mai multe întreprinderi cu rol în asigurarea unor servicii pentru populaţie. 

Două oraşe în plus faţă de 1968

În 1968, Alba avea 1 municipiu (Alba Iulia), 8 oraşe şi 67 comune. În prezent, judeţul are 11 localităţi urbane - 4 municipii (Alba Iulia, Aiud, Blaj şi Sebeş), 7 oraşe, respectiv 67 de comune. Două foste comune au avansat la nivelul de oraş (Teiuş şi Baia de Arieş), fiind înfiinţate, de asemena, alte două comune: Cut, prin desprinderea de Câlnic şi Bucerdea Grânoasă prin desprinderea de Crăciunelul de Jos. Primul recensământ după constituirea judeţului a avut loc în 1977. Alba avea atunci 409.634 locuitori. Ultimul recensământ, organizat în 2011, indică o populaţie a judeţului de 324.224 locuitori.

Economia comunistă, în faliment

Din punct de vedere economic, puţine din fostele fabrici comuniste mai funcţionează astăzi. Economia planificată şi centralizată de la începutul existenţei judeţului Alba s-a transformat, treptat, în ultimii 20 de ani în economie de piaţă. Societăţile de stat şi private care nu s-au putut adapta au intrat în faliment. Golul lăsat de aceste firme a fost acoperit parţial de investiţii private, cu capital românesc, străin sau mixt.

Judeţul Alba a înregistrat după 1990 investiţii străine de circa 1,5 miliarde de euro. Majoritatea este concetrată în Sebeş, Alba Iulia, Blaj, Cugir şi în câteva localităţi rurale, dintre care se remarcă Galda de Jos. Zona Munţilor Apuseni, respectiv oraşele Aiud şi Ocna Mureş, resimt din plin absenţa unor proiecte care să ofere locuri de muncă. 

Galeria Preşedinţilor la Consiliul Judeţean

Pentru a marca momentul aniversar, Consiliul Judeţean a pregătit câteva evenimente ce au loc duminică, 17 februarie. Astfel, de la ora 10.00 este programată o şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean. La ora 11.00, în holul instituţiei va fi deschisă Galeria Preşedinţilor, ce conţine portretele tuturor conducatorilor judeţului Alba, din 1968 şi până în prezent. După o oră, la 12.00, în holul Hotelului Parc va fi deschisă o expoziţie cu imagini şi documente din anul 1968.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite