Ghid de achiziţie a lemnului lansat de ALEA Alba Iulia printr-un proiect european

Ghid de achiziţie a lemnului lansat de ALEA Alba Iulia printr-un proiect european

Percheziţiile vizează firmele de exploatare a lemnului

Agenţia Locală a Energiei Alba va distribui un ghid al achizițiilor publice de lemn și produse din lemn realizat în cadrul proiectului „Către o exploatare sustenabilă a lemnului“ finanțat de Comisia Europeană. Documentul va fi finalizat în luna iulie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest document va fi propus autorităților publice din mai multe țări ale lumii, inclusiv din România, cu scopul de a precede introducerea unor standarde de achiziție corectă a lemnului.  Practic, este vorba despre niște recomandări pe care administrațiile publice sunt invitate să și le asume atunci când organizează licitații pentru achiziție de lemn și produse din lemn. Drintre acestea, printre cele mai importante este principiul verificării provenienței lemnului pe tot lanțul, de la recoltarea lemnului până la produsul achiziționat.

Obiectivele proiectului: 
-    Convingerea unei mase critice de autorități locale europene că achizițiile publice în materie de lemn trebuie să respecte standardele europene de achiziție corectă a lemnului, provenit dintr-o exploatare durabilă a pădurilor;
-    Training pentru un management responsabil al pădurilor dedicat întreprinderilor mici și mijlocii din domeniul exploatării și comercializării lemnului;
-    Creșterea suprafețelor forestiere de pădure exploatate în mod durabil;
-    Încurajarea accesului pe piață al produselor din lemn obținut prin exploatarea durabilă a pădurilor;
-    Prezentarea riscurilor legate de despădurire și de degradarea pădurilor printr-o exploatare irațională.

Coordonatorul proiectului este ICLEI European Secretariat GmbH (Local Governments for Sustainability) – Asociație internaționala de administrații locale și organizații guvernamentale/regionale/locale acționând pentru sustenabilitate.

Participă la proiect 8  membri din 5 țări: ANCI (Asociația Nationala a Autorităților Locale din Italia); Gruppo Forest Stewardship Council Italia (FSC-Italia); Municipalitatea Miskolc –Ungaria; Municipalitatea  Madrid - Spania; Fundatia pentru Comerț - Para el Desarrollo (COPADE) - Spania; Agenția Locală a Energiei Alba - România; Municipalitatea Ravkere- Estonia la care se adaugă coordonatorul anunțat mai sus. Bugetul total este de 650.000 de euro, din care cofinanțare europeană: 75%. Bugetul ALEA este de 45.000 de euro. Asociaţi din România sunt Direcția Silvică Alba, Direcția Silvică Maramureș şi Parcul Național Maramureș.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările