FOTO Scheletul unui cal înmormântat în urmă cu peste 2.000 de ani, găsit pe un şantier arheologic din Alba Iulia. Oasele indică prezenţa unor mercenari barbari

FOTO Scheletul unui cal înmormântat în urmă cu peste 2.000 de ani, găsit pe un şantier arheologic din Alba Iulia. Oasele indică prezenţa unor mercenari barbari

Arheologi din Alba Iulia au făcut o descoperire inedită pe un şantier aflat în cercetare în zona de nord a oraşului.

Ştiri pe aceeaşi temă

O echipă de arheologi din cadrul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, coordonată de arheologul Radu Ota, a realizat o descoperire arheologică mai puţin obişnuită într-un sit arheologic unde s-a realizat o cercetare preventivă.
 
”Printre descoperirile aparţinând celei de-a doua epoci a fierului (La Tène) se distinge o interesantă înmormântare de cal. Originea şi arealul de răspândire a pieselor din mormânt indică, foarte probabil, prezenţa unor mercenari barbari ajunşi în spaţiul intracarpatic, din nord-vestul Mării Negre”, susţin reprezentanţii Muzeului Unirii. 
 
Nu este de exclus nici ipoteza conform căreia acest cal ar fi fost adus în spaţiul de la vest de Carpaţii Orientali de către războinici locali care s-au aflat, pentru o perioadă scurtă de timp, în nord-vestul Mării Negre. Arheologii au efectuat cercetări preventive pe o suprafaţă de 5.900 mp în zona de nord a municipiului. 
 
 
Ei au descoperit complexe arheologice aparţinând mai multor perioade istorice: epoca bronzului, cea de-a doua epocă a fierului, epoca romană imperială, perioada migraţiilor, etc. Cultura ”La Tène” s-a dezvoltat şi a înflorit în epoca târzie a fierului, între aproximativ 500 î.e.n. şi cucerirea romană din secolul I î.e.n. (Sursa foto: Muzeul Unirii Alba Iulia)
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: