UPDATE Cazul intoxicaţiilor de la carmangeria VIP-urilor din Alba Iulia: 8 persoane internate în spital, inspectorii DSP şi DSV au luat probe din magazin

UPDATE Cazul intoxicaţiilor de la carmangeria VIP-urilor din Alba Iulia: 8 persoane internate în spital, inspectorii DSP şi DSV au luat probe din magazin

Carmangeria ar fi vândut produse de fast-food cu carne infestată

Noi evoluţii în cazul carmangeriei VIP-urilor din Alba Iulia care este suspectată că a vândut produse expirate. Opt persoane sunt internate în spital.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 3 DSP Alba a făcut public un comunicat de presă: ”Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba au efectuat controale amănunţite la o unitate de tip braserie din Alba Iulia în urma unor sesizări din partea consumatorilor – care s-au prezentat la spital cu probleme digestive, greţuri, vărsături si scaune diareice – respectiv a raportării de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia a acestor cazuri (pacienţi prezentaţi la spital cu astfel de simptome). În urma rezultatelor preliminarii s-au constatat următoarele deficienţe: Lipsa cursurilor de intruire privind noţiuni fundamentale de igienă; Neefectuarea operatiunilor de igienizare si dezinfecţie a ouălor.

Pentru aceste deficienţe s-a aplicat o amendă contravenţională cumulată pentru cele 2 neconformităţi, administratorului unităţii, în cuantum de 2.600 de lei, conform HG. 857/2011 (acesta fiind maximul prevăzut de legislaţie pentru cele două neconformităţi). De asemenea s-a aplicat şi sancţiunea complementară de suspendare temporară a activităţii braseriei unde au fost preparate produsele alimentare consumate de persoanele afectate, până la remedierea deficienţelor constatate şi primirea rezultatelor de laborator. Personalul de specialitate al DSP Alba a recoltat teste de sanitaţie şi o probă de apă, care vor fi analizate în cadrul aboratorului propriu. După primirea rezultatelor de laborator vor fi luate şi alte măsuri dacă va fi cazul”.
 
UPDATE 2 Societatea care administrează magazinul a fost amendată şi de către Direcţia Sanitară Veterinară. ”La informarea Direcţiei de Sănătate Publică Alba, respectiv la sesizarea unui consumator, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor s-au deplasat la unitatea de alimentaţie publică de tip carmangerie şi braserie pentru efectuarea unei anchete epidemiologice. 
 
Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat o amendă contravenţională în cuantum de 1.200 de lei, conform HG 984/2005, pentru condiţii necorespunzătoare de igienă, respectiv manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor de igienă. De asemenea, au fost recoltate probe din materia primă, care vor fi examinate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, iar în funcţie de rezultatele buletinelor de analiză vor fi luate măsurile care se impun”, au transmis reprezentanţii DSV Alba.
 
UPDATE 1 Carmangeria în cauză se numeşte ”Da Pino Italiano” şi funcţionează pe strada Moţilor din Alba Iulia. Societatea a fost amendată marţi, 11 februarie, de către autorităţi cu suma de 2.600 de lei şi a fost închisă temporar până la finalizarea anchetei şi realizarea unei dezinsecţii care să permită activitatea în condiţii de siguranţă pentru sănătatea publică. Amenda a fost aplicată de Direcţia de Sănătate Publică pentru pentru neefectuarea măsurilor de dezinfecţie a ouălor înainte de preparare şi pentru neefectuarea cursurilor de igienă de către angajaţi. 
 
Ştirea iniţială:
Inspectorii Direcţiie de Sănătate Publică şi cei ai Direcţiei Sanitare Veterinare au reuşit să intre marţi, 11 februarie, în incinta carmangeriei din Alba Iulia suspectată că a vândut produse expirate. 
 
S-au prelevat probe atât de pe suprafeţele clădirii, dar şi de la angajaţii firmei. Rezultatele oficiale vor fi făcute publice în cursul acestei săptămâni, momentan fiind doar suspiciunea de toxiinfecţie alimentară.
 
Un număr de 8 persoane se află internate, marţi, la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului de Urgenţă din Alba Iulia, după ce au consumat produse de la carmangeria cu specific italian. De asemenea, alte opt persoane se află în tratament la domiciliu după ce s-au prezentat în ambulatoriu, cu simptome de greaţă, febră şi vărsături. 
 
Persoanele au consumat produse de fast-food săptămâna trecută, în zilele de miercuri şi joi. Prima persoană care acuza simptomele unei posibile toxiinfecţii alimentare s-a prezentat vineri la camera de urgenţă. Pe lângă cele 16 persoane aflate în evidenţa spitalului, alţi cetăţeni s-au prezentat la centrul de permanenţă cu simptome asemănătoare pentru a lua un tratament.
  
Mai multe persoane au reclamat luni dimineaţa faptul că s-au simţit rău după ce au consumat produse cumpărate dintr-o carmangerie cu specific italian din municipiul Alba Iulia. Carmangeria, care are şi funcţiuni de fast food, este administrată de un cuplu format dintr-un italian şi o româncă, care deţine o fermă în comuna Vinţu de Jos. Toţi cei care au făcut sesizări au relatat că au consumat şnitele sau produse pane. Luni, inspectorii de la DSP şi DSV Alba nu au putut intra în magazin pentru că nu avea program cu publicul.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările