Avocaţii susţin fără rezerve legea care le acordă imunităţi şi acuză calomniile la care este supusă profesia

Avocaţii susţin fără rezerve legea care le acordă imunităţi şi acuză calomniile la care este supusă profesia

La Alba Iulia are loc Congresul Uniunii Europene a Avocaţilor

Congresul Uniunii Europene a Avocaţilor de la Alba Iulia este o nouă ocazie pentru avocaţii români de a susţine legea aflată în discuţia Parlamentului, care le oferă o serie de drepturi în raport cu activitatea de cercetare penală desfăşurată de procurori. Preşedintele UNBR, Gheorghe Florea, a afirmat că modificările legislative au drept scop întărirea anumitor garanţii în apărarea justiţiabilului.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Unul dintre principiile fundamentale, cel al secretului profesional, care a stat dintotdeauna la baza credibilităţii avocatului este atacat, poreclit superimunitate, calomniat că ar fi un tertip menit să ascundă complicităţi ale avocaţilor cu clienţii lor. În ultima vreme, aproape că nu a trecut zi să nu apară vreo calomnie la adresa proiectului de lege şi implicit a profesiei”, a declarat Gheorghe Florea în faţa participanţilor din ţară şi străinătate.
 
Avocatul Florea a oferit ca exemplu şi o hotârâre CEDO care, în opinia sa, validează conformitatea Proiectului de modificare a legii 51/1995 cu Convenţia europeană. ”Este vorba de hotărârea CEDO din 16 iunie 2016, în cauza Versini-Campinchi şi Crasnianski contra Franţei, care confirmă exact ce se prevede în proiect: faptul că principiul secretului profesional este setat pentru a se asigura principiul egalităţii de arme în apărarea justiţiabilului, nu a avocatului, şi că avocatul nu poate fi apărat prin aplicarea principiului confidenţialităţii comunicărilor avocat client, atunci când el însuşi devine suspect pentru săvârşirea unor fapte penale”, a spus preşedintele UNBR. Afirmaţiile acestuia au fost susţinute şi de avocatul Mihai Baco, decanul Baroului Alba.
 

Preşedintele UNBR a susţinut că sunt vremuri în care provocările la care este supusă profesia de avocat au dobândit un caracter de permanenţă. ”Ele provin din cele mai neaşteptate surse. (...). Nu am scăpat bine de plaga avocaturii paralele în România, una dintre marile probleme care ne-au măcinat ani la rând, (...), că au apărut alte agresiuni la adresa profesiei şi, de data aceasta, sunt agresiuni care vizează lovituri la temelie, la principiile fundamentale ale profesiei de avocat. Ne luptăm cu atacuri la principiul independenţei avocatului prin tendinţe de recalificare a activităţii acestuia în activitate dependentă. Ne confruntăm cu atacuri care vizează principiile onestităţii şi loialităţii faţă de client. Provocările actuale vizează aruncarea în derizoriu a principiilor profesiei de avocat. Asta înseamnă distrugerea încrederii în avocat şi, implicit, distrugerea profesiei de avocat”, a conchis avocatul Gheorghe Florea.

 
Proiectul de lege prevede, în esenţă, că procurorii nu au voie să ridice înscrisuri, să pună sechestru sau să confişte comunicările scrise dintre client şi avocat şi nici „suporturile de sunete, imagine şi date", deci a telefoanelor mobile şi a calculatoarelor care aparţin avocaţilor. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: