Autostrada Sebeş - Turda: a fost emisă autorizaţia de construire pentru nodul rutier Sebeş, ultimul obstacol pentru lotul 1 de pe A10

Autostrada Sebeş - Turda: a fost emisă autorizaţia de construire pentru nodul rutier Sebeş, ultimul obstacol pentru lotul 1 de pe A10

Reprezentare grafică a viitorului nod rutier de la Sebeş - Lancrăm

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a emis autorizaţia de construire pentru nodul rutier Sebeş al Autostrăzii Sebeş-Turda, capătul dinspre Autostrada Deva- Sibiu şi DN1.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lucrările sunt estimate la valoarea de 75 de milioane lei şi ar trebui să dureze 18 luni, până la finalul anului 2019. Potrivit documentului, datat 16 februarie 2018, se autorizează executarea lucrărilor de construire pentru Secţiunea C, km 0-0+300, inclusiv Nod Rutier Sebeş – Etapa I aferentă obiectivului de investiţie Autostrada Sebeş-Turda, Lot 1, în limita coridorului expropriat. Prin autorizarea acestui nod rutier se depăşeşte ultimul obstacol tehnic în realizarea lucrărilor pe acest tronson, cuprins între Lancrăm şi Alba Iulia nord.
 
Documentul prevede realizarea următoarelor tipuri de lucrări de drumuri autorizate: structura rutieră pentru încărcare pe osie de 11,5 tone; nord rutier Sebeş (tip A), şase bretele; pasaje în nod peste autostradă, CF şi râul Sebeş, lucrări de consolidare şi terasament, lucrări pentru asigurarea continuităţii drumurilor existente (drumuri naţionale, comunale, agricole şi de exploatare, de întreţinere); lucrări pentru colectarea apelor pluviale, podeţe, lucrări hidrotehnice, de relocări/protejări utilităţi (energie electrică); sistem de iluminat, sistem intelligent de control al traficului (ITS); lucrări pentru siguranţa circulaţiei; lucrări de protejare a mediului.

 
Valoarea lucrărilor autorizate, fără TVA, este de 75.684.580 lei. Proiectant este Impresa Pizzarotti&SpA şi constructor asocierea Impresa Pizzarotti&SpA / Pomponio Construcţii SRL. Dacă lucrările nu încep în 12 luni de la data emiterii autorizaţiei, beneficiarul trebuie să solicite prelungirea valabilităţii acesteia. De asemenea, mai trebuie rezolvate exproprieri suplimentare şi ar mai putea să apară probleme “în teren”. Pe Lotul 1 al autostrăzii, de 17 kilometri, tronson de la intrarea de la Sebeş până la Pârâul Iovului, la ieşire din Alba Iulia, lucrează Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL. Proiectul prevede două noduri rutiere Alba Iulia Sud, la km 8, şi Alba Iulia Nord, la km 16. La acesta din urmă se va lucra pe o suprafaţă de aproximativ trei kilometri („Secţiunea B – km 14+000 – km 17+000″), după emiterea autorizaţiei de construcţie de la începutul lunii octombrie.
 
 
Valoarea contractului pentru întregul lot este de 541.739.137, 21 lei (fără TVA), semnat în 14 noiembrie 2014. Lucrările au început în 2 decembrie 2014 şi aveau termen inţial de finalizare 2 octombrie 2016. Au fost oprite în octombrie 2015, iar în 28 iunie a fost dată autorizaţia de construire. Doar pe secţiunea A, însă. Apoi, s-a dat autorizarea pentru nodul Alba Iulia Nord, la limita cu lotul 2, spre Aiud.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: