19 noi cazuri de rujeolă confirmate în Alba în două comunităţi de romi din Aiud şi Unirea

19 noi cazuri de rujeolă confirmate în Alba în două comunităţi de romi din Aiud şi Unirea

Angajaţii DSP Alba au mers în comunitatea vizată şi au vacinat 31 de copii

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba informează că 19 noi cazuri de rujeolă au fost confirmate, vineri, în comuna Unirea (12) şi municipiul Aiud (7), în comunităţi de etnie romă, la copii cu vârste cuprinse între 2 şi 19 ani, aceştia fiind izolaţi sau internaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

În acest context, conducerea DSP şi o echipă mixtă formată din mai mulţi specialiştii epidemiologi şi medici de familie au întreprins măsurile de prevenire a răspândirii bolii, s-au deplasat în comunităţile afectate pentru identificarea contacţilor, izolarea sau internarea bolnavilor şi promovarea campaniei de vaccinare a celor neprotejaţi. 
 
”Am primit informări privind existenţa a două focare de rujeolă în comuna Unirea şi municipiul Aiud. Am comunicat Ministerului Sănătăţii şi Instituţiei Prefectului Alba, după care o echipă mixtă formată din inspectori sanitari şi medici de familie s-a deplasat de urgenţă în comunităţile respective pentru intensificarea campaniei de vaccinare. Singura modalitate de prevenire a bolii este vaccinarea, însă odată ce rujeola s-a declanşat, pot fi tratate numai simptomele. Ne-am deplasat în cele două comunităţi în care riscul de transmitere este mai mare, iar cei care au fost de acord, au beneficiat de vaccinare. Astăzi au fost vaccinaţi 31 de copii din comunităţile respective”, a spus directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.
 
Formele de rujeolă ale celor 19 copii şi adolescenţi au fost medii şi uşoare, o parte dintre ei fiind spitalizaţi. Astfel, numărul cazurilor rujeolă de la nivelul judeţului a ajuns în acest an la 181. Întrucât epidemia de rujeolă continuă să evolueze, DSP Alba recomandă părinţilor care au copii cu vârste cuprinse între 9 luni şi 9 ani să se prezinte la medicii de familie pentru a solicita vaccinarea ROR, care îi protejează de această boală. Potrivit celei mai recente raportări, în stocurile DSP Alba se mai află 987 vaccinuri ROR, iar la medicii de familie sunt repartizate alte doze cu care se vaccinează conform grupelor de vârstă copiii.   

 
Rujeola este o infecţie virală, contagioasă, care cauzează în general afecţiuni respiratorii. Boala se transmite când o persoană infectată tuşeşte sau strănută, iar între simptomele acesteia se numără febră, oboseală, senzaţia de gât uscat, diaree, strănut sau scurgerea de secreţii de la nivelul nasului. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: