Ce nu trebuie să-ţi lipsească din rucsac când pleci într-o drumeţie pe munte

Ce nu trebuie să-ţi lipsească din rucsac când
pleci într-o drumeţie pe munte

Drumeţie pe munte

Dacă te-ai hotărât să pleci într-o drumeţie pe munte, fii atent la ce nu trebuie să-ţi lipsească din rucsac. Nu uita să iei cu tine lucruri care pot face diferenţa atunci când vine vorba de siguranţa ta.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În acest sezon tot mai mulţi turişti au solicitat intervenţia Salvamont pentru diferite situaţii: rătăcirea traseelor, traumatisme, epuizare etc. De cele mai multe ori turiştii au fost nepregătiţi, cu echipament necorespunzător şi uneori în afara traseelor marcate. Respectarea traseelor şi câteva reguli privind echiparea corespunzătoare contribuie la o experienţă plăcută pe munte. Dacă nu ţi-ai pregătit rucsacul pentru o tură pe munte, nu uita să pui în bagaj şi aceste mici articole care, deşi ai putea crede că nu îţi vor fi necesare, te pot salva în situaţii dificile“, ne sfătuieşte Dumitriţa Luncanu, reprezentant Maia Outdoor.  

Iar pentru următoarea tură pe munte asigură-te că ai în rucsac:

Sursă de lumină - o frontală sau chiar şi o lanternă şi baterii de rezervă. Ziua se scurtează, iar soarele dispare mai repede pe unele trasee montane. Chiar dacă ţi-ai planificat o tură scurtă şi nu crezi că vei avea nevoie de lumină, frontala nu trebuie să lipsească din rucsac. Poţi opta pentru variante clasice sau cele cu mai multe moduri de iluminare (inclusiv lumină roşie sau de semnalizare).

Trusă de prim ajutor - în care să ai un minim necesar în caz de nevoie: o folie de supravieţuire, câteva încălzitoare, plasturi sau bandaje elastice şi câteva pastile. Folia de supravieţuire îţi poate salva viaţa: te protejează de hipotermie, vânt, ploaie, apă, de razele soarelui şi frig.

O geacă sau un polar - chiar dacă porneşti în plină zi de vară pe traseu, pune în rucsac şi geaca de ploaie şi ceva mai gros. Vremea se poate schimba brusc şi poţi avea nevoie oricând de o protecţie suplimentară ce reduce riscul apariţiei hipotermiei. Geaca de ploaie sau foiţa impermeabilă este obligatorie în orice sezon.

Telefon şi hartă - asigură-te că ai baterie la telefon atunci când pleci de acasă şi chiar un acumulator de rezervă. Salvează numărul 0-SALVAMONT (0-725826668) şi descarcă-ţi înainte aplicaţia Salvamont şi chiar harta zonei în care vei merge. Desigur şi harta fizică şi o busolă îţi vor fi utile. Nu porni singur pe traseu şi spune întotdeauna celor apropiaţi unde vei merge în drumeţie. În caz de urgenţă apelează 112 sau la specialişti.

Un mic pacheţel - o sticlă de apă şi un baton energizant îţi oferă hidratare şi energie în caz de nevoie. Desigur în funcţie de durata traseului pachetul poate fi mai consistent, dar asigură-te că ai mereu o mică rezervă. Nu bea sucuri sau alcool să te hidratezi şi nu căra inutil alimente (borcane sau sticle grele).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările