Fără să-mi dau seama, această plecare avea să fie unică, poate cea mai mare nebunie din viaţa mea! A trecut deja mai bine de-o lună de când sunt aici şi, cu toate pânzele sus, lucrez la un reset cum credeam că doar în filmele comerciale sau... pe Instagram e posibil!

M-am tot uitat la poza mea din aeroport, dinaintea plecării, cu cele 52 de kilograme atârnânde – nici acum nu ştiu cum m-au primit cei de la Wizz Air cu toată casa în spinare! :) – întrebându-mă oare cum va arăta viaţa mea după o asemenea schimbare radicală. Apoi am explorat străzile, parcurile, restaurantele, punctele de panoramă, principalele obiective turistice cu acel sentiment flămând, pe care l-am experimentat cu toţii, când ştiam că vacanţa e limitată şi trebuie cuprins cât mai mult, cât mai rapid. Ulterior, relaxarea noilor prieteni, a localnicilor şi energia bună a locului m-au ajutat să îmi găsesc noul „acasă”. Aşadar, în următoarele luni voi trăi în Lisabona şi voi experimenta ca un localnic tot ce are acest oraş de oferit, precum şi împrejurimile. #JurnaldeLisabona se va numi experienţa mea, hashtag ce va reuni toate experienţele, poveştile, reportajele, interviuri cu localnici sau cu români stabiliţi aici. Iar pentru ca acest preludiu să fie complet, să vă spun cinci motive pentru care Lisabona sau Portugalia trebuie să-şi găsească locul în planificarea concediilor unui om... cel puţin o dată în viaţă:

1. Clima – mai mult soare decât oriunde altundeva în Europa!

Lisabona este cea mai însorită capitală a Europei. Cercetătorii (alţii decât cei britanici) au calculat că aici sunt în medie, 2.799 de ore cu soare pe an, depăşind astfel şi Atena, care are 2.771. Dincolo de matematica seacă, relatez de la faţa locului, că, deşi ne apropiem de noiembrie, vremea este superbă, iar turiştii încă se grăbesc spre plajă...

2. Plajă pe malul fluviului sau la ocean

Prin Lisabona trece fluviul Tejo, iar Atlanticul începe la doi paşi (a se citi „la câţiva kilometri”) de capitala portugheză. Indiferent de perioada anului, pentru localnici sau turişti e o plăcere să se aşeze la soare pe plaja de lângă Tejo. De oriunde se ajunge aici cu autobuzul sau cu metroul, până la staţia Cais do Sodre. Cei care vor să vadă şi oceanul urcă în tren şi, în doar câteva minute, pot coborî în Carcavelos, Estoril sau Cascais.

3. Panorame de-ţi taie răsuflarea

În oraşul îmbrăcat în faianţă azurie, străzile înguste cu urcuş abrupt conduc către panorame surprinzătoare. Sunt zeci de topuri mai mult sau mai puţin oficiale cu „miradouros” căutate şi ultra-lăudate, însă tot bifând aceste puncte de panoramă am ajuns la concluzia că doar încercându-le poţi face... un top personal. Mie îmi plac cele „ascunse”, mai puţin frecventate de străini, pe care localnicii şi-ar dori să le ţină doar pentru ei. Documentez un clasament în acest sens şi promit că am să revin cu el. Până atunci, dacă aveţi drum pe aici, nu rataţi: Miradouro de Nossa Senhora do Monte, Miradouro das Portas do Sol, Miradouro de São Pedro de Alcântara, Amoreiras 360 Panoramic View sau Torre da Igreja do Castelo.

4. Rooftops – magia prezentului savurată la înălţime

Şi pentru că tot vorbim de privelişti, una din marile comori neoficiale ale oraşului cu şapte coline sunt rooftop-urile! Ce poate fi mai relaxant decât să stai întins pe un şezlong la apus sau să te bucuri cu prietenii de cocktailuri delicioase şi magia prezentului într-unul din zecile de baruri amplasate pe acoperişurile Lisabonei?! The Garden Rooftop, Topo, Clube Ferroviàrio sau restaurantul de pe Hotel Mundial din piaţa Martin Moniz sunt cu siguranţă printre cele mai căutate.

5. Street Art – cea mai spectaculoasă artă stradală din lume

După revoluţia din 25 aprilie 1974, în Portugalia a avut loc o explozie de picturi murale cu iz politic, iar în zilele noastre graffiti-ul artistic este sponsorizat chiar de autorităţile locale. Acestea au creat Galeria de Artă Urbană ce străjuieşte traseul parcurs de funicularul Gloria. Toată Lisabona este o galerie în aer liber şi e cunoscută drept unul din oraşele cu cea mai spectaculoasă artă stradală din lume. Toţi artiştii de talie mondială au lucrări aici, iar circuitele turistice cu tematică arta urbană sunt printre cele mai populare.

Mai multe detalii despre #JurnaldePortugalia găsiţi pe Facebook, Instagram sau blogul personal.