Skylon, avionul pentru turism pe orbita Pământului

Oamenii de ştiinţă britanici promit că, în zece ani, revoluţionarul aparat de zbor spaţial va putea decola de pe orice aeroport. Construcţia avionului spaţial Skylon va costa 840 de milioane de euro, iar la bordul său vor putea călători 24 de pasageri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Revoluţionarul aparat de zbor, proiectat de firma britanică Reaction Engines, nu ­este prevăzut cu motoare externe convenţionale. Skylon va putea însă să zboare cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului, utilizând două motoare interne ce absorb hidrogenul şi oxigenul din atmosferă pentru a trimite, practic, aparatul de zbor la o înălţime de 29 de kilometri, pe orbita inferioară Pământului, relevă „The Daily Mail".  Săptămâna aceasta, Agenţia spaţială din Marea Britanie va ţine un seminar de două zile în cursul căruia se va discuta despre producerea aeronavei în scopuri comerciale.

Bătălia pentru spaţiu

Potrivit estimărilor făcute de inginerii britanici, fiecare zbor va costa circa 7,5 milioane de euro, sumă mai mică decât cea necesară trimiterii unei rachete în spaţiu (116 milioane de euro).

„Trimiterea unei nave în spaţiu costă foarte mult, deşi nu există nicio lege a fizicii ­care să demonstreze că aşa trebuie să fie. Pur şi simplu trebuie să dovedim că găsim o modalitate viabilă", a declarat Richard Varvill, director tehnic al companiei Reaction ­Engines.

Anunţul inginerilor britanici vine în contextul în ­care reprezentanţii companiei Boeing au afirmat că vor oferi pasagerilor şansa de a călători în spaţiu la bordul unei aeronave care va zbura la nivelul orbitei inferioare a Pământului.

Compania a declarat că a ajuns la un acord cu firma Space Adventures din SUA, singura care trimite civili în spaţiu, pentru a asigura o serie de locuri destinate amatorilor la bordul unei nave spaţiale construite pentru ­NASA. Aceasta ar avea o capacitate de transport de şapte persoane şi ar urma să zboare începând din 2015. Deocamdată, nu a fost avansat un preţ pentru un astfel de bilet.

Anul trecut, însă, Guy ­Laliberte, fondatorul companiei Cirque du Soleil, a plătit peste 27 de milioane de ­euro pentru a călători în spaţiu la bordul unei nave spaţiale ­ruseşti.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările