Primele fragmente din biografia lui Steve Jobs: De ce a refuzat să-şi cunoască tatăl şi care au fost cele mai mari regrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Jobs a murit pe 5 octombrie, după o lungă suferinţă
Steve Jobs a murit pe 5 octombrie, după o lungă suferinţă

Cartea biografică a lui Steve Jobs, programată să apară mâine, dezvăluie detalii uimitoare din viaţa fostului şef Apple.

Scriitorul Walter Isaacson, cel care a redactat cartea, în urma a peste 40 de interviuri cu Jobs dar şi în urma a zeci de discuţii cu prietenii şi familia omului de afaceri, a avut acces nelimitat la viaţa acestuia, scrie „The New York Times". Câteva pasaje din carte a fost publicate deja în exclusivitate de Associated Press, capitolele făcând referire la deciziile amânate prvind starea de sănătate, la relaţiile pe care fostul şef Apple le-a avut cu preşedinţii Bill Clinton şi Barack Obama şi cu şeful Microsoft, Bill Gates, dar şi la felul în care acesta şi-a cunoscut tatăl biologic.

Steve Jobs a murit pe 5 octombrie, la vârsta de 56 de ani, după aproape de opt ani de când a fost diagnosticat cu cancer de pancreas.

Şi-a întâlnit tatăl

Jobs şi-a întâlnit tatăl de mai multe ori accidental. Astfel, Jobs a luat masa de mai multe ori în restauratul din Silicon Valley, deţinut de sirianul John Jandali, fără să ştie că acesta este chiar tatăl său. Câţiva ani mai târziu, Jobs a luat legătura cu sora sa după ce a făcut mai multe investigaţii despre familia lui biologică. Totuşi, atunci când sora lui Mona s-a întâlnit cu Jandali, Jobs a insistat să nu-i spună despre existenţa lui. Un lucru de-a dreptul uimitor a fost însă ceea ce i-a spus Jandali fiicei sale. „Mi-aşi fi dorit să mă fi întlnit când eram proprietarul unui restaurant mare. Toată lumea venea în restaurantul meu. Chiar şi Steve Jobs obişnuia să mănânce acolo. Lăsa bacşişuri bune", i-a spus Jandali, care la întâlnirea cu Mona mai deţinea doar o mică cafenea. „Când mi-am căutat mama, am făcut acelaşi lucru şi în cazul tatălui biologic. Aşa am aflat câte ceva despre el şi nu mi-a plăcut ceea ce am aflat", a declarat Steve Jobs.

Despre intervenţiile chirurgicale

Timp de mai bine de nouă luni de când a fost diagnosticat cu cancer de pancreas, în 2003, fondatorul Apple a refuzat intervenţia chirurgicală care, cu siguranţă, i-ar fi prelungit viaţa. El a încercat mai multe terapii alternative, care însă nu au dat rezultate. Cu câteva zile înainte să moară, Jobs a recunoscut că regretă faptul că a amânat operaţia, mai ales că sferea de o formă de cancer care avansa încet, iar o intervenţie l-ar fi putut salva. Scriitorul care a pus pe hârtie biografia lui Jobs a declarat că l-a întrebat de ce nu a acceptat la acea vreme o operaţie. „Mi-a spus: «Nu am vrut să fie deschis corpul meu. Nu voiam să fiu violat în acest fel»", a povestit Walter Isaacson.

Întâlnirea cu Obama

Scriitorul american a dezvăluit şi faptul că Jobs s-a oferit să-i creeze preşedintelui american Barack Obama afişe publicitare pentru campania din 2013. Întâlnirea dintre cei doi nu a fost însă un lucru simplu. Jobs a refuzat de mai multe ori în 2010 să se întâlnească cu Obama, spunând că va face acest lucru abia atunci când preşedintele îl va ruga personal. Soţia sa i-a spus că Obama îşi doreşte foarte mul să-l ntâlnească, dar nici acest lucru nu l-a convins. Abia după cinci zile Jobs a cedat şi s-a dus la o întrevedere cu preşedintele american, însă a profitat de ocazie şi-a i-a reproşat faptul că Administraţia ar trebui să aibă o atitudine mai deschisă faţă de mediul de afaceri. În plus, Jobs a criticat sistemul de educaţie.
Cartea biografică explică şi modul în care Jobs s-a raportat la religie. Astfel, la vârsta de 13 ani a văzut pe coperta revitei „Life" mai multe imagini cu copii înfometaţi. Duminica următoare şi-a întrebat pastorul dacă Dumnezeu ştie ce se va întâmpla cu ei. De atunci Jobs nu s-a mai dus la biserică, iar mai târziu a devenit budist.

Despre Google

Jobs a susţinut că va profita de utimele momente ale vieţii sale pentru a distruge sistemul Android lansat de Google, care ar fi copiat tehnologia folosită de iPhone. Jobs, care a demisionat de la conducerea Apple cu şase săptămâni înainte de moartea sa, a declarat că a pornit un adevărat război împotriva Google, dând în judecată companiile care folosesc pe telefoanele şi pe tabletele lor sisteme Android.

Cartea biografică a lui Steve Jobs trebuia să apară iniţial în martie 2012, însă termenul a fost devansat odată cu moartea lui pentru 24 octombrie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite