Pomi care fac mai multe tipuri de fructe. Un corcoduş poate produce chiar şi 10 soiuri de fructe

Pomi care fac mai multe tipuri de fructe. Un corcoduş poate produce chiar şi 10 soiuri de fructe

Pomi care fac mai multe tipuri de fructe.Pomul care da 40 de soiuri de fructe/FOTO treeof40fruit.com

Puteţi avea o livadă sau grădină mult mai bogată, cu mai multe fructe, fără să fiţi nevoiţi să plantaţi foarte mulţi pomi fructiferi. Metoda de altoire prin despicătură vă permite inclusiv să obţineţi de la un  singur arbore mai multe tipuri de fructe, rezultând atfel pomi hibrizi. adevarul.ro vă spune cum să obţineţi pomi care fac mai multe tipuri de fructe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Altoirea prin despicătură este o metodă folosită de pomicultorii profesionişti. Puteţi folosi de exemplu un banal corcoduş pe care să puneţi altoi ramuri de prun nobil. Metoda nu este foarte complicată, scrie site-ul Paradisverde.ro. Este esenţial ca ustensilele să fie bine sterilizate cu alcool înainte de folosire, iar ramurile şi pomii să fie sănătoşi.

Altoirea trebuie făcută în perioada februarie-aprilie. Cele mai bune rezultate se obţin dacă ramurile altoi au fost recoltate iarna şi păstrate la frig până în luna aprilie când vor fi altoite.

Pomi care fac mai multe tipuri de fructe. Pregătirea portaltoiului

Pentru portaltoi poate fi aleasă orice ramură care să nu depăşească în grosime 6 centimetri şi care să pornească de pe axul pomului. De asemenea, puteţi folosi chiar şi axul principal al pomului ca portaltoi.

Tăiaţi trunchiul copacului cu un fierăstrău, pentru a se obţine o tăietură cât mai curată, apoi neteziţi tăietura cu un cosor asculţit. Capătul netezit se despică apoi în două jumătăţi egale, iar despicătura trebuie să aibă 5-6 cm adâncime. Pentru a se menţine deschisă despicătură, puteţi introduce în mijlocul ei o pană de lemn.

Pregătirea altoiului pentru a obţine pomi care fac mai multe tipuri de fructe

Ramura de altoi trebuie cioplită la bază, pe ambele părţi, pe o lungime de 4-5 cm. Grosimea ei nu trebuie să depăşească 4.6 mm. Toate tăieturile trebuie începute cu un 1 cm mai sus de un mugure, iar tăietura să fie curată.

Cum se face altoirea

Penele ramurilor se introduc în despicătura portaltoiului, astfel încât zona de ţesut de sub coajă să coincidă. Mugurele ramurii altoi trebuie poziţionat în exterior. Spaţiul care rămâne în despicătură după introducerea ramurilor se umple cu ceară maleabilă specială, cu mastic sau parafină încălzită. La final trebuie să sigilaţi totul cu o vopsea pe bază de ulei, inclusiv capetele superioare ale altoiului.

Pomi care fac mai multe tipuri de fructe: corcoduşul care face 10 soiuri

De obicei, altoirea se face cu ramuri care provin de la acelaşi soi (măr cu măr, prun cu prun, etc), dar este posibil şi cu soiuri diferite, rezultând astfel pomi hibrizi.

(Gheorghe Tanca şi corcoduşul lui hibrid/FOTO Arhiva Adevărul)

O reuşită deosebită în acest domeniu a obţinut-o recent un orădean pasionat de pomicultură. Gheorghe Tanca şi-a altoit corcoduşul din curtea blocului cu patru soiuri diferite. Astfel, corcoduşul lui face acum 4 soiuri de prune, 4 de cireşe, un soi de nectarine şi unul de piersici.

Iată cum a obţinut Gheorghe Tanca acest pom inedit: „În primul rând se rupe o mlădiţă tânără, crescută în anul respectiv. Frunzele se îndepărtează, deoarece ele absorb apa din respectiva mlădiţă. Din mlădiţa ruptă tăiem o bucată mai mică, cât un mugure. Se alege o altă creangă tinerică, în pom. În aceasta se face o incizie, în formă de T. Se introduce mugurele, după care se leagă deasupra cu un fir de rafie, de aproximativ 40 de centimetri".

Pomi care fac mai multe tipuri de fructe: 40 de soiuri 

Sam Van Aken, artist şi om de ştiinţă la Universitatea Syracuse din New York, a obţinut 16 pomi altoiţi, care dau fiecare câte 40 de soiuri de fructe.

(Fructele date de unul dintre pomii hibrizi ai lui Sam/FOTO www.zubarclub.it)

Pomii hibrizi astfel obţinuţi sunt expuşi în muzee sau colecţii de artă, Sam dorind să atragă atenţia asupra biodiversităţii. Pomii lui produc caise, cireşe, piersici, prune, nectarine şi chiar migdale.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: