De ce trebuie să spălăm hainele proaspăt cumpărate înainte de purtare: explicaţiile dermatologilor

De ce trebuie să spălăm hainele proaspăt cumpărate înainte de purtare: explicaţiile dermatologilor

Hainele pe care le cumparaţi din magazine pot conţine substanţe chimice sau paraziţi care va pot afecta sever pielea

Deşi poate fi greu să rezişti tentaţiei de a pune pe tine noul outfit imediat ce ai ieşit din magazin, dermatologii dezvăluie de ce este neapărată nevoie să speli mai întâi hainele noi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe lângă a faptul că este insalubru - gândiţi-vă la toţi oamenii prin mâinile cărora au trecut înaintea ta - purtarea hainelor noi fără o spălare prealabilă poate avea, de asemenea, unele consecinţe destul de grave, arată TopBuzz.
 
Potrivit lui Donald Belsito, profesor de dermatologie la Columbia University Medical Center, purtarea, fără spălare, a articolelor vestimentare cumpărate din magazine poate aduce iritaţii ale pielii, scabie (râie), păduchi sau chiar ciuperci. Belsito a amintit ocaziile în care atât păduchii, cât şi râia au fost „transmise prin probarea hainelor într-un magazin“.
 
Şi dacă paraziţii nu sunt îndeajuns de răi, hainele cumpărate pot găzdui, totodată, o varietate de substanţe chimice care îţi pot afecta pielea.
 
Potrivit dermatologului Lindsey Bordone de la Columbia University Medical Center, spalarea hainelor noi înainte de purtare, chiar dacă sunt comandate online, este esenţială.
 
Ea a declarat pentru Self: „Când hainele sunt expediate, ele sunt păstrate cu ajutorul unor conservanţi, pentru a preveni apariţia mucegaiul în timpul procesului de transport, în caz de condiţii de umiditate“.
 
Una dintre aceste substanţe chimice sunt fenoplastele (n.r.- materiale plastice obţinute pe bază de răşini fenolaldehidice cu diverse materiale de adaos) - utilizate în mod obişnuit în îmbrăcăminte pentru a preveni mucegaiul şi cutele. 
 
Dar, în afară faptul că ecomoniseşti timp la calcarea hainelor, îmbrăcămintea cu formaldehidă în ţesătură poate provoca reacţii severe prin contactul cu pielea, cum ar fi eczeme - mai ales când formaldehida depăşeşte nivelurile admisibile ale substanţei chimice, ceea ce din nefericire, se întâmplă, în ciuda reglementărilor stricte. Şi coloranţii din haine pot provoca, de asemenea, reacţii alergice.
 
Majoritatea acestor probleme pot fi evitate cu uşurinţă prin spălarea hainelor înainte de purtare. Pentru că, chiar dacă dermatologul Will Kirby a declarat pentru „Self“ că „este mai probabil să faci o infecţie din atingerea mânerului uşii de la intrare în magazin decât atunci când probezi haine“, este mai bine să te fereşti decât să-ţi pară rău.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările