De fapt, de ce se fură mireasa?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furatul miresei este un obicei nelipsit de la nunţile din România FOTO Shutterstock
Furatul miresei este un obicei nelipsit de la nunţile din România FOTO Shutterstock

Puţine sunt cele care pot spune că au ocolit cu succes obiceiul furatul miresei. Obiceiul, existent de zeci de ani pe teritoriul României şi nu numai, are îndeajuns de multe simboluri populare, încât şi refuzul furatului poate aduce ghinion. Şi nimeni nu vrea să rişte viitorul căsniciei sale. Dar cine ştie ce înseamnă?

Presa britanică a relatat zilele trecute despre obiceiul de a fura mireasa la români, conturând diferenţele clare dintre tradiţiile occidentale şi cele balcanice. Simplul fapt că mireasa trebuie răscumparată de mire la propria nuntă a făcut deliciul presei internaţionale.

Pe cât de bizar poate părea vestului Europei acest obicei, pe atât de firesc şi des întâlnit este în est. „Furatul miresei face parte din seria de elemente care nu pot lipsi de la nuntă, indiferent de categoria socială căreia îi aparţin mirii. Obiceiul furatului miresei era practicat şi înainte de 1990, dar a devenit tot mai popular ulterior, mai ales în ultimii ani în contextul în care nunta se transformă tot mai mult în spectacol”, a spus Raluca Popescu, specialist în sociologia familiei şi antropologie, pentru National Post.

„Tradiţia este întâlnită de altfel în majoritatea ţărilor din Centrul şi Estul Europei, chiar dacă există unele diferenţe de detaliu. În forma în care se desfăşoară la noi este întâlnită mai ales în Rusia, Ucraina şi Slovacia, dar şi în Letonia, Finlanda sau Germania, unde cavalerul de onoare sau prietenii apropiaţi ai mirelui fură mireasa, se ascund într-un pub sau club în zonă, iar pentru răscumpărare cer de regulă ceva de băut”, a adăugat specialista.

Furatul miresei nu trebuie confundat cu „furatul sau răpirea fetei”, obicei vechi şi răspândit în multe culturi, dar care are, cel mai adesea, scopul „forţării” unei căsătorii care altfel nu este acceptată de familie. „La noi obiceiul se mai păstrează în comunităţile tradiţionale de romi, unde furatul fetelor este, în cele mai multe cazuri, o înţelegere între răpitori şi fata care  nu vrea să se mărite cu cine au decis părinţii, sau între răpitori şi alţi  membrii ai familiei care vor să o căsătorească pe fată împotriva voinţei ei sau a părinţilor acesteia, foarte rare fiind cazurile în care fata este furată de un clan rival ca mod de răzbunare”, spune Raluca Popescu.

Furatul miresei este, de fapt, un obicei barbar. Mireasa era cea mai mare avere a mirelui, iar cei care o furau cereau bani de la mire pentru a nu o necinsti. Obiceiul exista şi la vechii nobili din Anglia şi nu numai, care în ziua nunţii luau mireasa de la nuntă, o necinsteau şi apoi o returnau mirelui. Dacă mirele nu voia ca nobilul să îşi bată joc de mireasă, plătea sume mari de bani. E ceea ce se numea dreptul la „primera nocte (prima noapte)”.

Astăzi nu mai poate fi vorba de aceleaşi motive. Potrivit antropologului, furatul miresei în timpul petrecerii este un joc – mirele este pedepsit pentru că nu a stat cu ochii pe aleasa lui, iar răscumpărarea este simbolică. De altfel, din popor s-au mai născut şi vorbe precum „mireasa furată nu are preţ”, fiind practic necesar ca tânăra să fie furată pentru a dobândi valoarea. Astăzi, valorea este cel puţin relativă şi extrem de interpretabilă. Majoritatea mireselor sunt readuse la petrecere contra unei cantităţi de alcool superior, whisky-ul fiind în topul cerinţelor de răscumpărare.

Diferenţele de cultură şi tradiţii le-a simţit pe pielea sa şi solista Analia Selis, de origine argentiniană, care a fost la rândul ei furată de la propria nuntă. „Mi s-a părut foarte ciudat obiceiul cu furatul miresei. Nu mi-a plăcut când m-au furat. Mie-mi place să am control, faptul că am lipsit o oră de la nunta mea mi s-a părut o aberaţie. Ştiam că o să mă fure şi nu voiam, m-au furat şi m-am supărat un pic”, a povestit aceasta. Dar tot din popor există o vorbă care spune că o mireasă nu trebuie să refuze să fie furată. Asta pentru că o mireasă nefurată nu are preţ. Uşor ameninţătoare, explicaţia aceasta le-a convins chiar şi pe cele mai sceptice să cedeze. 

Pe de altă parte, există o categorie generoasă de mirese doritoare. Atât de dornice să fie furate, încât îşi organizează singure dispariţia de la propria nuntă, cu câţiva complici. Exista forumuri pe care miresele îşi organizează întâlnirile între ele în faţa Arcului de Triumf din Bucureşti sau unde se întreabă una pe alta „care e cel mai tare loc din Bucureşti unde pot nuntaşii să te fure”.

Mireasă dornică de distracţie în club

La fel de ambiţioase erau şi miresele care odată furate îşi făceau apariţia în garsoniera OTV, sâmbătă noaptea, iar cele mai norocoase apucau să ia cuvântul alături de Dan Diaconescu, pe micul ecran.

Pe cât de incertă este originea exactă acestui obicei, pe atât de sigur este faptul că majoritatea mireselor nu cunosc semnificaţia obiceiului. „Pe mine m-au furat de la nuntă, deşi nu îmi doream neapărat să plec. Am zis că mă duc cu ei că e distractiv şi eram curioasă ce or să-l oblige pe Dan (mirele – n.r) să facă. Nu-mi dau seama exact ce înseamnă treaba cu furatul, dar nu pot să spun că mi-a displăcut. Am fost într-un club, am băut şi am dansat, până când l-au anunţat pe Dan că am fost furată”, a povestit Miruna pentru National Post.

Se zice din bătrâni că este ghinion curat dacă se întâlnesc două mirese înaintea cununiei religioase. Dar o altă vorbă, citadină de astă dată, spune dacă ajungi în noaptea nunţii sub Arcul de Triumf vei avea o căsnicie trainică şi fericită. Monumentul din Bucureşti pierde teren în topul locurilor în care mireasa furată este dusă, în timp ce pasajul Basarab devine din ce în ce mai popular.

nunta 2

Petrică Tănase este fotograf de nuntă de aproape 7 ani deja. A văzut şi a imortalizat sute de nunţi până acum şi spune că procentajul celor în care mireasa este furată se apropie lejer de 100%. „Cred că pot să le număr pe degete pe cele în care nu s-a furat mireasa”, a spus Petrică. „Din ce am observat, acum se cam fuge de Arcul de Triumf, pentru că la un moment dat se întâlneau şi 10 mirese acolo. Apelează la tot felul de nebunii, în afară de mersul în cluburi şi baruri. Am fost la o nuntă în care au furat mireasa şi au dus-o să joace hochei în Herăstrău”, îşi aminteşte Petrică. Din experienţa sa, fotograful spune că miresele se lasă furate de dragul tradiţiei şi al distracţiei, dar că nu ar putea să explice ce simbolizează gestul în sine. 

Nuntă cu mascaţi

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite