De ce e periculos să atârni masca de protecţie la oglinda retrovizoare

De ce e periculos să atârni masca de protecţie la oglinda retrovizoare

FOTO emag

Un medic infecţionist avertizează românii cu privire la modul greşit în care utilizează măştile de protecţie de unică folosinţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Medicul infecţionist Carmen Dorobăţ a explicat la Digi24 despre importanţa folosirii corecte a măştilor de unică folosinţă. Din păcate, multă lume este tentată să o refolosească dacă a purtat-o pentru ieşiri scurte sau o intrare în magazin. Potrivit specialiştilor, acest obicei este unul  incorect, deoarece materialul din care este confecţionată a fost destinat folosirilor singulare.

 
Odată ajunşi pe material, agenţii infectanţi (viruşii, bacterii) vor putea pătrunde cu uşurinţă prin nas, în căile respiratorii. O altă greşeală frecventă este agăţarea măştii de oglinda maşinii, permiţând microbilor să ajungă pe de-o parte pe mască, iar în celălalt sens, să se împrăştie în maşină, de pe suprafaţa măştii.
 
„Cele mai ieftine, cele mai uşoare, cele mai comode sunt aceste măşti în trei pliuri. Dezavantajul lor este că nu pot fi purtate pentru o perioadă lungă de timp deoarece respiraţia noastră conţine vapori de apă care modifică calitatea materialului şi atunci masca ar putea permite agenţilor infectanţi să pătrundă prin nas în căile respiratorii. Aşa că o îndepărtăm, pentru că nu mai este eficace. După care, obligatoriu, ne spălăm cu apă şi săpun“, a explicat Carmen Dorobăţ la Digi24.
 
Masca de protecţie ar putea deveni obligatorie în spaţiile deschise şi aglomerate
 
În cursul zilei de ieri, Ludovic Orban a declarat că folsirea măştii în spaţii deschise ar putea deveni măsură obligatorie, dacă numărul de cazuri va continua să explodeze. Afirmaţia premierului a fost făcută în urma evenimentelor petrecute pe litoral, acolo unde niciun turist nu pare să respecte distanţarea socială.
 
„De asemenea, am avut discuţii cu mai mulţi prefecţi, mai mulţi reprezentanţi din comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, care ne-au spus că sunt locuri chiar şi în aer liber – de exemplu o piaţă sau o faleză – unde, din cauza aglomeraţiei, există risc de răspândire şi discutăm şi posibilitatea de a impune obligativitatea purtării măştii în astfel de spaţii foarte aglomerate.
 
Este în analiză, nu am luat încă nicio decizie, dar încercăm să luăm măsuri punctuale care să reducă riscul de răspândire în posibile zone cu risc mare de răspândire“, a spus Orban, la sediul PNL, potrivit Agerpres.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările