Masturbarea la copii. Ce trebuie să facă părinţii, când devine motiv de îngrijorare

Masturbarea la copii. Ce trebuie să facă părinţii, când devine motiv de îngrijorare

Masturbarea la copii poartă denumirea de ipsatie şi e un lucru firesc FOTO Shutterstock

Mulţi părinţi sunt îngrijoraţi când îşi descoperă copilul implicat în stimularea organelor genitale şi se întreabă care este atitudinea pe care ar trebui să o aibă în legătură cu acest comportament.

„Masturbarea la copii poartă denumirea de ipsatie şi este un fenomen diferit de cel întâlnit la adolescenţă sau maturitate, fiind lipsit de motivaţia sexuală. Practic, ipsatia este o autostimulare ca oricare alta (cum sunt suptul degetului, legănatul etc). Copilul descoperă întâmplător că atingerea părţilor intime îi provoacă plăcere şi capătă acest obicei. Fenomenul poate fi întâlnit şi la bebeluşi, dar şi la copiii mai măricei, de grădiniţă. La aceştia din urmă este observat cu precădere la culcare; copilul apelează adesea la această autostimulare pentru a se linişti şi a adormi mai repede”, explică Monica Bolocan, psiholog clinician specialist la Clinica Neuroaxis din Bucureşti.

Părinţii care descoperă acest comportament la copilul lor pot avea, îniţial, un şoc. Dar este important de ştiut că explorarea corpului şi masturbarea sunt părţi normale din dezvoltarea sexuală, iar copiii nu trebuie pedepsiţi, întrucât acest lucru le poate afecta respectul de sine şi viaţa intimă la maturitate.

Cum pot gestiona părinţii aceste situaţii, ce trebuie să-i spună copilului, află de aici. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: