Ce este „amnezia sarcinii“, o tulburare care afectează femeile însărcinate. Manifestări şi remedii de prevenire

Ce este „amnezia sarcinii“, o tulburare care afectează femeile însărcinate. Manifestări şi remedii de prevenire

Femeile însărcinate ar putea fi afectate de sindromul „amnezia sarcinii“ FOTO Guliver/Getty Images

Potrivit unui studiu realizat de cercetători australieni, femeile aflate în ultimul trimestru de sarcină ar putea fi afectate de aşa numita „amnezie a sarcinii“, care înseamnă pierderea temporară a memoriei legată de micile detalii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Studiul, realizat de experţi în neurologie de la Universitatea Deakin din Australia, a analizat cazurile a 1.230 de femei, dintre care 709 însărcinate, şi s-a axat asupra funcţiilor cognitive, memorie şi randamentul organizatoric constând în realizarea mai multor sarcini în mod simultan, scrie Agerpres. 
 
„Funcţiile cognitive, memoria şi randamentul organizatoric al femeilor însărcinate sunt semnificativ mai mici decât cele ale femeilor neînsărcinate, mai ales în al treilea trimestru de sarcină“, potrivit unui studiu publicat la 15 ianuarie de revista de specialitate The Medical Journal of Australia.
 
Cercetătorii au descoperit că diferenţele se dezvoltă încă din primul trimestru al sarcinii şi că memoria înregistrează o scădere semnificativă încă din primele luni, cu o agravare a funcţiilor cognitive în ultimul trimestru de sarcină.
 
Amnezia sarcinii sau „mommy-brain“ afectează până şi pe cele mai organizate şi eficiente femei.
În trimestrul trei, viitoarele mămici deja au dificultăţi serioase în a-şi aminti diverse detalii, ceea ce înseamnă că situaţia se agravează pe măsură ce sarcina avansează.

O explicaţie plauzibilă este că viitoarea mamă este preocupată de ceea ce o aşteaptă. Oricine poate uita când are o grijă sau trece printr-o perioadă mai dificilă. Iar când pe viitoarea mamă o aşteaptă un travaliu şi o schimbare atât de mare, precum naşterea unui copil, se poate instala şi această amnezie temporară. 
  
„Un studiu intrigant publicat anul trecut a arătat că există reduceri ale materiei cenuşie în creierul femeilor însărcinate, în regiuni cunoscute ca fiind strâns legate de prelucrarea informatiilor sociale, cum ar fi decodarea expresiilor faciale infantile şi stabilirea unei legături sănătoase între mama şi copil“, a declarat Sasha Davies, unul dintre autorii studiului.

Acelaşi studiu a arătat, însă, că această pierdere a materiei cenuşie care duce la amnezie a fost restaurată la doi ani de la naşterea copilului, notează The Independent. 
 
Ce pot face femeile însărcinate pentru a preveni „amnezia sarcinii“
 
Medicii recomandă o serie de tehnici menite să diminueze predispoziţia către episoadele amnezice în perioada sarcinii. Somnul de calitate este esenţial pentru randamentul activităţii cerebrale, de aceea este ideal ca viitoarele mame să doarmă între nouă şi 11 ore pe noapte.
 
O dietă echilibrată, care să furnizeze vitaminele şi mineralele necesare în cele nouă luni de sarcină, este un alt remediu preventiv. 
 
Mişcarea favorizează de asemenea accelerarea fluxului sanguin, pentru o mai bună irigare a creierului, notează cercetătorii australieni. 
 
citeste totul despre: