O temă cam mare (importantă) pentru un discurs atât de mic, poate vă gândiţi, însă eu am considerat dintotdeauna că problemele majore se rezolvă cu acţiuni mici, dar făcute în mod responsabil, etic şi, mai ales cu perseverenţă de fiecare dintre noi. Oricât de neînsemnat ar părea ceea ce facem, poate duce la schimbări  profunde. În viaţa noastră şi a celor din jur. Leonardo di Caprio a vorbit, în esenţă, despre acţiunile mici cu efecte decisive, şi despre obiectivele majore care se pot atinge şi prin aspecte secundare.

Unul dintre aceste aspecte „secundare”, în seara decernării premiilor Oscar, îl reprezintă ţinutele actriţelor momentului.

Că poţi străluci fără paiete ori bijuterii masive a demonstrat-o admirabil, Olivia Munn. Se pare că tot ceea ce ai nevoie este o croială potrivită, un model inedit şi o culoare flatantă. Rochia Stella McCartney, bijuteria Forevermark Diamonds, coafura degajată şi, mai ales, atitudinea actriţei, ar merita împreună un premiu Oscar.

Acest lucru nu înseamnă că a purta o rochie cu aplicaţii din cristale Swarovski este o alegere greşită. Nu atunci când silueta este la fel de suplă şi armonioasă ca actriţei britanice Naomi Watts. Rochia Armani Privé, cu un aspect jumătate glam-rock, jumătate minimalist a fost completată (uşor redundant) cu un colier Bulgari.

O blondă şi o rochie roşie egal un clişeu stilistic? Nici vorbă! Aceleaşi trei detalii: croiala potrivită corpului ei, un model original şi culoarea perfectă (simplu, nu-i aşa?) m-au făcut să mă uit minute în şir la imaginile cu frumoasa Charlize Theron.

Deşi nu apreciez în mod deosebit rochia Armani Privé purtată de Cate Blanchett, nu pot decât să fiu cucerită de cât de bine arată actriţa purtând-o, ceea ce contează cel mai mult, în definitiv. Nuanţele delicate sunt întotdeauna cele mai bune alegeri pentru femeile cu o piele atât de deschisă la culoare.

Saoirse Ronan arată mai matură pentru doar 21 de ani pe care îi are, culoarea rochiei este puţin prea aspră pentru ea. Cerceii din perechi diferite sunt însă o opţiune jucăuşă, numai bună pentru această vârstă.

Charlotte Rampling, o altă actriţă care a optat pentru Armani Privé, cu o rochie nu atât de glam sau extravagantă, însă seara trecută a fost cu siguranţă cea mai elegantă doamnă de 70 de ani (!) de pe mapamond.

Pentru Brie Larson probabil nu mai contează altceva decât că, la doar 26 de ani a câştigat premiul Oscar pentru rolul din Room. Rochia ei nu ar fi câştigat un asemenea premiu, din cauza modelului banal şi uşor prea ornamentat, însă actriţa a reuşit să o poarte într-un mod natural şi delicat.

De la oricare dintre cele de mai sus ar fi putut să se inspire, măcar cu un detaliu, Lady Gaga, Alicia Vikander, Kate Winslet, Kerry Washington, Olivia Wilde sau Whoopi Goldberg, ale căror ţinute au fost absolut neinspirate.

Lady Gaga este câştigătoarea detaşată la acest capitol, cu o ţinută ridicolă şi jenantă, la propriu. Ridicolă a fost acea demi-fustă peste pantaloni, la fel ca şi ceea ce păreau nişte aripi, atât pe corset, cât şi pe fustă. Nu mai spun de cât volum adaugă astfel de artificii stilistice. Iar jenant a fost modul în care se aşezau pantalonii pe corpul ei. Cine ar vrea să atragă atenţia în acest fel?

Alicia Vikander a avut o seară de excepţie câştigând Oscarul pentru rolul secundar din The Danish Girl,însă mai puţin excepţională din punct de vedere stilistic. Casa de modă Louis Vuitton a creat pentru ea o rochie în care ar fi trebuit să arate ca şi cum ar pluti pe un nor. Rezultatul a fost tot din domeniul aerian,  însă mai puţin romantic.

Olivia Wilde O fustă cu bretele sau o rochie cu un decolteu nereuşit? Când răspunsul se lasă greu de găsit, decizia înţeleaptă este să renunţăm la rochie, chiar dacă ea poartă semnătura Valentino.

Trăsătura comună a rochiilor care ne stârnesc amuzamentul stă în asocierile cărora le dau naştere: o rochie care aduce cu o paraşută ajunsă la sol (Alicia Vikander), cu o folie de latex (Kate Winslet), cu un costum de gladiatoare (Kerry Washington), cu un personaj din desenele animate (Lady Gaga) etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şi astfel s-a încheiat cel mai aşteptat eveniment al industriei cinematografice, cel mai aşteptat show de modă al anului sau ceremonia de decernare a premiilor Academiei americane de Film.