Mesele în familie – eticheta pentru gazde
0Indiferent care vă sunt motivele de bucurie şi sărbătoare în aceste zile, sunt şanse mari ca cel puţin una dintre mese să aibă loc împreună cu familia extinsă sau prietenii.
Pentru ca Duminica Paştilor să fie mai mult decât un lung prânz cu cinci feluri cauzatoare de indispoziţii digestive, aşteptaţi-vă invitaţii cu o atmosferă destinsă, o masă frumos aranjată şi o conversaţie agreabilă (nu despre cât de aglomerate sunt supermarketurile sau despre programul TV). Rolul unei gazde ar trebui să înceteze a fi acela acela de a pregăti un ospăţ abudent şi a-l depune, epuizată, pe masa de sărbătoare, respectiv a-i încuraja pe invitaţi să „servească” până la isprăvirea... răbdării. Nimeni nu a venit pentru mâncare; astăzi până şi ouăle deja vopsite se găsesc în magazine, ci mai curând pentru a recupera din timpul petrecut separat, într-un mod festiv.
Normele de etichetă au un rol notabil în desfăşurarea firească, relaxată şi agreabilă a lucrurilor. Cunoscându-le şi aplicându-le, evităm situaţiile stânjenitoare, ştim la ce să ne aşteptăm de la ceilalţi şi ce se aşteaptă ceilalţi de la noi, suntem încrezători şi avem control asupra oricărei situaţii.
Acestea fiind spuse, iată cum putem, în calitate de gazdă, să transformăm masa într-o experienţă plăcută pentru toţi cei prezenţi,:
- Numărul de tacâmuri şi dispunerea acestora le oferă invitaţilor informaţii despre felurile care le vor fi servite şi ordinea acestora. Tacâmurile vor fi dispuse astfel încât să fie abordate dinspre exterior spre interior.
- Astfel, dacă aţi pregătit un meniu format din aperitiv, supă şi fel principal, în extrema stângă a farfuriei va fi aşezată furculiţa pentru aperitiv (uşor mai mică decât cea pentru felul principal), iar în extrema dreaptă a farfuriei cuţitul pentru aperitiv, cu lama în interior. Lingura pentru supă va fi aşezată în dreapta farfuriei, respectiv stânga cuţitului pentru aperitiv. Tacâmurile pentru felul principal vor fi aşezate la fel ca cele pentru aperitiv, doar mai aproape de farfurie, felul principal fiind servit ultimul.
- Pentru mai mult de trei feluri, tacâmurile vor fi aduse împreună cu mâncarea. Tacâmurile pentru desert se aduc, de asemenea, împreună cu felul respectiv, nu se aşează dinainte pe masă.
- Locul paharelor este în dreapta farfuriei. În felul acesta, nimeni nu riscă să bea din paharul altcuiva.
- Paharele se aşează fie în formă de arc, fie de triunghi, astfel: paharul destinat primului tip de băutură va fi aşezat cel mai la îndemână, cel mai aproape de mâna invitatului, aproape de tacâmuri.
- Dacă înainte de aperitiv se bea şampanie, sherry, vérmut sau un cocktail, atunci paharul destinat acestor băuturi va fi cel mai la îndemână.
- Pentru exemplul de la care am pornit, supa, mai ales dacă este clară, nu are nevoie de o băutură care să o însoţească,
- Următorul pahar, situat după cel de apertiv, va însoţi felul principal. Dacă acesta include carne de miel, vinul potrivit este unul roşu, fructat, Cabernet Sauvignon sau Merlot.
- Sticlele pentru băuturi nu stau niciodată pe masă, ci pe un bufet alăturat.
- Şervetul, întotdeauna de pânză, va fi aşezat la începutul mesei, pe farfurie sau în stânga furculiţelor.
Acestea sunt cele mai utile, dar nu singurele norme de etichetă care ar trebui incluse în „meniul” fiecărei mese.
Vă doresc o sărbătoare petrecută cu bucurie şi dedicată lucrurilor cu adevărat importante în viaţă!