E mai importantă decât orice am purta în aceste trei luni, de la puloverul călduros, până la rochia pentru Revelion, pentru că este prima şi uneori singura piesă vestimentară în care oamenii ne văd, ar trebui să reprezinte esenţa personalităţii noastre stilistice şi să sublinieze faptul că arătăm fabulos!

Eu încep întotdeauna prin a lua în considerare stilul de viaţă şi gradul de expunere la temperaturile exterioare. Dacă dimineaţa maşina te aşteaptă în faţa casei, la birou parcarea este în subteran şi nu ai drumuri de făcut în timpul zilei, poţi alege un palton nu foarte gros, eventual tip halat, care se prinde doar în talie cu cordon sau o jachetă scurtă, un pea-coat care urmăreşte îndeaproape liniile corpului fără a strânge, pentru că nu vei purta multe straturi de haine pe dedesubt. În cazul în care eşti activă, duci şi aduci copiii de la şcoală, faci cumpărături sau mergi cu transportul în comun, alege o jachetă călduroasă, matlasată, cu puf în interior, prevăzută cu glugă şi buzunare, şi uşor mai largă, care îţi va permite să faci mişcări mai ample şi va fi mai permisivă cu micile accidente. Gândeşte-te şi ce preferi să porţi pe sub haina de iarnă: fustele şi rochiile vor arăta mai bine alături de paltoane şi jachete mai lungi, începând de la genunchi, până la jumătatea gambei. Dacă  nu ieşi din jeansi, orientează-te mai curând către jachete aviator, pea-coats sau alt tip de haină scurtă.

Odată ce ne-am asigurat că haina de iarnă răspunde cu succes cerinţelor stilului nostru de viaţă şi ne protejează de frig, îi vom analiza şi stilul care va trebui să fie “a match made in style heaven” cu propria personalitate stilistică.

Clasicele îşi vor găsi perechea cu un palton din lână, angora sau cashmere, cu lungime până la genunchi. Androginele sau minimalistele vor alege un model oversized, lipsit de aplicaţii, dar dintr-un material special, texturat sau o lână cu fire lungi. Jachetele scurte, la două rânduri de nasturi cu model în carouri îţi vor oferi un aer preppy, adolescentin, iar dacă eşti un spirit artistic, sigur vei aprecia capele sau călduroasele haine cocon ca cele propuse sezonul acesta de Junya Watanabe, Kenzo sau Chloé. Printre noutăţi se găsesc şi paltonul 7/8, jacheta aviator din blană de miel sau funcţionalele hanorace din nylon impermeabil. Detaliile sunt cele care accentuează stilul unei haine, spre exemplu, fermoarele oferă o notă sportivă, în timp ce nasturii mari, cei acoperiţi sau cordoanele sunt specifice pieselor feminine sau clasice.

 

Când vine momentul să ne şi îmbrăcăm cu haina aleasă, ne vom admira în oglindă fără să pierdem din vedere detalii cum ar fi lungimea şi volumele pe care le are piesa respectivă şi felul în care interacţionează acestea cu propria anatomie. Mai exact, dacă eşti scundă şi suplă, o haină voluminoasă, din blană, lungă, cu guler înalt sau revere ample, te va copleşi, vei părea împovărată de o greutate impresionantă. O idee mai bună ar fi să alegi un palton sau o jachetă până la jumătatea coapsei, fără detalii elaborate sau aplicaţii, care să contureze silueta.

Volumele din jurul şoldurilor şi coapselor vor deveni mai puţin evidente sub o croială trapez sau în forma literei A. Materialele fluide, cum sunt tricotajele sau stofele lipsite de rigiditate, vor contribui deasemenea la conturarea unor şolduri mai puţin voluminoase. Dacă bustul este cel care ţi se pare mai amplu decât ţi-ai dori, nu încerca să-l ascunzi în spatele unor haine care se închid în zona gâtului sau lipsite de revere ori decolteuri. Nu vei face decât să creezi un aspect masiv. În schimb, adăugă linii verticale peste această zonă cu ajutorul reverelor şi alege jachete deschise sau poartă eşarfe lungi şi fluide.

Odată cu sezonul rece, din păcate, oraşul nu doar că are mai puţină lumină, ci şi mai puţină culoare. O trecere de pietoni dintr-o zonă aglomerată a oraşului este edificatoare pentru cromatica preferată de femei pe timp de iarnă: negru, gri şi bleumarin sunt cele mai întâlnite alegeri. Nici nu ştiu dacă le pot numi alegeri, cât timp vom considera că “negrul se potriveşte oricui” sau “griul arată bine cu orice”. Negrul nu se potriveşte oricui, este chiar foarte aspru pentru tipologiile deschise: blonde, piele albă, ochi în culori deschise, iar griul are…multe nuanţe: cenuşii, cremoase, beige, roz, albăstrui, fiecare potrivită unei anumite tiplogii de culori personale. General valabile sunt însă:

  • repetarea unei culori interesante din culorile personale: ai ochi verzi sau albaştri? Alege un palton smarald verde pin sau albastru cobalt. Părul tău are o nuanţă frumoasă de roşcat? Cărămiziu sau burgundy vor sublina acest lucru.
  • Alegerea culorilor complementare, adică acele culori diametral opuse pe discul culorilor. Aceeaşi nuanţă de roşcat va arăta bine şi într-o haină verde, blondul va fi evidenţiat de violet, iar castaniul de olive.

 

*Am menţionat în articol ceva despre hainele de blană, dar vreau să subliniez că eu cred în eleganţa şi rafinamentul obţinute fără suferinţa animalelor. Oile, lamele şi celelalte animale de la care se obţine lână sunt oricum tunse regulat, iar mătasea este oricum produsă de fluturii de mătase, aşa că cele două materii prime sunt sigurele opţiuni pentru un stil etic.

Haină Chloé, colecţia toamnă-iarnă 2014-2015 FOTO AP

Haină Chloé, colecţia toamnă-iarnă 2014-2015 FOTO AP

Haină Chloé, colecţia toamnă-iarnă 2014-2015 FOTO AP

Haină Junya Watanabe FOTO AP

Haină Junya Watanabe FOTO AP

Haină Kenzo colecţia toamnă-iarnă 2014-2015 FOTO AP

Haină Kenzo colecţia toamnă-iarnă 2014-2015 FOTO AP