Mituri moderne despre masturbare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoricul masturbării conţine referinţe destul de bizare, urmare a lipsei de informare privind una dintre cele mai des practicate activităţi sexuale. Poate că azi miturile conform cărora masturbarea în exces ar duce la orbire sau la nebunie reprezintă doar motive de amuzament, însă locul acestora a fost luat de alte idei preconcepute, născute din jena de a aborda acest subiect.

Sexologul american Cory Silverberg demontează într-un articol pentru sexuality.about.com noile mituri despre masturbare, născute în urma educaţiei sexuale trunchiate sau inexistente de care avem parte acasă, din partea părinţilor, sau în instituţiile şcolare. Silverberg observă cum unul dintre cele mai comune comportamente sexuale de pe planetă, masturbarea, lasă loc pentru atât de multe informaţii greşite, chiar dacă se presupune că în secolul al XXI-lea oamenii sunt mult mai deschişi faţă de tot ceea ce ţine de sexualitate.

Masturbarea este o dovadă de imaturitate

Masturbarea nu este o activitatea care încetează după o anumită vârstă, ci ne însoţeşte pe toată durata vieţii. Între 70% şi 95% dintre femei şi bărbaţi obţin plăcere în acest fel, dar puţini sunt dispuşi să şi recunoască acest lucru. Chiar dacă frecvenţa scade pe măsură ce înaintăm în vârstă, acest comportament sexual se păstrează şi la bătrâneţe, nu este o caracteristică a tinereţii. Un studiu realizat pe 800 de adulţi cu vârsta de peste 60 de ani a scos la iveală că aproape jumătate din ei se masturbau regulat, în timp ce 20% apelau la această practică cel puţin o dată pe săptămână.

Masturbarea nu este sex

Atâta timp cât masturbarea duce la excitaţie şi, adesea, la orgasm, poate fi considerată act sexual, cu toate că în societate nu îi acordăm aceeaşi importanţă la nivel de comportament sexual. La fel ca sărutul, preludiul sau sexul oral, masturbarea are rolul ei în menţinerea sănătăţii unui individ, subliniază Silverberg.

Masturbarea poate afecta sănătatea

Acest mit rezistă sub diverse forme încă de la 1712, când ar fi fost emis un mic îndrumar referitor la masturbare pentru a promova vânzarea unui tonic menit, chipurile, să combată bolile care ar fi fost cauzate de o astfel de îndeletnicire ruşinoasă. Au existat o mulţime de tentative de a demoniza această practică sexuală, chiar dacă fiecare dintre ele a fost, în timp, demontată de ştiinţă.

Acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte aşa-zisa masturbare în exces. Cu extrem de puţine excepţii, masturbarea frecventă nu afectează sănătatea. Evident, atunci când un individ manifestă un comportament compulsiv legat de această practică sau nu este capabil să se implice şi în alte tipuri de acte sexuale, există motive pentru a căuta ajutor specializat. Dar în condiţii normale, masturbarea nu presupune riscuri, chiar dacă se întâmplă o dată pe lună, alteori de trei ori pe zi. Din contră, masturbarea este un factor care ajută la echilibrarea vieţii sexuale.

Bărbaţii simt nevoia să se masturbeze, femeile nu

Poate că din punct de vedere statistic bărbaţii se masturbează mai des decât femeile, dar nu există nicio dovadă că acest lucru ar ţine de o nevoie biologică proprie reprezentanţilor sexului puternic. Ce este însă evident, atitudinea socială faţă de masturbarea la femei are conotaţii mult mai negative, ceea ce explică reticenţa femeilor în a recunoaşte sincer aspecte care ţin de acest comportament, inclusiv în cadrul unor cercetări cu scop ştiinţific.

Masturbarea este aproape inexistentă în relaţia de cuplu

Această credinţă face ca partenerii să se masturbeze pe ascuns, deşi includerea masturbării în repertoriul vieţii intime ar duce la îmbunătăţirea actului sexual. Drept dovadă, raportul Kinsey (studiu amplu despre comportamentul sexual realizat sub îndrumarea biologului şi sexologului Alfred Kinsey, publicat în 1948 şi 1953-n.r.) a arătat că aproape 40% din bărbaţi şi 30% din femei se masturbează, chiar dacă au o relaţie stabilă şi întreţin regulat raporturi sexuale, indiferent de vârstele subiecţilor. 
De asemenea, un studiu ceva mai recent, realizat de Playboy, a relevat că 72% din bărbaţii însuraţi se masturbează, respectiv 68% din femeile căsătorite.

Numai un anumit tip de persoane se masturbează

Nu contează că ai 19 sau 99 de ani, că eşti o persoană religioasă, conservatoare, adept al principiilor seculare sau liberale, bunic, unchi, mamă sau tată, cu studii superioare sau mai puţin educat, practicarea masturbării pune semnul egal între toţi, explică sexologul Cory Silverberg. „Cu toţii ne-am masturbat măcar o dată în viaţă“, punctează Silverberg, chiar dacă prea puţini recunosc acest lucru.
 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite