România, pe ultimul loc în UE cu cel mai mic număr de autoturisme raportat la populaţie

România, pe ultimul loc în UE cu cel mai mic număr de autoturisme raportat la populaţie

România înregistrează cel mai mic număr de maşini la mia de locuitori, cu 357 de maşini, ocupând ultimul loc între statele UE cu cele mai multe autoturisme raportat la populaţie, potrivit datelor Biroului European de Statistică (Eurostat), pentru anul 2019. Înaintea României  la acest capitol se află Letonia cu 381 de maşini şi Ungaria cu 390 de maşini la 1000 de locuitori.

Ştiri pe aceeaşi temă

La polul opus, Luxemburg este pe primul loc de 30 de ani, cu 681 de maşini la mia de locuitori, urmat de Italia pe locul al 2-lea cu 663 de vehicule la mia de locuitori

Cel mai mare număr de autoturisme a fost înregistrat în Germania, unde sunt aproape 48 de milioane de maşini, urmată de Italia cu 40 de milioane de autoturisme şi Franţa cu 32 de milioane de autovehicule.

Între 2015 şi 2019 cea mai mare creştere a numărului de autoturisme a fost înregistrată în România (+ 34%), urmată de Lituania (+20%), Ungaria (+19%), Slovacia şi Polonia (ambele +18%). Singurul stat membru al UE care a înregistrat o scădere a numărului de autoturisme în perioada analizată a fost Bulgaria (-11%).

De notat că mai multe state membre UE au raportat un număr mare de autoturisme „vechi”, adică mai vechi de 20 de ani. Cele mai mari procente de autoturisme vechi s-au înregistrat în Polonia (37,9%), urmată de Estonia (31,5%), Finlanda (26,9%) şi Lituania (22,6%).

În schimb, majoritatea maşinilor noi, adică sub 2 ani, erau înmatriculate în Irlanda (28,8%), Luxemburg (23,7%), Belgia (22,9%) şi Danemarca (22,6%).

De remarcat că în ultimii ani multe ţări au oferit programe de susţinere a achiziţionării de maşini noi cu emisii reduse, asigurând totodată retragerea maşinilor vechi. Scopul general al acestor programe este reînnoirea parcului de autoturisme cu emisii mai scăzute de noxe, stimulând în acelaşi timp economia.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările