9 ianuarie: Ziua în care s-a născut Cristi Minculescu, legenda muzicii rock din România

0
Publicat:

Pe 9 ianuarie s-au născut personalități celebre precum Cristi Minculescu, legenda muzicii rock din România, care celebrează anul acesta cea de-a 64-a aniversare. Această zi este cunoscută însă și pentru decesul campioanei olimpice la atletism Lia Manoliu. Tot în această zi, în 2007 Apple a prezentat primul iPhone.

Cristi Minculescu este de peste 40 de ani vocalist al trupei Iris Foto: Arhivă
Cristi Minculescu este de peste 40 de ani vocalist al trupei Iris Foto: Arhivă

1900: S-a născut prozatoarea Henriette Yvonne Stahl

Scriitoarea și traducătoarea Henriette Yvonne Stahl s-a născut pe 9 ianuarie 1900, în Saint Avald, Lorena, Franța și a murit pe 25 mai 1984, la București.  Ea s-a născut într-o familie franceză, (fiind sora sociologului Henri H. Stahl și fiica scriitorului Henri Stahl), care s-a stabilit în România, primind cetăţenie română.

Henriette Yvonne Stahl este cunoscută pentru operele sale precum: romanul „Steaua Robilor" (1933 / 1934), romanul „Între zi şi noapte" (1942), volumul cu patru nuvele „Mătuşa Matilda" (1967) și romanul, „Voica" (1972), cu care a obţinut premiul Societăţii Scriitorilor Români.

Henriette Yvonne Stahl (1900 - 1984) Foto: Wikipedia
Henriette Yvonne Stahl (1900 - 1984) Foto: Wikipedia

1908: S-a născut scriitoarea franceză Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir (Simone Lucie Ernestine Marie Bertrand de Beauvoir) s-a născut pe 9 ianuarie 1908, Paris, Franța și a murit pe 14 aprilie 1986, tot la Paris.

Simone de Beauvoir a fost o eseistă, scriitoare celebră (premiată cu Premiul Goncourt 1954), și o figură de marcă a existențialismului și a feminismului - „Al doilea sex“, și o militantă a mișcării intelectuale contestatare de după al Doilea Război Mondial.

Printre cele mai apreciate opere ale sale pot fi enumerate: romanul „L'Invitée” (1943), eseul „Pyrrhus et Cinéas”(1944), lucrarea filozofică „Pour une morale de l'ambiguïté” (1947), eseul „Le Deuxième sexe” (1949), romanul „Les Mandarins” (1954) -  pentru care a câștigat Premiul Goncourt, lucrarea autobiografică „ La force des choses” (1963) și colecția de nuvele „Quand prime le spirituel” (1979).

Simone de Beauvoir (1908 - 1986) Foto: Arhivă
Simone de Beauvoir (1908 - 1986) Foto: Arhivă

1954: Inaugurarea Teatrului de Operă şi Balet, astăzi Opera Naţională din Bucureşti

Clădirea Teatrului de Operă și Balet, actualul sediu al Operei Naționale București, a fost inaugurată 9 ianuarie 1954,  cu spectacolul Dama de pică, operă de Piotr Ilici Ceaikovski.

Aceasta are o capacitate de 952 locuri și a fost ridicată în 1953, după planurile arhitectului Octav Doicescu, în vederea a două două ample manifestări internaționale: al treilea Congres Mondial al Tineretului (25-30 iulie) și al patrulea Festival Mondial al Tineretului și Studenților (2-14 august).

Opera Națională București este una din cele patru Opere naționale din România, fiind cel mai mare teatru liric al țării.

Opera Națională București Foto: Arhivă
Opera Națională București Foto: Arhivă

1959: S-a născut Cristi Minculescu, o legendă a rock-ului

Cântărețul și compozitorul român de muzică rock Cristi Minculescu (Cristian Alexandru Minculescu) s-a născut pe 9 ianuarie 1959, Pitești.

Cristi Minculescu este cunoscut în special pentru activitatea sa de peste 40 de ani ca vocalist al trupei Iris. El a înregistrat alături de Iris peste 20 CD-uri şi DVD-uri.

Legenda muzicii rock din România a mai făcut parte din formațiile: „Harap-Alb”, „Voltaj” (pe care a înființat-o în septembrie 1982, împreună cu Adrian Ilie), Trupa „Totuși” (de la 1 ianuarie 1984 până la 3 februarie 1985) și „Lotus” (înființată la Regensburg, în Germania).

În 2012, Minculescu se retrăsese din Iris, dar revine pe 22 aprilie 2015, însă formația activează în continuare sub numele Cristi Minculescu & Iris. În iulie 2017, Minculescu, împreună cu Valter Popa și Doru Borobeică, se desparte de Nelu Dumitrescu, membru fondator Iris și cel care înregistrase marca Iris la OSIM. În 2020, Cristian Minculescu, Valter Popa și Doru Borobeică primesc în instanță dreptul de a folosi și ei numele de Iris. Astfel, ia naștere aripa Iris—Cristi Minculescu & Valter & Boro.

Pe 6 octombrie 2007 membrii trupei Iris au fost decorați de Traian Băsescu, președintele României, cu Ordinul "Meritul Cultural" în Grad de Cavaler "pentru contribuția adusă timp de 30 de ani la promovarea muzicii rock".

1973:S-a născut cântăreţul Sean Paul, laureat al Premiilor Grammy

Sean Paul (Sean Paul Ryan Francis Henriques) s-a născut pe 9 ianuarie 1973), în Kingston, Jamaica.

Înainte să devină faimos, Sean Paul a fost bucătar şi funcţionar la o bancă, iar începuturile sale în muzică au avut loc la evenimente cu „open mic” din Kingston, Jamaica. El a dat lovitura prin ‘98, când a apărut într-un cadru din filmul „Belly. Mai mult, a lucrat alături de DMX şi Mr. Vegas la soundtrack-ul filmului.

Rapperul și cântărețul jamaican de reggae și dancehall are şase albume înregistrate începând cu anul 2000, și a colaborat cu nume precum Beyoncé, Rihanna, Akon, Snoop Dogg, Busta Rhymes, Shaggy, Damian Marley, Enrique Iglesias, Wyclef Jean, DMX, Bob Sinclar, Dua Lipa, Clean Bandit şi David Guetta.

1998: A murit atleta română Lia Manoliu, după care fost numit cel mai mare stadion din România

Lia Manoliu s-a născut pe 25 aprilie 1932, la Chișinău, Republica Moldova și a murit pe 9 ianuarie 1998, la București, România.

Atleta română Lia Manoliu a făcut performanţă și în tenis de masă, baschet şi volei. Componentă a echipei de baschet Ştiinţa Bucureşti, actuala legendă a sportului românesc a fost convocată în echipa naţională, iar în palmaresul său se regăsesc un titlu de campioană pe echipe la tenis de masă şi trei titluri la volei. Întâlnirea cu farfuria „magică” s-a produs abia la vârsta de 17 ani, în primăvara anului 1949, când într-un concurs organizat pe Stadionul Republicii a aruncat discul la 23, 24 metri.

De 12 ori campioană națională a României și de 7 ori campioană balcanică la aruncarea discului, Lia Manoliu a reuşit să câştige, la 36 de ani, în cadrul întrecerilor atletice de la Jocurile Olimpice din 1968, găzduite de Ciudad de Mexico, primul şi singurul aur olimpic românesc din istoria aruncării discului. De asemenea ea a câștigat bronzul la Jocurile Olimpice de vară din Roma 1960 și la Jocurile Olimpice de vară din Tokyo 1964.

De altfel Lia Manoliu a fost prima sportivă din lume care a participat la șase ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice (Helsinki 1952, Melbourne 1956, Roma 1960, Tokyo 1964, Mexico 1968 și Munchen 1972), record consemnat în Cartea Recordurilor.

În 1990, pe fondul schimbării de regim, a fost aleasă şi preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, for al cărui vicepreşedinte era încă din 1973. De asemenea, Lia Manoliu a fost aleasă senator de Bucureşti în primul Parlament organizat în baza alegerilor libere (1990 – 1992), din partea Frontului Salvării Naţionale.

Principalul complex sportiv din Bucureşti, precum şi fostul Stadion „23 August” au fost numite în cinstea ei.

1998: A murit chimistul japonez Kenichi Fukui, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie 

Kenichi Fukui-a născut pe 4 octombrie 1918, în Heijō⁠, Prefectura Nara, Japonia și a murit pe 9 ianuarie 1998, în Kyoto, Japonia.

După absolvirea Facultăţii de Chimie a Universităţii Imperiale din Tokyo, în 1941, s-a angajat la un laborator militar, angrenându-se întrun proiect de cercetare a combustibililor sintetici. Rezultatul cercetării i-a adus un Premiu Naţional în 1944. În această perioadă, a devenit lector la catedra de chimie a Universităţii Imperiale din Tokyo, apoi asistent, pentru ca în fi nal să devină profesor (1951-1982). A continuat activitatea de cercetare în chimia organică, devenind cunoscut pentru atelierele de lucru, pe care le-a organizat în cadrul Universităţii. A publicat concluziile cercetărilor sale în reviste de specialitate, la început japoneze şi, ulterior, şi în reviste din străinătate.

Primele rezultate ale cercetărilor sale s-au remarcat, în 1952, când a găsit o corelaţie între densitatea electronilor de frontieră şi reactivitatea chimică în hidrocarburi aromatice. A dezvoltat, pe baza acestor observaţii, o teorie asupra orbitalilor de frontieră (teoria HOMO - LUMO), conform căreia în timpul producerii reacţiilor chimice, moleculele împart electroni, care ocupă frontiere orbitale, potrivit www.nobelprize.org. Pentru această descoperire, a primit, împreună cu Roald Hoffman, Premiul Nobel pentru Chimie în 1981.

A fost preşedinte al Institutului de Tehnologie din Kyoto în perioada 1982-1988, precum şi membru al Academiei Internaţionale de Fizică Cuantică Moleculară şi membru onorifi c al Academiei Internaţionale de Ştiinţe. A fost cunoscut pentru eforturile susţinute pentru promovarea ştiinţelor exacte în rândul tinerilor japonezi.

Kenichi Fukui (1918 - 1998) Foto: Wikipedia
Kenichi Fukui (1918 - 1998) Foto: Wikipedia

2007: Apple prezintă primul iPhone

Pe 9 ianuarie 2007, CEO-ul Apple, Steve Jobs, a prezentat în faţa a câteva mii de oameni, la o conferință principală în San Francisco, un iPhone. Era al doilea smartphone al Apple, dar primul care avea să schimbe tehnologia.

După eşecul Newton din anii '90, Apple intra din nou pe piaţa telefoniei, iar în vara lui 2007 avea să scoată iPhone-ul la vânzare în Statele Unite ale Americii.

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite