În urmă cu nouă ani, Steve Jobs prezenta primul iPhone şi schimba lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noutatea de pe iPhone 6s a fost tehnologia 3D Touch. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Noutatea de pe iPhone 6s a fost tehnologia 3D Touch. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Pe 9 ianuarie 2007, Steve Jobs prezenta în faţa a câteva mii de oameni un smartphone. Era al doilea al Apple, dar primul care avea să schimbe tehnologia.

În San Francisco, pe 9 ianuarie 2007, Steve Jobs arăta pentru prima dată în public un telefon despre care se zvonise deja. După eşecul Newton din anii '90, când Jobs nu mai era şeful companiei, Apple mai încerca o dată piaţa telefoniei. Dispozitivul a fost prezentat oficial pe 9 ianuarie, iar în vara aceluiaşi an intra la vânzare în Statele Unite ale Americii cu un preţ imens, comparat cu ce oferea concurenţa.

Astfel, după iMac de la finalul anilor '90, iPod de la începutul anilor 2000, iPhone venea ca o încercare de a schimba tot ceea ce ştiam despre telefoanele mobile. Desigur, nu a fost o invenţie, ci o inovaţie. Toată tehnologia din primul iPhone era deja disponibilă pe piaţă, dar fie era prea scumpă pentru ca producătorii să experimenteze (ex.: ecranul tactil capacitiv), fie considerau unii jucători mai influenţi că e o prostie să elimini anumite dotări, cum ar fi tastatura fizică.

Înaintea de a numi cele nouă moduri în care Apple a schimbat prin acest telefon lumea, trebuie amintit ceea ce primul model nu avea. Nu dispunea de modul 3G, nu avea decât trei butoane fizice (Pornire, Acasă, Volum), nu avea aplicaţii terţe, cameră bună (2 megapixeli, în timp ce Nokia trecuse cu N95 la 5MP) sau capabilă să înregistreze video, slot pentru carduri microSD, tastatură fizică sau suport pentru MMS într-o vreme în care aplicaţiile de chat erau rudimentare.

Mai mult, primul iPhone nici nu funcţiona foarte bine, iar vina îi aparţine lui Steve Jobs. A avut cerinţe care i-au forţat pe ingineri să facă diverse compromisuri. Povestea a apărut mai târziu şi a fost prezentată de The New York Times şi de acolo aflăm că ei nu erau siguri că toate funcţionalităţile pe care Jobs le voia prezentate vor fi cu adevărat prezentate. El avea la dispoziţie mai multe telefoane pentru fiecare segment, iar în sală inginerii săi aveau propria lor soluţie pentru a rezista.

"Până la final, Grignon (Andy Grignon era responsabil de modulele radio din iPhone, componente esenţiale pentru a face un aşa dispozitiv telefon - n.red) nu era doar mulţumit, era beat. A adus o ploscă cu wisky pentru a se linişti", scrie NYTimes. Pe rândul cinci, erau cinci-şase oameni, ingineri şi manageri, care luau câte o gură de alcool după fiecare prezentare a lui Steve Jobs de care erau responsabili.

Când au ajuns la final, şi totul a funcţionat aşa cum trebuia, au golit plosca. A fost cel mai bun demo pe care oricare dintre noi l-a văzut, mai notează publicaţia. Aşa a început deceniul Apple în care a dominat piaţa telefoniei mobile.

Cele mai importante nouă schimbări aduse de iPhone

Apple n-a inventat divertismentul şi navigaţia, dar acum sunt pe dispozitive mobile. De la Netflix, care îţi permite să te uiţi la sute de seriale şi filme pe smartphone şi tabletă, până la jocuri video şi pornografie. Nu este doar meritul Apple, dar cu iPhone, acest model de smartphone modern, a schimbat modul în care consumăm conţinutul digital. În 2007, printr-un parteneriat cu Google, YouTube şi Maps au venit pe un smartphone drept aplicaţii native, nu doar accesibile prin browser.

În egală măsură, Netflix sau HBO Go (video streaming) şi Spotify sau Zonga (audio streaming), Waze şi altele similare n-ar fi avut la fel de mare succes fără această piaţă mobilă.

BlackBerry şi Nokia au fost date peste cap. Spre deosebire de finlandezi, BlackBerry n-a dispărut încă, dar nici bine nu-i este, în 2015 acceptând Android drept platformă software pentru telefoanele sale. A recunoscut astfel, deşi nu oficial, că a dat-o în bară cu BlackBerry OS 10. Nokia, pe de altă parte, a fost vândută şi înglobată în Microsoft, componentă de reţelistică din Finlanda a cumpărat Alcatel, iar o mică divizie care se ocupă de dispozitive mobile vrea să lanseze un telefon în 2016. Va fi însă doar cu marca, deoarece telefonul va fi fabricat în China, cel mai probabil de către Foxconn.

Pentru aceste două companii mari, o declaraţie a unuia dintre fondatorii BlackBerry arată ce a însemnat iPhone în 2007. „Am râs şi am spus că ei vor să introducă un computer într-un telefon, iar asta nu va funcţiona. (…) A fost o strategie greşită şi ştim cine este responsabil“, cita The Verge într-un feature story despre eşecul canadienilor de a se repozitiona pe piaţă.

Departe de o situaţie similară e Microsoft, dar şi compania aceasta a trebuit să regândească strategia. A lansat Windows 10 Mobile, sub conducerea lui Satya Nadella produce aplicaţii pentru Android şi iPhone, dar rămâne în istorie reacţia lui Steve Ballmer, atunci director Microsoft, după lansarea primului iPhone. El a spus că vinde milioane şi milioane de telefoane anual, iar Apple vinde zero. Între timp, în mai puţin de un deceniu, Microsoft a eşuat, şi-a revenit, a cumpărat Nokia, a refăcut brandul Lumia şi încearcă în 2016 să aibă succes pe piaţa mobilă de hardware.

Magazinul cu aplicaţii, la fel ca smartphone-ul, nu e ideea Apple, ci implementarea este cea pentru care merită laude. Realitatea e că fără aplicaţii telefoanele şi tabletele noastre ar fi aproape inutile. Primul iPhone nu avea decât aplicaţiile preinstalate, nu puteai să foloseşti altele, dar Apple avea să îndrepte asta cu iPhone 3G, când a lansat primul magazin cu aplicaţii care avea să genereze o piaţă de miliarde de dolari.

App Store a devenit un loc în care, cel puţin în aparenţă, te puteai îmbogăţi pe baza unei idei de joc sau aplicaţie. Zic în aparenţă pentru că nu li se întâmplă tuturor, nu e atât de uşor, dar există zeci de cazuri de dezvoltatori care au câştigat milioane de dolari. „Există o aplicaţie pentru asta“, sloganul Apple, a devenit astfel celebru. De atunci s-au dezvoltat Play Store de la Google, Appstore de la Amazon şi Windows Store de la Microsoft. Cei care au avut telefoane Nokia, Sony sau Samsung înainte de primul iPhone ştiu cât de greu găseai aplicaţii pentru ele.

Uber, Airbnb şi alte idei disruptive cu greu ar fi ajuns la succesul de care se bucură în prezent. Uber, spre exemplu, e evaluată la aproximativ 70 de miliarde de dolari, conectând o maşină de un pasager şi asigurându-i celui din urmă transportul. Se prea poate ca alţi producători - HTC, Samsung, LG etc. - să îşi fi dezvoltat un ecosistem potrivit acestei noi economii, dar Apple a fost acolo.

Şi în ideea de mai sus, telefonul a devenit gadgetul universal, care în câţiva ani va intermedia legătura ta cu maşina, casa, gadgeturile care îţi monitorizează sănătatea, medic, familie etc. Telefonul va fi cheia care îţi poate descuia uşa, poţi verifica printr-o aplicaţie temperatura din casă sau poţi porni maşina printr-o simplă atingere. Este următorul pas pentru un smartphone modern, dincolo de divertisment, şi evoluţia aceasta probabil că ar fi fost mai lentă, dacă Apple nu şi-ar fi asumat un pariu cu iPhone în 2007.

De asemenea, serviciile de mesagerie au devenit imense datorită acesti platforme pe care o numim smartphone. Primul iPhone n-a avut suport pentru MMS şi asta a persistat până la iPhone 3GS. Poate nici nu trebuia integrat. Între timp, SMS-ul a pierdut masiv din cota pe care o avea, oamenii preferând mesajele prin aplicaţii ca WhatsApp, Facebook Messenger, Skype sau chiar iMessage, serviciu creat de Apple. Recent, Facebook ne-a arătat că Messenger devine mult mai mult decât o aplicaţie de chat, ci o platformă care poate integra tot felul de servicii. 

facebook messenger 800 milioane

Industria foto-video a fost, de asemenea, schimbată, eliminând nevoia pentru camere foto compacte. Chase Jarvis, unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi din lume, a spus că cea mai bună cameră e cea pe care o ai cu tine. Ei bine, cu iPhone oamenii au avut şi un smartphone, şi o cameră foto (care a devenit mai bună cu fiecare model). La nouă ani distanţă, Canon şi Apple sunt producătorii de pe dispozitivele cărora sunt încărcate cele mai multe poze pe Flickr.

Desigur, poţi vedea şi partea negativă: iPhone a distrus interacţiunea între oameni.  Toţi avem smartphone-uri, poate chiar iPhone, dar avem mai puţină atenţie pentru alte lucruri. În plus, este o scenă obişnuită ca într-un grup de oameni aflaţi la o masă cel puţin unul să fie ocupat cu telefonul său. Fie că îşi fotografiază mâncarea, fie că doar răspunde la un mesaj, un smartphone e acolo pentru a fi folosit. În egală măsură, un telefon îţi umple timpul când n-ai ce face sau te ajută să eviţi anumiţi oameni cu care n-ai vrea să te întâlneşti. Nu e însă de vină dispozitivul, ci cel care îl foloseşte şi cum îl foloseşte. Aşa şi un cuţit poate fi utilizat la felia pâine sau ucis oameni.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite