9 august: Ziua în care s-a născut celebra cântăreață Whitney Houston VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 9 august 1601 Mihai Viteazul este asasinat la Câmpia Turzii, iar în anul 1945 a avut loc bombardamentul de la Nagasaki. În aceeași zi, dar în anul 1963, s-a născut celebra cântăreață Whitney Houston.

Whitney Houston
Whitney Houston Foto: Getty (Arhivă)

9 august 1601: Mihai Viteazul este asasinat la Câmpia Turzii 

Mihai Viteazul.
Mihai Viteazul a preluat tronul Țării Românești în anul 1953. Foto: Arhivă

Mihai Viteazul a preluat tronul Țării Românești în anul 1953 și s-a aflat la conducere până în anul 1601. Începutul domniei sale a coincis cu inițiativa Papei Clement al VIII-lea de a fonda Liga Sfântă, o alianță anti-otomană formată din Statul Papal, Spania, Austria, Toscana, Mantova și Ferrara. La aceasta aderă și Transilvania și Moldova. 

Cu acordul boierimii, Mihai Viteazul se înscrie în Liga Sfântă. Ulterior, în luna noiembrie a anului 1594, Mihai Viteazul declanșează o răscoală anti-otomană, soldată cu moartea creditorilor levantini și a garnizoanei otomane de la București. 

Ulterior, la 13/23 august 1595, turcii conduși de Sinan Pașa sunt înfrânți la Călugăreni de Mihai Viteazul, care se retrage, așteptând ajutorul lui Sigismund Bathory. Ulterior, în luna octombrie a aceluiași an, Mihai Viteazul îi înfrânge pe turci la Târgoviște, București și Giurgiu. Între timp, polonezii pătrund în Moldova și îl pun pe tron pe Ieremia Movilă, adept al păcii cu turcii. După o serie de negocieri, în anul 1597, Mihai Viteazul face pace cu turcii, Înalta Poartă recunoscându-i domnia pe viață în schimbul acceptării suzeranității și a micșorării tributului. În același timp, Mihai Viteazul negociază și cu habsburgii, cu care încheie tratatul de la Mănăstirea Dealu din 1958, prin care acesta promitea reluarea luptei anti-otomane, având sprijinul lui Rudolf al II-lea al Austriei. 

Ulterior, Ieremia Movilă a scos Moldova din coaliția anti-otomană, iar Sigismund Bathory a renunțat la tron în favoarea vărului său, Andrei Bathroy. Astfel, în luna iulie a anului 1599, Mihai Viteazul pătrunde în Transilvania și îl înfrânge în luna octombrie a aceluiași an, la Șelimbar, pe Andrei Bathory. Apoi, Mihai Viteazul reușește să unească Transilvania cu Țara Românească. 

În luna mai a anului 1600, Mihai Viteazul pătrunde în Moldova și îl alungă pe Ieremia Movilă. Nobilii maghiari din Transilvania nemulțumiți de măsurile luate de domnul Țării Românești( îi obliga pe maghiari să plătească impozite, iar pe români îi punea la conducere) se revoltă împotriva lui. Aceștia erau sprijiniți de generalul austriac Gheorghe Basta, care în septembrie 1600 îl înfrâng la Mirăslau pe Mihai Viteazul, care pierde Ardealul.  

În același timp, polonezii pătrund în Moldova și-l pun pe tron pe Ieremia Movilă. Ulterior, aceștia se îndreaptă spre Țara Românească pentru a-l pune pe tron pe Simion Movilă, fratele lui Ieremia. Încercând să salveze Țara Românească, Mihai Viteazul este înfrânt la Curtea de Argeș, iar Simion Movilă este instalat domn al Țării Românești. 

Ulterior, Mihai Viteazul pleacă în pribegie, încercând să obțină sprijinul lui Rudolf al II-lea. Între timp, nobilii maghiari îl alungă pe Basta, iar Sigismund Bathory revine ca principe în Transilvania. Rudolf al II-lea decide să-i acorde lui Mihai Viteazul sprijin militar pentru ca acesta să cucerească Transilvania și să i-o cedeze. Apoi, Mihai Viteazul cu ajutorul lui Basta îl înfrânge la 3 august 1601, la Gurăslău, pe Sigismund Bathory și redobândește Transilvania.  

În final, Rudolf al II-lea, prin intermediul lui Basta, pune la cale uciderea lui Mihai Viteazul. Prin urmare, la 9/19 august 1601, Mihai Viteazul este asasinat pe Câmpia Turzii. 

9 august 1945: Este detonată bomba nucleară asupra orașului Nagasaki 

Cel de-al Doilea Război Mondial a fost un conflict devastator care a afectat direct sau indirect întreg mapamondul. Poate cea mai teribilă armă utilizată în cel de-al Doilea Război Mondial a fost bomba atomică. În luna august a anului 1945, deasupra Japoniei, care se afla încă în război cu SUA, au fost aruncate primele două bombe atomice. 

La doar trei zile după ce Statele Unite au lansat „Little Boy", prima bombă nucleară detonată asupra orașului Hiroshima, americanii au mai lansat una asupra oraşului Nagasaki. În urma bombardamentului de la Nagasaki, 39.000 de persoane au murit. 

9 august 1963: S-a născut celebra cântăreaţă Whitney Houston 

Whitney Houston
Whitney Houston a murit la 11 februarie 2012. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Născută în New Jersey, Whitney Houston a fost una dintre cele mai de succes cântăreţe ale tuturor timpurilor. Artista a vândut peste 170 de milioane de albume și a jucat în mai multe filme, primul rol interpretat fiind în filmul „The Bodyguard".  

În urmă cu trei decenii, pe 3 noiembrie 1992, Whitney Houston lansa propria versiune a piesei „I Will Always Love You“, scrisă și cântată de Dolly Parton, în 1973. Lansat ca single principal din coloana sonoră a filmului „The Bodyguard“, cu Whitney Houston și Kevin Costner în rolurile principale, a ajuns pe primul loc în Billboard Hot 100, unde a stat 14 săptămâni consecutive.   

Pe 11 februarie 2012, a murit la Beverly Hilton Hotel în Beverly Hills, California. 

9 august 1969: A murit medicul endocrinolog Constantin I. Parhon 

Născut la 15/28 octombrie 1874, la Câmpulung Muscel, Constantin I. Parhon, întemeietorul școlii române de endocrinologie și președinte de onoare al Academiei Române, a urmat cursurile Facultății de Medicină din Capitală. 

Din anul 1930 și până în 1940, Parhon a fost director al Institutului pentru Bolile Nervoase, Mintale și Endocrinologice, apoi din 1949 până în 1957 a fost director al Institutului de Endocrinologie. În aceeași ordine de idei, din anul 1952 până în 1957 a fost director al Institutului de Geriatrie. 

Din lucrările sale științifice amintim: „Secrețiile interne”, „Bătrânețea și tratamentul ei”, „Opere alese”, „Epilepsia" și „Biologia vârstelor”. 

9 august 1974: Richard Nixon a demisionat din funcția de președinte al SUA

 Richard Nixon
Richard Nixon s-a născut la 9 ianuarie 1913. Foto: Arhivă

Născut la 9 ianuarie 1913, din anul 1969 și până în 1974, Richard Nixon a fost cel de-al treizeci și șaptelea președinte al SUA. La 8 august 1974, Richard Nixon a hotărât să demisioneze, în urma scandalului Watergate. Demisia acestuia a devenit efectivă următoarea zi, la ora 12.00.  

Demisia sa a dus la căderea, prin mecanisme juridice, a capetelor de acuzare. Astfel, Nixon nu a fost vreodată judecat sau condamnat. 

9 august 1991: A murit pianista Cella Delavrancea 

Născută la 15 decembrie 1887, Cella Delavrancea a fost fiica celebrului scriitor Barbu-Ștefănescu Delavrancea și a Mariei Lupașcu. A urmat cursurile Conservatorului de Muzică din Capitală, după care a decis să plece la Paris. Talentul ei a fost recunoscut de celebrul George Enescu. 

Cella Delavrancea a fost una din prietenele reginei Maria a României. 

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite