6 aprilie: Ziua în care s-a născut naistul Gheorghe Zamfir și a fost înființată una dintre cele mai cunoscute universități din România

0
Publicat:

Ziua de 6 aprilie marchează nașterea unui mare muzician român. Este vorba despre nimeni altul decât Gheorghe Zamfir. În timp ce legenda a naiului sărbătorește cea de-a 82-a aniversare, se împlinesc și 110 ani de la înființarea unei prestigioase instituții de învățământ superior, de la noi din țară.

Gheorghe Zamfir împlinește 82 de ani FOTO TVR
Gheorghe Zamfir împlinește 82 de ani FOTO TVR

1528: A murit pictorul şi graficianul Albrecht Dürer

S-a născut în Nürnberg, la data de 21 mai 1471. A început să lucreze ca ucenic, în atelierele de pictură ale lui Michael Wohlgemut. Casa lui Durer, unde a trăit şi a lucrat din 1509 până în 1528, s-a păstrat până în prezent şi se află lângă monumentul Durer, de pe Bergstrasse.

Stilul gotic al clădirii a fost păstrat cu grijă, iar casa a fost transformată într-un muzeu, care oferă perspective asupra vieţii de la începutul secolului al XVI-lea şi a vieţii de zi cu zi a lui Albrecht Durer, cel mai proeminent artist de la Nürnberg,  potrivit www.thehistoryofart.org.

Spre sfârșitul uceniciei, a realizat prima sa pictură datată, portretul tatălui său, Albrecht Dürer cel Bătrân, din 1490. În aprilie 1490, Durer a plecat într-o călătorie și a realizat primele sale lucrări de gravură. Întors la Nürnberg după patru ani, el şi-a deschis propriul atelier şi s-a căsătorit cu Agnes Frey, pe 7 iulie 1490, notează www.nga.gov/collection.

După întoarcerea sa în orașul natal, în 1495, a început o carieră ca tipograf şi pictor. A avut imediat succes, primind, în anul următor, comisioane pentru picturi de la Frederic cel Înţelept, elector al Saxoniei. Seria de gravură în lemn, „Apocalipsa”, publicată în 1498, datorită formatului său inovator, a măiestriei tehnice şi a forţei imaginii sale, l-a făcut pe Dürer faimos în întreaga Europă.

Durer a mai făcut o călătorie în Italia în 1505, unde a rămas timp de doi ani și și-a diversificat paleta artistică. A realizat piese de altar, portrete şi o serie de picturi în tempera, pe in. Cele mai importante lucrări executate la Veneţia sunt altarul „Fecioara cu Pruncul” sau „Sărbătoarea mătăniilor” pentru capela funerară a germanilor din oraş.

În ciuda invitaţiilor de a rămâne şi de a lucra la Veneţia, Durer s-a întors la Nürnberg, unde a continuat să producă artă plastică, manifestându-şi multiplele talente în tăierea lemnului, pictură, gravură, tipărire şi portrete. Între anii 1513 şi 1514, creaţia lui Dürer a atins un punct culminant cu lucrările „Cavalerul, Moartea şi Diavolul” (1513). Ultima pictură cu caracter religios creată de Dürer a fost „Cei patru apostoli”, compusă din două panouri.

image

Ultimele sale gravuri au fost ilustraţii pentru tratatul său şi câteva portrete, inclusiv unul al lui Erasmus din Rotterdam, cu care  a păstrat o corespondenţă prietenoasă. A murit în 1528, la Nürnberg şi este înmormântat în cimitirul bisericii Sfântul Ioan.

1874: Se instituie „Comisiunea monumentelor publice”

S-a instituit, la Bucureşti, „Comisiunea monumentelor publice”, care avea drept scop clasarea şi conservarea monumentelor publice din România.

În 1874, V. Boerescu, ministrul cultelor şi instrucţiunii publice, reluând ideea unui proiect de lege mai vechi, din 1871, propune un Regulament asupra Comisiunii Monumentelor Publice. Acesta a fost promulgat la data de 6 aprilie. Rezultatul a fost înfiinţarea, în acelaşi an, de către Titu Maiorescu, urmaşul lui Boerescu, a unei Comisiuni condusă de Al. Odobescu, pentru studierea şi îndeplinirea uneia dintre dorinţele domnitorului Carol, exprimată încă din 1867: restaurarea Mănăstirii Curtea de Argeş.

1877: Publicarea Decretului de mobilizare generală

Între anii 1877-1878 a avut Războiul de Independență al României, nume folosit în istoriografia română pentru participarea Principatului României la Războiul Ruso-Turc. În urma acestui război, țara și-a obținut independența față de Imperiul Otoman, alături de Serbia și Muntenegru.

La 6 aprilie 1877 a fost emis Decretul de mobilizare generală FOTO Facebook
La 6 aprilie 1877 a fost emis Decretul de mobilizare generală FOTO Facebook

La 6 aprilie 1877 a fost emis Decretul de mobilizare generală al Armatei Române, mobilizare care a durat până în data de 15 aprilie. Aproximativ 100.000 de bărbați au răspuns prompt apelului de mobilizare. Au lăsat tot și au plecat pe front, pentru a-și lua țara înapoi. Dintre aceștia, 58.700 făceau parte din „Armata de Operaţiuni”. Ceilalți făceau parte din miliție, trupe de grăniceri şi alte unităţi auxiliare. Trupele române au ocupat poziţii de apărare pe Dunăre.

1913: Înființarea Academiei de Studii Economice (ASE)

Înfiinţată prin Decret Regal, la 6 aprilie 1913, sub denumirea de Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale (AISCI), Academia de Studii Economice din Bucureşti împlineşte ,anul acesta, 110 ani de existenţă.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Prin efortul, dăruirea şi pasiunea cadrelor didactice, studentilor şi personalului administrativ, ASE este astăzi o universitate de cercetare avansată şi educaţie, acreditată instituţional de către ARACIS cu grad de încredere ridicat, se arată pe site-ul instituției.

1941: S-a născut Gheorghe Zamfir, celebru naist, dirijor şi compozitor

Născut pe 6 aprilie 1941, la Găeşti, județul Dâmboviţa, marele muzician român, Gheorghe Zamfir, împlineşte venerabila vârstă de 82 de ani. Interpret, compozitor și muzicolog, supranumit „regele naiului”, Zamfir are o carieră absolut fabuloasă, de peste 60 de ani, care înseamnă peste 300 de lucrări compuse, trecând prin toate stilurile – folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic şi un repertoriu interpretativ care acoperă perioadele barocă, clasică şi contemporană.

Cariera muzicianului, care are la activ peste 190 de albume înregistrate și peste 120 de milioane de albume vândute, a fost răsplătită cu nu mai puţin de 120 de discuri de aur și platină, fiind până în prezent singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în SUA.

Este în mod cert, unul dintre artiştii care prin creativitate, o muncă imensă şi un talent nemărginit, au adus o contribuţie importantă la dezvoltarea muzicii universale. Pe de altă parte, omul Gheorghe Zamfir a avut o viaţă presărată cu multe necazuri, dar şi cu aventuri şi iubiri pasionale, care au făcut deliciul tabloidelor, scrie Radio România Cultural.

2003 : A murit jurnalistul de televiziune David Bloom

Reporterul NBC, născut în 1963, se afla la Bagdad, în Irak, loc de unde a transmis imagini încă de la începutul campaniei militare a SUA. El a însoţit Divizia a treia de infanterie a armatei Statelor Unite.

Pe 6 aprilie 2003, Bloom călătorea cu Divizia a treia de infanterie a SUA în Irak într-un camion Ford F250 cu tracțiune pe 4 roți, cu o antenă marină stabilizată SeaTel, modernizată de compania Maritime Telecommunications Network din Miramar, Florida, cu echipamente de televiziune în direct și transmisie prin satelit, astfel încât să poată difuza, la foc automat, informații publicului său, pe măsură ce trupele se îndreptau spre Bagdad.

Bărbatul se afla deja în misiune, de câteva săptămâni, la momentul în care a murit subit. Un cheag de sânge de la picior, cunoscut sub numele de tromboză venoasă profundă sau TVP, a ajuns la o arteră din plămâni, provocându-i o embolie pulmonară fatală.

2018: Accidentul tragic al echipei de hochei pe gheaţă Humboldt Broncos

Un semi-camion s-a ciocnit cu un autobuz care transporta echipa de juniori de hochei pe gheaţă Humboldt Broncos, în Saskatchewan, Canada. 16 persoane și-au pierdut viața, printre care: 10 jucători, doi antrenori, un statistician, un radiodifuzor, şoferul de autobuz şi un terapeut atletic. Ceilalţi pasageri (13 jucători) au suferit răni grave, în urma impactului.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite