22 septembrie: ziua în care președintele american Abraham Lincoln a decretat eliberarea sclavilor

0
Publicat:

Pe 22 septembrie, în 1862, președintele american Abraham Lincoln decreta eliberarea sclavilor negri, iar în1931, Constantin Brâncuși era decorat cu ordinul „Meritul cultural pentru artă plastică". În 1958 se năștea tenorul italian Andrea Bocelli, iar în 1976, fotbalistul brazilian Ronaldo.

22 septembrie 1862 - Abraham Lincoln a decretat eliberarea sclavilor negri 

Președintele Statelor Unite Abraham Lincoln a emis Proclamația de Emancipare prin care decreta eliberarea tuturor sclavilor negri din teritoriul confederat.

Abraham Lincoln. FOTO Shutterstock
Abraham Lincoln. FOTO Shutterstock

22 septembrie 1931 - Brâncuși a fost decorat cu ordinul „Meritul cultural pentru artă plastică".

Distincția i-a fost acordată celebrului sculptor Constantin Brâncuși la propunerea lui Nicolae Iorga, atunci președinte al Consiliului de Miniștri, potrivit Wikipedia.

22 septembrie 1938 - s-a născut scriitorul și academicianul român Augustin Buzura

Născut la Berinţa, în judeţul Maramureş, Augustin Buzura este un nume fundamental al prozei româneşti.  

A fost psihiatru, prozator, scenarist și eseist. De-a lungul vremii, a fost preocupat nu doar de propria carieră, ci şi de modalităţile prin care se poate crea un cadru în care să aibă dreptul la exprimare cât mai multe dintre vocile artistice ale ţării, indiferent de orientarea, ideologia sau opţiunile estetice ale acestora.

Augustin Buzura a murit în 2017.

22 septembrie 1958 - premiera bucureșteană a operei "Oedip", de George Enescu

Premiera bucureșteană a operei „Oedip", de George Enescu (conducerea muzicală – Constantin Silvestri, regia Jean Rînzescu, în rolul principal – David Ohanesian) a avut loc la 22 de ani de la premiera mondială a operei, care a avut loc la Paris, în anul 1936.

22 septembrie 1958 - s-a născut tenorul italian Andrea Bocelli

Andrea Bocelli împlinește 65 de ani. Artistul care a cântat ca nimeni altul melodiile „Vivo per lei“ / „Trăiesc pentru ea“, „La voce del silenzio“/„Vocea tăcerii“ şi „Con te partiró“ /„Voi pleca cu tine“ s-a născut la Lajatico, Pisa, Italia și a copilărit în ţinutul Toscanei. A crescut într-o familie de fermieri. La vârsta de 6 ani a început să ia lecţii de pian şi apoi de flaut şi saxofon.

După ce a orbit la 12 ani (în urma unui glaucom şi a unui accident) a cântat prin baruri. În 1958 a urmat Facultatea de Drept și a practicat pentru puţină vreme avocatura. După ce  fost descoperit de Pavarotti, a devenit unul din cei mai populari muzicieni italieni şi cântăreţi de muzică clasică din lume.

22 septembrie 1968 - s-a născut politicianul Mihai Răzvan Ungureanu

Istoricul, diplomatul și politicianul Mihai Răzvan Ungureanu, fost ministru de externe ( între anii 2004-2007) și prim-ministru al României (între 9 februarie 2012 și 7 mai 2012) împlinește 55 de ani.

22 septembrie, ziua de naștere a lui Ronaldo
22 septembrie, ziua de naștere a lui Ronaldo

22 septembrie 1976 - s-a născut fotbalistul brazilian Ronaldo, supranumit ”Il fenomeno” 

Ronaldo Luis Nazário de Lima împlinește 47 de ani. Sportivul supranumit ”Il fenomeno”  este considerat unul din cei mai mari fotbaliști din toate timpurile. Ronaldo este unul din cei trei jucători care au câștigat premiul Fotbalistul Anului FIFA de trei ori sau mai mult, alături de Zinedine Zidane și Lionel Messi.   

22 septembrie 1980 - Irakul a invadat Iranul

Irakul a invadat Iranul la 22 septembrie 1980, începând Războiul din Golf.

22 septembrie 1981 - președintele François Mitterrand inaugurează trenul de mare viteză TGV

TGV este un tren electric care poate circula cu până la 270 -320 km/h, d dezvoltat de Societatea Națională a Căilor Ferate Franceze (SNCF) și construit de societatea Alstom. Trenul circulă atât pe linii clasice (exclusiv cu viteze de până la 200 km/h), cât mai ales pe linii speciale de mare viteză sau LGV are permit viteze superioare limitei de 250 km/h, potrivit Wikipedia.

2007 a murit actorul francez Marcel Marceau, supranumit și "regele pantomimei"

Mimul francez, născut în 1923, evreu de origine, este unul dintre cei mai mari artiști ai pantomimei din Secolul XX.

Alte sărbători

Mali sărbătorește la 22 septembrie Ziua națională (Proclamarea independenței (1960).

Și Bulgaria marchează Ziua independenței (declarată în anul 1908,)

22 septembrie este și Ziua Europeană fără Mașini. În fiecare an, în centrul marilor orașe europene, traficul este oprit pentru câteva ore, astfel încât localnicii să se poată bucura de orașul lor, mai liniștit și mai puțin poluat. Inițiativa aparține Comunității Europene. România este semnatară a acestei declarații din 2001.

Istoria zileiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite