20 martie: Soprana Felicia Filip împlinește 64 de ani - tragedia cumplită care i-a marcat copilăria VIDEO

0
Publicat:

În data de 20 martie 1820 s-a născut Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional România. În 1831 a văzut lumina zilei pictorul Theodor Aman, iar în 1886 s+a născut poetul George Topîrceanu. La aceeaşi dată, dar în 1959 s-a născut soprana Felicia Filip.

Felicia Filip împlinește 64 de ani FOTO Adevărul
Felicia Filip împlinește 64 de ani FOTO Adevărul

1820 - S-a născut Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional România

Unirea Ţării Româneşti cu Moldova în 24 Ianuarie 1859 este actul fondator al României moderne. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza pe tronul ambelor state româneşti a însemnat Unirea lor într-un nou stat, cunoscut iniţial sub numele de „Principatele Unite”, care, din 1866, pe baza noii Constituţii, s-a numit România.

Alexandru Ioan Cuza, părinte fondator al României moderne FOTO Adevărul
Alexandru Ioan Cuza, părinte fondator al României moderne FOTO Adevărul

Unirea a fost un obiectiv al elitei româneşti în timpul Revoluţiei din 1848, asumată de tinerii politicieni ca cel mai important proiect politic la mijlocul secolului al XIX-lea. Unirea din 1859 a fost posibilă datorită unui concurs de premise favorabile, de la asumarea acestui obiectiv politic de către tinerii politicieni români şi diseminarea lui în societatea românească, până la contextul internaţional favorabil determinat de Războiul Crimeei, opoziţia Franţei şi Angliei faţă de proiectele Rusiei de a ajunge la gurile Dunării (şi apoi la Constantinopol) şi deciziile favorabile adoptate al conferinţa de pace.

La Paris s-a decis în 1858 formarea unei federaţii între Moldova şi Ţara Românească, cu doi principi, cu două guverne, două parlamente etc. Politicienii români au avut abilitatea de a dezvolta acest proiect într-o Unire efectivă a celor două principate româneşti într-un singur stat.

1831 - S-a născut pictorul Theodor Aman, fondatorul Şcolii de Belle Arte din Bucureşti

Autoportret Theodor Aman FOTO Adevărul
Autoportret Theodor Aman FOTO Adevărul

Theodor Aman ( 20 martie 1831 – 19 august 1891) a fost pictor şi grafician, pedagog, academician român, întemeietor al primelor şcoli româneşti de arte frumoase de la Iaşi şi Bucureşti. A studiat la Bucureşti la Colegiul Naţional Sfântul Sava, apoi la Paris. Profesor şi întemeietor al Şcolii de Arte Frumoase din Bucureşti. S-a dedicat picturii, fiind influenţat de maeştrii Renaşterii italiene. Revenit pe meleagurile natale s-a inspirat din viaţa muscelenilor lăsând mai multe pânze cu peisaje din Câmpulung şi împrejurimi. Numele său a rămas în istoria artei româneşti nu doar prin valoarea operelor semnate, ci şi prin contribuţia avută la întemeierea primelor şcoli de Arte frumoase, la Bucureşti şi Iaşi (1864). 

Compozițiile istorice, unul din genurile sale preferate

După lecţii de desen cu pictorul Constantin Lecca, la Şcoala Centrală din Craiova, a plecat în 1850 la Paris, unde studiază pictura cu Michel Martin Drolling, apoi, din 1851, cu François-Édouard Picot. Prestigiul de care s-a bucurat Aman a fost sporit şi de funcţia sa de director al Şcolii naţionale de arte frumoase, încă de la înfiinţarea acestei instituţii, în 1863. În pictura sa de o rigoare academistă, simbolurile evocărilor istorice aduc o anume prospeţime, în sensul situării artistului în actualitate.

Hora Unirii de la Craiova, pictură de Theordor Aman
Hora Unirii de la Craiova, pictură de Theordor Aman

Noutatea pânzelor sale ţine astfel mai mult de răspunsurile tematice la preocupări sociale şi politice din perioada fondării statului naţional român. Nu lipsesc însă şi unele încercări de luminare a paletei, de surprindere a instantaneului, ce ne vorbeşte despre ecoul, fie şi palid, al experienţelor unor artişti francezi care pictau în aer liber, la Barbizon, în împrejurimile Parisului, unde în deceniile şapte şi opt ale secolului XIX, se pun bazele impresionismului. Începe să picteze încă de pe atunci o serie de compoziţii istorice, unul din genurile sale preferate în care va excela. 

1886 - S-a născut poetul George Topîrceanu, una dintre cele mai cunoscute figuri ale literaturii române

Poetul George Topîrceanu FOTO Adevărul
Poetul George Topîrceanu FOTO Adevărul

Născut în 1886 în Bucureşti, George Topîrceanu a ajuns în Iaşi în 1911, la invitaţia lui Eugen Lovinescu. Capitala Moldovei avea să fie oraşul de care se va fi legat în mare măsură destinul său până la sfârşitul vieţii. A avut o activitate literară şi publicistică intensă, dar şi o viaţă boemă bogată.

A fost unul dintre cei mai carismatici scriitori din mediul cultural al Iaşilor în perioada interbelică, pe cât de apreciat de public, pe atât de denigrat de critica literară.

O descriere a, probabil, celui mai bun prieten al lui Topîrceanu, Demostene Botez, stă mărturie în acest sens: „Dacă la vreo şezătoare literară apărea pe scenă Topîrceanu, sala izbucnea spontan în aplauze. Dar nu în aplauze reci, care manifestă o admiraţie cerebrală, ci un joc zglobiu al mâinilor, mărturie de mulţumire şi plăcere".

Spre deosebire de mulţi dintre confraţii săi, poetul George Topîrceanu n-a ezitat să se înroleze în Armata Română şi a luptat atât în Războiul Balcanic din 1913, cât şi în Primul Război Mondial. A fost mobilizat pe frontul de sud şi căzut prizonier în Bulgaria, unde a rămas în detenţie până la începutul anului 1918.

Întors la Iaşi, Topîrceanu a reluat activitatea publicistică alături de Mihail Sadoveanu, cu care redactează "Însemnări literare" şi "Viaţa românească". Aprecierea lui Sadoveanu pentru Topîrceanu se reflectă "Povestiri vânătoreşti", acolo unde tovarăşul de puşcă şi de undiţă este numit de Sadoveanu „prietenul meu, poetul”. Topîrceanu s-a şi stins în 1937 după o lungă suferinţă pricinuită de un cancer la ficat.

1959 - S-a născut soprana Felicia Filip

Interpreta de muzică lirică a venit pe lume după o tragedie care i-a îndurerat cumplit pe părinții săi: moartea surorii. Felicia Filip crede că dacă acest eveniment cumplit de trist nu ar fi avut loc, ea nu s-ar mai fi născut.

„Când m-am născut eu, statul te obliga să ai trei copii. De la al patrulea, dacă nu ţi-l mai doreai, puteai renunţa... După ce l-a avut pe fratele meu, mama a născut gemene, însă una dintre ele a murit, la vârsta de 7 luni. A fost foarte ciudat. Una dintre fete era bolnavă, aşa că mama s-a internat în spital cu ea, dar a luat-o şi pe cealaltă, pentru că trebuia alăptată. Cea bolnavă a fost tratată şi s-a făcut bine, iar cea sănătoasă a murit de plâns...”, a povestit Felicia Filip, pentru clickpentrufemei.ro.  

Născută pe 20 martie 1959, la Slatina, soprana și-a început studiile ca violonistă. Apoi a studiat canto la Conservatorul din Bucureşti. În 1985, după absolvire, Felicia Filip s-a angajat ca solistă la Opera Naţională Română și de acolo lumea i s-a așezat la picioare. Felicia Filip provine dintr-o familie modestă. Părinții săi au fost nevoiți să muncească extrem de mult și să facă sacrificii mari pentru a putea să crească trei copii. Soprana a mărturisit că toate cele prin care a trecut în copilărie au învățat-o să prețuiasă oamenii, dar și viața.

2001 - A murit Ilie Verdeţ, lider comunist român, prim-ministru al României  

Ilie Verdeț, unul dintre oamenii de încredere ai regimului comunist DESEN Vali Ivan
Ilie Verdeț, unul dintre oamenii de încredere ai regimului comunist DESEN Vali Ivan

Ilie Verdeţ a fost primul lider politic al Revoluţiei din decembrie ’89. După fuga lui Ceauşescu, a condus, timp de 20 de minute, un autoproclamat guvern, emis şi apoi demis cu sprijinul revoluţionarilor din faţa Comitetului Central al Partidului Comunist. În decembrie ’89, Verdeţ a pierdut startul. În comunism, însă, îşi construise un palmares destul de confortabil.

Ilie Verdeţ (n. 10 mai 1925, Comăneşti, judeţul Bacău – d. 20 martie 2001, Bucureşti) a fost un lider comunist român care a fost ministru în mai multe rânduri în guvernele din perioada 1965-1989. De asemenea, el a deţinut funcţia de cel de-al 51-lea prim-ministru al României în perioada 1979-1982.

După Revoluţia din decembrie 1989, Verdeţ a înfiinţat Partidul Socialist al Muncii, care s-a considerat ca succesor al Partidului Comunist Român.  Ilie Verdeţ nu a încercat niciodată să-şi ascundă convingerile, fiind un critic al evoluţiei societăţii româneşti de după 1990.

2020 - A murit Kenny Rogers, cântăreţ american de muzică country

Kenneth Ray „Kenny” Rogers, născut pe 21 august 1938, este un cântăreţ, compozitor, textier, actor şi producător muzical american.

El a devenit cunoscut prin colaborările sale cu Dolly Parton şi datorită apariţiilor sale în filme şi programe de televiziune, precum „The Muppet Show”. Într-o carieră de aproape şase decenii, a lansat numeroase piese de mare succes, aparţinând nu doar genului country, ci şi altor stiluri muzicale, care s-au clasat în fruntea topurilor americane.

Kenny Rogers FOTO Adevărul
Kenny Rogers FOTO Adevărul

Albumele sale s-au vândut în peste 120 de milioane de copii pe plan mondial, iar artistul american a fost recompensat cu numeroase distincţii şi recompense, inclusiv Grammy, American Music Awards şi Country Music Awards.

A fost un artist de succes la Hollywood, dar regretatul cântăreţ Kenny Rogers nu s-a simţit niciodată la fel de norocos în dragoste.

Deşi a împărţit o căsătorie lungă şi frumoasă cu soţia Wanda Miller până la moartea sa, care s-a produs în martie 2020, Kenny a fost căsătorit de cinci ori de-a lungul vieţii sale.

„Muzica, cel puţin pentru mine, este ca o amantă... şi ea este o amantă dificilă pentru o soţie cu care concurează”, mărturisea, cu sinceritate, starul. Iubirile lui au venit şi au plecat, dar multe dintre poveştile trăite ar fi putut face subiectul unui film.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite