Video 17 martie, ziua în care a fost promulgat Codul penal al lui Carol al II-lea: legea nu prevedea pedeapsa cu moartea VIDEO
0La 17 martie 1936 au fost promulgate Codul penal şi Codul de procedură penală. Tot într-o zi de 17 martie a murit diplomatul Nicolae Titulescu.
1819: s-a născut Alecu Russo, autorul poemului în proză „Cântarea României”
Alecu Russo a fost poet, prozator şi eseist și o figură importantă a Revoluţiei de la 1848 din Moldova. El este autorul poemului în proză „Cântarea României”.
1936: au fost promulgate Codul penal şi Codul de procedură penală
Codul penal de la 1936 (denumit și „Codul penal Carol al II-lea”) avea un caracter unificator după realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Astfel, se introduc pentru prima dată alături de pedepse, măsurile de siguranță, măsurile educative pentru minori, pedepsele complementare și alte accesorii. Codul nu prevedea pedeapsa cu moartea, pedepsei atribuindu-se rolul educativ și introducându-se instituția individualizării pedepsei.
Documentul era structurat în trei părți: dispoziții generale, dispoziții privitoare la crime și delicte și dispoziții privind contravențiile. Asemeni codului penal anterior, pedepsele erau de trei feluri: pentru crime, pentru delicte și pentru contravenții. Fiind considerată una dintre cele mai evoluate legi ale acelor timpuri, rămâne în vigoare până în 1969.
Acest cod a fost modificat pe 2 februarie 1948 de către comuniștii ajunși la putere imediat după abdicarea forțată a Regelui Mihai.
1941 - A murit Nicolae Titulescu, om politic şi diplomat, personalitate a vieţii politice româneşti din perioada interbelică
Strălucit reprezentant al României pe plan extern, Nicolae Titulescu a vegheat neobosit integritatea teritorială a ţării, protejând Transilvania atunci când, la scurt timp după Marea Unire, nobilii maghiari au pus la îndoială legalitatea Reformei agrare.
Câţiva ani mai târziu, Titulescu se zbătea ca Basarabia să rămână definitiv în graniţele româneşti, însă era înlăturat de pe scena politică de regele Carol al II-lea.
1970 - S-a născut Florin Răducioiu, fost fotbalist internaţional
Florin Valeriu Răducioiu a jucat pentru Echipa națională de fotbal a României la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1990 și 1994, la EURO 1996, și este singurul fotbalist român care a evoluat în toate marile campionate naționale ale Europei (Anglia, Franța, Germania, Italia și Spania).
În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga activitate.
Irlanda
2023 - Ziua Sfântului Patrick
La 17 martie, în fiecare an, este sărbătorit Sfântul Patrick, ocrotitorul spiritual al irlandezilor din întreaga lume. Ziua Sfântului Patrick este, totodată, Ziua naţională a Republicii Irlanda.
Ziua Sfântului Patrick, marcată prin procesiuni în secolele IX-X, a fost recunoscută ca sărbătoare religioasă de Biserica Catolică în secolul al XVII-lea. În 1631, papa Urban al VIII-lea a inclus-o în calendarul creştin al sărbătorilor. În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit Ziua naţională a Republicii Irlanda, iar în noiembrie 1995, guvernul a iniţiat Festivalul Sfântului Patrick, care are loc, în fiecare an, la Dublin.
Născut Maewyn Succat, în jurul anului 385, în Britania (atunci, parte a Imperiului Roman), Sfântul Patrick a fost răpit, în jurul vârstei de 16 ani, şi dus în Irlanda, fiind pus să aibă grijă de oi. În cei şase ani cât a durat captivitatea sa, a încercat să fugă de două ori, dar a fost prins; a treia oară a reuşit să scape, întorcându-se în locurile natale. În timpul acelor ani de sclavie, el a descoperit religia creştină. A petrecut următorii ani într-o mănăstire, pregătindu-se pentru munca sa misionară. Şi-a desăvârşit educaţia religioasă în Franţa, fiind o perioadă îndelungată ucenicul episcopului Gherman din Auxerre, care l-a hirotonit diacon, preot şi episcop. Şi-a luat numele de Patricius. În anul 432, a fost trimis în Irlanda, pentru a-i creştina pe irlandezi.
Până la moartea sa, la 17 martie 461 (unele surse arată anii 480 sau 492), şi-a continuat viaţa clericală, convertindu-i pe irlandezi la creştinism şi întemeind o episcopie. Sfântul Patrick este înfăţişat în iconografie ţinând în mână un trifoi (o plantă cu trei frunze), simbol al Sfintei Treimi, un singur Dumnezeu în fiinţă, dar întreit în persoane.
1898 - Inventatorul John Holland a testat primul submarin
Inventatorul de origine irlandeză, John Holland, a proiectat şi construit „USS Holland” (SS-1), primul submarin al Marinei Statelor Unite. Primele sale proiecte de submarine au fost supuse examinării, în 1875, de către marina americană, dar au fost refuzate. A continuat să-şi îmbunătăţească schiţele şi a lucrat pe mai multe vase experimentale.
Pe 17 martie 1898, submarinul său, „Holland IV”, efectuează primele teste de scufundări la o adâncime optimă pe insula Staten.
A fost achiziţionat de marina americană după teste riguroase. A devenit operaţional la 12 octombrie 1900, deplasându-se între Chesapeake Bay şi Norfolk, purtând numele de „USS Holland”.
Cu excepţia perioadei 15 iunie-1 octombrie 1901, în care a fost condus de cadeţi de pregătire la Naval Torpedo Station, Newport, „USS Holland” a rămas la Annapolis până la 17 iulie 1905 ca submarin de instrucţie.
Numele său a fost înscris în Registrul marinei până la 21 noiembrie 1910. A fost vândut la 18 iunie 1913, achizitorul depunând 5.000 de dolari drept garanţie că submarinul va fi dezmembrat şi nu va fi folosit ca atare.