15 decembrie, ziua în care s-a născut Ioan Luchian Mihalea, idolul copiilor din anii ’90, ucis de „Bobiţa Neagră” VIDEO

0
Publicat:

În anul 37, s-a născut împăratul Nero. În anul 1939, a avut loc premiera filmului „Pe aripile vântului“, avându-i ca protagoniști pe Vivien Leigh și Clark Gable.

37: s-a născut Nero împărat al Imperiului Roman

Nero s-a născut la 15 decembrie 37 e.n., în Antium, un orășel italic de la malul mării. 

Nero a rămas faimos pentru mitul că ar fi incendiat Roma , pentru atrocităţi ca persecutarea creştinilor şi pentru crimele sale din familie.

1467: Ștefan cel Mare îl învinge pe Matei Corvin al Ungariei în Bătălia de la Baia.

Bătălia de la Baia (14/15 decembrie 1467) a fost o confruntare între domnul Moldovei, Ştefan cel Mare (1457 – 1504), şi regele Ungariei, Mathias I Corvin (1458 – 1490), determinată de apropierea lui Ştefan de Polonia şi de faptul că Ungaria îl adăpostea din 1459 pe rivalul acestuia, fostul domn Petru Aron (1451 – 1452, 1454 – 1457); la rândul său, Ştefan atacase ţinuturile secuieşti (1461), Chilia (1462) şi sprijinise răscoala nobililor din Transilvania (1467). În aceste condiţii, Mathias Corvin decide să-l pedepsească pe Ştefan şi să-l înlocuiască cu Petru Aron, pe care-l adăpostea din anul 1459 şi care-i făgăduise ascultare, scrie Enciclopedia României.

1832: s-a născut Gustave Eiffel, inginer și arhitect francez (Turnul Eiffel) 

Gustave Eiffel s-a născut pe data de 15 decembrie 1832, în Dijon, Franța și a fost un inginer cunoscut pentru construcția Turnului Eiffel. Gustave Eiffel a început construcția în 1887 și a terminat-o în 1889, lucru care i-a adus porecla: magicien du fer( magicianul fierului). Interesul pentru acest monument al culturii și civilizației franceze a venit din partea guvernului, care a organizat un concurs, cu ocazia Expoziției Universal din 1889. Tema concursului a fost Revoluția Franceză iar competiția vizat un monument care să reprezinte cât mai bine ceea ce revoluția franceză a vrut să transmită. Mai mult de 100 de schițe au fost trimise comisiei de concurs, care a acceptat proiectul trimis de Eiffel. Conceptul său de monument, de aproape 300 de metri a generat scepticism dar și uimire din partea comisiei, care a considerat că acest proiect este fantezist. Uimirea a fost generată și de faptul că proiectul trebuia realizat din fier. Turnul a servit ca intrare la Expoziția Universală din 1889.

Simbolul Franței Arhivă Adevărul
Simbolul Franței Arhivă Adevărul

Turnul reprezintă un monument care la data aceea a fost de două ori mai mare decât Domul Sf.Petru din Roma sau decât Marea Piramidă din Giza.

1860: Împăratul Austriei, Franz Joseph I, hotărăște alipirea Banatului la Ungaria fără a ține seama de cererea românilor bănățeni de a se înființa în Banat un "Căpitănat român".

1887: s-a născut Cella Delavrancea, prozatoare, pianistă și fiica scriitorului Barbu Delavrancea 

Cella Delavrancea ( 1887 -1991) a trăit 104 ani. L-a uimit pe Caragiale cu talentul său şi i-a furat inima dramaturgului când ea avea doar 25 de ani, iar el 60. A fost marea iubire a lui Nae Ionescu, căruia i-a închis ochii pe patul de moarte. L-a cunoscut pe Brâncuşi şi a cântat cu George Enescu. Fiica scriitorului Barbu Ştefănescu Delavrancea a fost primul artist român care a asistat la aniversarea propriului centenar.

Cella Delavrancea - Muzeul Național al Literaturii Române
Cella Delavrancea - Muzeul Național al Literaturii Române

S-a născut pe vremea monarhiei, a supravieţuit regimului comunist şi murit la 104 ani, după ce a apucat să vadă şi primii paşi făcuţi de ţara sa spre democraţie. A iubit muzica şi şi-a făcut din pasiune o profesie şi un crez, după cum ea însăşi declara la aniversarea a 90 de ani de viaţă: „Am purtat în mine o vie curiozitate pentru toţi contemporanii mei, chiar şi cei necunoscuţi. Să ştiţi că nimic nu dezvoltă supleţea cerebrală mai bine decât o Fugă de Bach şi nimic nu trezeşte emotivitatea ca o Nocturnă de Chopin.“

1939: La Atlanta a avut loc premiera filmului "Pe aripile vântului", în regia lui Victor Fleming, avându–i ca protagoniști pe Vivien Leigh și Clark Gable.

Filmul, inspirat din romanul omonim scris de Margaret Mitchell, recompensată cu premiul Pulitzer, a fost proiectat pentru prima dată în oraşul Atlanta din statul american Georgia pe 15 decembrie 1939 şi a fost de atunci relansat de nouă ori. „Pe aripile vântului“ este unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei, fiind primul film color de mari proporţii, realizat prin folosirea procedeului Technicolor, durata filmărilor întinzându-se pe 140 de zile.

Vivien Leigh și Clark Gable Arhivă Adevărul
Vivien Leigh și Clark Gable Arhivă Adevărul

Filmul, ce prezintă aventurile personajului Scarlett O’Hara în perioada Războiului de Secesiune, a câştigat zece premii Oscar. Hattie McDaniel, interpreta personajului Mammy, a fost primul artist afro-american nominalizat şi apoi recompensat cu premiul Oscar. Chiar şi aşa, aceasta a fost lăsată să intre în sala de teatru din Atlanta unde a avut loc premiera peliculei, doar pentru că era de culoare. Autorităţile sudiste americane nu permiteau accesul acestor persoane în locurile rezervate albilor.

1951: s-a născut Ioan Luchian Mihalea, fondatorul grupurilor „Song”, „Minisong” 

Compozitorul, solistul şi dirijorul Ioan Luchian Mihalea a fost lovit şi strangulat, în apartamentul său din București, pe 29 noiembrie 1993. Avea 42 de ani.

Anchetatorii au constatat că Ioan Luchian Mihalea întreţinuse relaţii homosexuale.

„În urma autopsierii cadavrului, medicul legist Constantin Dragoteanu a constatat că moartea lui Ioan Luchian Mihalea s-a datorat asfixierii mecanice prin strangulare. O altă constatare care a avut un rol însemnat în dirijarea anchetei pe urmele criminalilor a arătat practicarea unor raporturi ano-rectale vechi”, declara, mai târziu, pentru Adevărul, comisarul criminalist Traian Tandin, cel care a participat la instrumentarea cazului.

De altfel, despre Ioan Luchian Mihalea s-a spus că ar fi fost homosexual, orientare contestată însă de către soţia acestuia, dar susţinută de către ucigaşii lui.

Ioan Luchian Mihalea Arhivă Adevărul
Ioan Luchian Mihalea Arhivă Adevărul

Poliţiştii au stabilit mai multe ipoteze în legătură cu mobilul şi autorii crimei. Însă cea mai relevantă a fost cea a jafului, fiind luat în vedere faptul că apartamentul fusese răscolit, artistului îi dispăruse brăţara de mână, lănţişorul de la gât, o geacă de piele şi electrocasnice. Cât despre autori, s-a prezumat că victima îi cunoştea pe artist.

Anchetatorii au eliminat succesiv posibilii suspecți și s-au focusat pe un tânăr a cărui poză fusese găsită expusă pe un raft din biblioteca lui Mihalea. Familia nu a l-a recunoscut pe individ, așa că oamenii legii au început să-l caute.

„Poliţiştii au multiplicat fotografia şi au dat-o din mână în mână în mediile în care acesta putea fi recunoscut- lumea homosexualilor şi cea a jocurilor electronice. Au fost audiaţi 28 de homosexuali din Bucureşti. Iar primul semn că dosarul avea să se apropie de final a venit odată cu audierea unui asistent pensionar de la Spitalul «Gheorghe Marinescu» care i-a îndrumat pe anchetatori către un recepţioner al hotelului Muntenia, iar acesta l-a recunoscut imediat. A spus că nu-i ştie numele, dar că se prezintă cu numele de «Bobiţa Neagră»”, a povestit criminalistul.

După câteva luni de la crimă, pe 17 ianuarie 1994 procurorii au aflat că sub această poreclă se ascunde Gavrilă Nelu Florian, în vârstă de 19 ani, care lucra la Metrorex.

În momentul în care a fost reținut de poliţişti, ucigașul era îmbrăcat cu geaca lui Mihalea. „Bobiţa Neagră” a recunoscut că l-a ucis pe Mihalea și le-a mărturisit anchetatorilor că a săvârșit crima cu cel mai bun prieten al său, Ionel Păun, tot de 19 ani.

Ambii au fost condamnați la închisoare pe viaţă.

În februarie 2015 însă, Nelu Florian Gavrilă a părăsit închisoarea după 21 de ani de detenţie. Judecătoria din Găeşti a admis atunci propunerea de eliberare condiţionată pentru deținutul condamnat pentru uciderea lui Ioan Luchian Mihalea.

Ioan Luchian Mihalea a fost fondatorul şi conducătorul grupului vocal Song, dar şi al corului de copii Minisong, din care au făcut parte şi Alina Sorescu, Dana Rogoz sau Gianina Corondan. În perioada comunistă, Song devenise un adevărat fenomen şi se bucura de o popularitate imensă, pentru că ieşea din tiparele vremii. Membrii grupului erau „o gaşcă“ veselă, optimistă, aveau un repertoriu „exotic“ (care includea colinde şi piese străine), purtau costume viu colorate, dansau pe scenă. În primăvara anului 1989, el a pus bazele unui nou grup numit "Bazar", un fel de frate mai mic a celor două deja existente, format în exclusivitate de elevi ai Şcolii Populare de Artă din Capitală.

1966: a murit Walt Disney, producător, desenator și regizor american 

Walter Elias Disney  a fost un regizor, producător, animator, scenarist și antreprenor american, câștigător de 22 de ori al premiilor Oscar.

Walt Disney este cunoscut mai ales ca și producător de film, precum și ca un inovator al animației și al parcurilor tematice. A fost nominalizat la 61 de premii Oscar și la sapte premii Emmy, deținând recordul pentru cele mai multe nominalizări la Oscar.

Walt Disney si Ion Popescu Gopo
Walt Disney si Ion Popescu Gopo

Disney și echipa sa a creat unele din cele mai celebre filme din lume și unele din cele mai cunoscute personaje, inclusiv cel pe care majoritatea îl consideră alter-ego-ul său, Mickey Mouse.

1970: Naveta spațială rusească Venera–7 efectuează prima aterizare a unei sonde pe planeta Venus

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite