14 aprilie: Ziua în care și-a început domnia marele domnitor Ștefan Cel Mare

0
Publicat:

Tot pe 14 aprilie a avut loc celebra bătălie de la Jiliște, câștigată de domnul Moldovei Ioan Vodă cel Viteaz, a început războiul ruso-turc și s-a născut poeta Daniela Crăsnaru.

Domnitorul Ștefan cel Mare
Domnitorul Ștefan cel Mare

1457 - Începutul domniei în Moldova a lui Ştefan cel Mare

La începutul lunii aprilie 1457, Ștefan a intrat în Moldova, venind din Țara Românească. El a înaintat spre Suceava de-a lungul văii Siretului, însoțit de o armată de circa șase mii de oameni, formată din moldoveni din Țara de Jos și circa o mie de munteni trimiși de Vlad Țepeș. Surprins de această acțiune, Petru Aron a strâns în grabă un număr similar de oșteni și l-a atacat pe Ștefan la Doljești, la 12 aprilie 1457. Petru Aron a fost învins și a părăsit câmpul de luptă. A încercat o nouă rezistență la Orbic, la 14 aprilie, în Joia Mare, dar a fost din nou înfrânt și silit să ia calea exilului, în Polonia.

Ștefan cel Mare a domnit între 1457-1504

1574 - Victoria de la Jiliştea a lui Ioan Vodă cel Viteaz împotriva turcilor

Ioan Vodă cel Cumplit a fost domnitorul Moldovei între februarie 1572 şi iunie 1574. După ce a ajuns pe tronul ţării, acesta a ucis mai mulţi boieri, preoţi şi călugări, stârnind nemulţumirea boierilor.

Ioan Vodă cel Viteaz
Ioan Vodă cel Viteaz

La începutul lui 1574, turcii au decis să dubleze tributul ce trebuia plătit de moldoveni, astfel că Ioan Vodă Cumplit era obligat să ofere Imperiului Otoman nu mai puţin de 80.000 de galbeni. Domnitorul a refuzat acest lucru, motiv pentru care turcii au atacat Moldova.

O primă bătălie între cele două părţi a avut loc la data de 24 aprilie 1574, la Jilişte, în judeţul Vrancea. Ioan Vodă cel Cumplit l-a învins pe Alexandru Vodă al Muntenei, care fiind sprijinit de turci a încercat să-l înlăture de pe tronul Moldovei şi să-l numească în fruntea ţării pe Petru Şchiopul.

Nesupunerea domnitorului moldovean i-a făcut pe turci să pornească cu o armată numeroasă spre Moldova în vara anului 1574. Ioan Vodă cel Cumplit a respins în primă fază atacul acestora, însă pierde bătălia de la Cahul, după ce este trădat de pârcălabul Ieremia. Aceste evenimente sunt povestite de cronicarul polonez Leonard Gorecki.

1828 - Începe războiul ruso-turc

Operaţiunile militare s-au purtat în Balcani şi în Transcaucazia. La luptele purtate pe teritoriul Ţării Româneşti şi de-a lungul Dunării au luat parte şi unităţi de panduri români. (14/26 apr. 1828 - 2/14 sept. 1829). În timpul războiului ruso-turc din 1828-1829 toată partea de nord a Dobrogei a fost ocupată de trupele rusești. Cu această ocazie, 18.000 de turci, 200 de tunuri moderne, întreaga flotilă dunăreană a otomanilor au căzut în mâinile rușilor și 65 de sate au fost rase de pe suprafața pământului.[6

Războiul ruso-turc din 1828-1829 a însemnat o grea lovitură și pentru multe localități mari din Dobrogea.

1924-S-a născut istoricul și critiocul literar George Munteanu

George Munteanu, profesor universitar, scriitor, critic și istoric literar român s-a născut la 14 aprilie 1924 în satul Bravicea, fostul județ Orhei, România.

La fel ca și pentru foarte mulți basarabeni, a fost nevoit să i-a calea pribegiei din cauza evenimentelor istorice.

image

Debutează cu studiul „B.P. Hașdeu” (1963), publicând apoi volumul de articole „Atitudini” (1966); „Sub semnul lui Aristarc” (1975), „Introducere în opera lui Ion Creangă” (1976) și cursul universitar „Istoria literaturii române. Epoca marilor clasici” (1980). Contribuția sa cea mai importantă o reprezintă „Hyperion 1. Viața lui Eminescu” (1973), pentru care i se va acorda Premiul „B. P. Hașdeu” al Academiei Române. Tot în sfera eminescologiei se integrează și volumul „Eminescu și eminescianismul: structuri fundamentale” (1987) și „Eminescu și antinomiile posterității” (1998).

Colaborează la România Literară, Luceafărul, Tribuna.

1950 - S-a născut poeta Daniela Crăsnaru

Daniela Crăsnaru este una dintre cele mai renumite scriitoare ale generaţiei sale. De-a lungul carierei, poeta a fost distinsă cu numeroase premii, printre care Premiul Fundaţiei Rockefeller (1995), Premiul Academiei Române (1992), precum şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1979, 1982, 1983).

Daniela Crăsnaru
Daniela Crăsnaru

Operele Danielei Crăsnaru au fost traduse până acum în 15 limbi străine şi se bucură de o mare notorietate  în afara graniţelor României.  

2013 - A murit muzicianul Sir Colin Davis

A fost dirijor şi preşedinte al Orchestrei Simfonice din Londra. (n. 25 sept. 1927) (10 ani)

Născut în Weybridge, Surrey în 1927, Davis a condus „BBC Scottish Orchestra” şi „Sadler’s Wells Opera House”. Din 1967 până în 1971, a fost dirijor principal al „BBC Symphony Orchestra”, iar din 1971 a fost director muzical al „Royal Opera House Covent Garden”.

A condus şi Orchestra Simfonică din Boston, Orchestra Simfonică Radio din Bavaria, Filarmonica din New York şi Staatskapelle din Dresda.

Sir Colin Davis
Sir Colin Davis

Sir Colin a dirijat pentru prima oară Orchestra Simfonică din Londra în 1959, fiind dirijor principal din 1995 până în 2006, când a devenit preşedinte al acesteia. A devenit celebru pentru interpretările sale din muzica celebrilor Mozart, Sibelius şi Berlioz. A susţinut concerte în întreaga lume şi a primit numeroase premii, potrivit theguardian.com.

Colin Davis a fost înnobilat cu titlul de „cavaler” în 1980, a câştigat două Premii Grammy, medalia de Aur oferită de Royal Philharmonic Society şi Premiul Gramophone.

În cariera sa a mai colaborat cu Orchestra Simfonică din Boston, cu Filarmonica din New York şi cu Orchestra Radio-Simfonică Bavareză. (DAD) SUA.

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite