13 mai: 307 ani de la nașterea Mariei Terezia a Austriei. Torturile aplicate în Transilvania în vremea sa

0
Publicat:

Pe 13 mai, în 1717, se năștea Maria Terezia a Austriei, în 1938 venea pe lume tenorul Ludovic Spiess, în anul 1950 se năștea cântărețul și compozitorul Stevie Wonder, iar în 1968, artista Oana Sârbu. În aceeași zi, dar în 2008, murea actorul Colea Răutu.

Kaiserin Maria Theresia. FOTO portret realizat de Martin van Meytens - Buchscan. Sursă Wikipedia
Kaiserin Maria Theresia. FOTO portret realizat de Martin van Meytens - Buchscan. Sursă Wikipedia

13 mai 1717- s-a născut Maria Terezia a Austriei

Maria Terezia a Austriei a purtat titlurile de Arhiducesă a Austriei, regină a Boemiei, regină a Ungariei, Mare Principesă a Transilvaniei etc.

Cu toate că nu a fost niciodată încoronată cu coroana Sfântului Imperiu Roman, este cunoscută ca împărăteasă ca urmare a faptului că a fost căsătorită (din 1736) cu Francisc Ștefan de Lorena, ales în demnitatea de împărat romano-german în 1745, purtând numele de Franz I Stephan, potrivit Wikipedia. Maria Terezia a purtat, de atunci, titlul de împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman. A murit în 1780.

Puțină lume știe că, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, Regina Maria Terezia a Austriei a promovat un nou cod penal care se aplica şi în Transilvania. Documentul a unificat dreptul penal aplicat în întreaga Austrie şi a reglementat strict metodele de tortură. 

Codul penal promovat de Maria Terezia era denumit „Constitutio Criminalis Theresiana”. Cartea asigura aplicarea în mod unitar a Dreptului penal şi Dreptului penal procesual în Austria şi Boemia, dar nu se aplica şi în Ungaria.

Codul penal a fost elaborat la Viena în 1768 şi a intrat în vigoare la 31 decembrie a aceluiaşi an, în ciuda faptului că fusese respins atât de Consiliul de Stat cât şi de Cancelaria Statului, din cauza păstrării unor proceduri judiciare învechite pentru vremurile respective.

Contestatul document Constitutio Criminalis Theresiana a rămas în vigoare până în anul 1787 când, sub Iosif al II-lea a intrat în vigoare Codul Iosefin, care a interzis complet tortura. 

Dincolo de intenţia Mariei Terezia de unificare a dreptului penal în întreaga Austrie, Constitutio Criminalis Theresiana a avut ca scop şi reducerea torturii, care se aplica în mod curent în acea vreme, şi de a reglementa strict metodele de tortură. Codul penal avea două „Anexe” în care sunt inserate ilustraţii cu detaliile tehnice şi planurile de construire a instrumentelor de tortură. De asemenea, erau descrise cu meticulozitate metodele corecte de aplicare a „torturilor legale”.

tortura cod penal

În carte sunt enumerate pedepsele şi modul exact de aplicare a acestora. Erau descrise metodele de aplicare a pedepsei cu moartea prin ardere pe rug, decapitare cu spada sau prin spânzurare, precum şi pedepsele corporale prin biciuire, agăţare în cârlige sau mutilare.

În 1776 a interzis tortura. A îmbunătăţit situaţia ţăranilor, în special cea a iobagilor, deschizând drumul spre desfiinţarea iobăgiei, măsură adoptată în timpul domniei fiului ei, împăratul Iosif al II-lea (1780-1790).

13 mai 1846 - Statele Unite au declarat război Mexicului

Așa a început războiul mexicano-american, un conflict armat desfășurat între 1846 și 1848 în urma anexării în 1845 de către Statele Unite a Texasului. Mexicul a revendicat Texasul ca provincie mexicană separatistă și a refuzat să recunoască secesiunea acesteia și dobândirea independenței pe cale militară de către Texas în 1836, potrivit Wikipedia. Principalul rezultat al războiului pentru Statele Unite a fost legat de termenii capitulării Mexicului: teritoriile mexicane Alta California și Santa Fé de Nuevo México au fost cedate Statelor Unite.

13 mai 1888 - Imperiul Braziliei a abolit sclavia

Prin adoptarea Lei Áurea („Legea de aur") la 13 mai 1888, sclavia a fost abolită în  Imperiul Braziliei.

13 mai 1904 - s-a născut actrița Elvira Godeanu

Celebra actriță de teatru și film Elvira Godeanu (d. 1991) a interpretat roluri variate din dramaturgia universală și autohtonă.

Rolul personajului Zoe Trahanache din comedia lui Ion Luca Caragiale O scrisoare pierdută e memorabil.

13 mai 1917, La Fátima - viziuniile celor trei copii  

Trei copii, cu vârste între 7 și 10 ani, au susținut că au avut, pe 13 mai 1917, la Fátim -, important loc de pelerinaj din Portugalia - viziuni cu Fecioara Maria.

După 13 ani, în 1930, aceste viziuni au fost recunoscute de Biserica Catolică, iar în locul respectiv s-a ridicat o biserică.

13 mai 1938 - s-a născut tenorul român Ludovic Spiess

Distins cu Marele Premiu la Concursurile internaţionale de la Rio de Janeiro şi de la s'Herzogenbosch, cu Ordinul Steaua României în grad de cavaler şi Crucea de Onoare a Austriei, Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale din Bucureşti,  tenorul Ludovic Spiess  (d. 2006) ne-a lăsat moştenirea înregistrările sale de inestimabilă valoare.

 Ludociv Spiess şi-a asumat responsabilităţile de director al Festivalului internaţional „George Enescu”, a fost ministrul culturii, preşedintele reprezentanţei UNICEF, director al Operei Naţionale din Bucureşti.

13 mai 1939 - s-a născut actorul american Harvey Keitel

Harvey Keitel împlinește 85 de ani. Actorul care interpretat roluri memorabile și în Reservoir’s Dogs, Taxi Driver, Dusk Till Dawn sau „Pulp Fiction“are origini româneşti. Mama sa, o evreică pe nume Miriam, s-a născut la Leordina, judeţul Maramureş emigrând mai apoi în Statele Unite. În 2007 şi 2008, actorul însuși a participat la mai multe evenimente organizate în New York, pentru strângere de fonduri pentru familiile sărace din România.     

Harvey Keitel a fost nominalizat la Oscar şi la Globurile de Aur pentru rolul secundar din filmul Bugsy (în 1991),

13 mai 1940 - Al Doilea Război Mondial: Începe cucerirea Franței de către Germania, 

În urmă 84 de ani, la 13 mai 1940, armata germană a traversat Meuse. Winston Churchill a ținut faimosul discurs „sânge, trudă, lacrimi și sudoare" în Camera Comunelor, potrivit Wikipedia. Tot pe 13 mai, dar în 1943, armata germană din Africa de Nord (Afrika Corps), aflată sub conducerea mareșalul Erwin Rommel, a capitulat în fața aliaților, în contextul lipsei unui sprijin eficient de la Berlin.

13 mai 1950 - s-a născut cântărețul și compozitorul american Stevie Wonder

Cântărețul, compozitorul, multi-instrumentistul și producătorul  american Stevie Wonder împlinește 74 de ani.

Orb din naștere, Stevie Wonder a învăţat să cânte la pian, baterie şi la armonică la vârsta de 9 ani şi a semnat un contract cu casa Motown pe când avea doar 11 ani, în 1961. 

De atunci, a câştigat nu mai puțin de 25 de premii Grammy.

13 mai 1954 - s-a născut cântărețul și compozitor irlandez Johnny Logan 

Johnny Logan împlinește 70 de ani. Artistul este cunoscut ca Mister Eurovision după ce a câştigat de trei ori celebra competiţie europeană.

Johnny Logan a câştigat primul trofeu Eurovision în 1980, cu piesa „What’s Another Year“. Au urmat alte două trofee în 1987, pentru melodia „Hold Me Now“ şi în 1992, pentru piesa „Why Me“ (în calitate de compozitor).

13 mai 1955 - s-a născut actorul și regizorul Dinu Manolache

Actorul Dinu Manolache a lucrat cu mari regizori români precum Mircea Veroiu, Alexa Visarion, Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete. 

A fost asistent la clasa profesorului Mircea Albulescu, regie, cu piesele Pădurea de William Shakespeare și Bechet. Ultimul teatru în care a regizat a fost Teatrul Mic cu piesele Trei nopți cu Madox și Desculț în parc. A scris și poezii păstrate încă în manuscris, potrivit Wikipedia.

A murit în 1998 după o lungă suferință (cancer), fiind îngropat la Cimitirul Belu ortodox, pe Aleea Artiștilor.

13 mai 1968 - s-a născut cântăreață și actrița Oana Sârbu

 Oana Sârbu este fiica lui Romulus Sârbu, unul din membrii celebrului cuplu comic-fantezist Anton și Romică de la teatrul „Constantin Tănase”. A urmat, la rândul ei, un traseu de succes.

În 1985 a câștiga trofeul „Steaua fără nume”, iar în 1986, „Premiul Tinereții” la Festivalul „Mamaia '86”.

Cariera de actriță și-a început-o cu rolul din filmul Liceenii. A lansat o adevărată modă; ani la rând, fetele de liceu s-au tuns precum personajul pe care l-a interpretat în acest film, Dana.

La cei 55 de ani și-a păstrat farmecul adolescentin și arată încă senzațional.

13 mai 1981 - tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea

Tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea a avut loc la Roma. Autorul atacului a fost turcul Mehmet Ali Ağca.

13 mai 1999 - Ordonanța de Urgență care prevedea transferul depozitelor persoanelor fizice de la falimentara Bancorex la BCR

Ulterior falimentului băncii Bancorex, Guvernul Radu Vasile adoptă o Ordonanță de Urgență care prevede transferul depozitelor persoanelor fizice (124 milioane dolari și 1.411,6 miliarde lei), de la Bancorex la BCR, care urmează să le restituie depunătorilor. Sumele au fost preluate la datoria publică internă și acoperite prin titluri de stat.

13 mai 2008 - a murit actorul Colea Răutu

Colea Răutu s-a născut la 28 noiembrie 1912, în localitatea Bălţi, din Basarabia. A urmat Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti, a jucat pe scena mai multor teatre şi a interpretat peste 70 de roluri în seriale de televiziune şi în lungmetraje.

Actoruș a dat viață diabolicului şi vicleanului Spânu, personajul negativ din serialul TV „Toate pânzele sus", a cărui privire îţi dă fiori reci.

Pe 13 mai sunt sărbătorite și Ziua Tatălui (din anul 2012) și Ziua Dorului (din anul 2016) în România.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite