12 ianuarie: 85 de ani de la moartea sopranei Haricleea Darclée. Preferata lui Puccini a sfârșit în sărăcie cruntă
0Pe 12 ianuarie, în 1628, s-a născut scriitorul Charles Perrault, iar în 1866 a murit reprezentantul generației pașoptiste transilvănene Aron Pumnul. În 1939 s-a născut actrița Rodica Tapalagă și în același an a murit Hariclea Darclée, cea mai bună cântăreaţă de operă din lume vreme de 25 de ani.
1628: S-a născut scriitorul Charles Perrault
Scriitorul francez de proză Charles Perraul, poet, povestitor și membru al Academiei Franceze, s-a născut la 12 ianuarie 1628 la Paris și a murit la 16 mai 1703.
Puțină lume știe că autorul cunoscutelor povești pentru copii „Motanul încălțat”, „Scufița Roșie” și „Tom degețelul” a fost de profesie avocat.
1876: S-a născut scriitorul Jack London
Scriitorul englez Jack London, pseudonimul literar al lui John Griffith Chaney, s-a născut la 12 ianuarie 1876, în California, SUA și a murit pe 22 noiembrie 1916, în Comitatul Sonoma, California.

Cunoscut mai ales pentru celebrul roman „Colţ alb”, Jack London a avut o viaţă plină de aventuri. A început să lucreze încă de la vârsta de zece ani când vindea ziare în stradă. A mai lucrat de asemenea, într-o fabrică de conserve şi a spălat geamuri.
La vârsta de 16 ani, London era un adevărat aventurier: s-a alăturat unor răufamaţi, devenind un pirat al stridiilor. Acesta fura de la fermele de stridii din golful San Francisco pentru a le vinde într-o piaţă din Oakland. Aventura a durat până când barca sa, Razzle-Dazzle, a fost avariată.
În 1893, viitorul scriitor a devenit marinar pe un vas de vânătoare de foci care ajunge până pe coastele Japoniei. În urma acestei experienţe va scrie prima lui povestire, „Taifun în largul coastei Japoniei”.
1866: A murit reprezentantul generației pașoptiste transilvănene Aron Pumnul
Aron Pumnul s-a născut la 27 noiembrie 1818, în satul Cuciulata, judeţul Braşov și a fost profesorul poetului Mihai Eminescu. Între 1836-1841 a urmat liceul din Blaj, unde i-a avut ca profesori pe George Bariţiu şi Simion Bărnuţiu.

Debutul în publicistică a avut loc în 1845 în „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”. Aron Pumnul a participat la evenimentele din timpul Revoluţiei de la 1848 din Transilvania.
În anul 1850, a publicat la Cernăuţi, lucrarea de lingvistică „Convorbire între un tată şi-ntre fiul lui asupra limbei şi literelor româneşti”.
În anul 1866 Mihai Eminescu a scris poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”.
1920: S-a scufundat nava franceză de pasageri SS Afrique
Nava SS Afrique se află pe coasta franceză când a pierdut puterea motorului într-o furtună și s-a scufundat.
Dintre cei 609 pasageri și membri ai echipajului, doar 34 au supraviețuit.
Accidentul este considerat unul dintre cele mai mari dezastre din istoria transportului cu abur francez, potrivit Wikipedia
1976: A murit scriitoarea Agatha Christie
Scriitoarea britanică Agatha Christie, cunoscută pentru romanele polițiste, s-a născut la 15 septembrie 1890 la Torquay, în Anglia, și a murit la 12 ianuarie 1976 la reședința Winterbrook de lângă Wallingford, în Oxfordshire.

A scris șase romane sub pseudonimul Mary Westmacott.
Agatha Christie a fost căsătorită de două ori: prima dată în anul 1914 cu colonelul Archibald Christie și în anul 1930 cu arheologul Max Mallowan.
În anul 1920 a apărut primul său roman polițist „The Mysterious Affair at Styles”, însă succesul a venit odată cu romanul „The Murder of Roger Ackroyd”.
1939: S-a născut Rodica Tapalagă
Rodica Tapalagă s-a născut la 12 ianuarie 1939, la Dorohoi, și a murit la 18 decembrie 2010, la București.
În anul 1959 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București.
Pe scena Teatrului Național din Craiova a interpretat mai multe roluri precum: Eliza Doolittle din „Pygmalion”, Eleva din „Steaua fără nume”, Valia din „Poveste din Irkutsk” și Fata în albastru din „Celebrul 702”. Pe marele ecran a debutat în filmul „Alo?...Aţi greşit numărul!”.
Aceasta a fost distinsă cu premiul Asociaţiei Cineaştilor din România ACIN 1976 pentru rolul din „Tănase Scatiu” şi a primit, în anul 2001, premiul UNITER pentru întreaga activitate.
1939: A murit Hariclea Darclée
Cântăreață română de operă Hariclea Darclée, numită de-a lungul timpului, de presa naţională şi internaţională, „privighetoarea Carpaţilor'', „privighetoarea adorată'', „măiastra pasăre de basm'', „vocea începutului de secol'', „cea mai mare cântăreaţă a zilelor noastre'', iar Enciclopedia dello Spettacolo, „cea mai mare cântăreaţă a lumii timp de 25 de ani'', potrivit „Dicţionarului personalităţilor feminine din România'' (Editura Meronia, 2009), s-a născut la Brăila, la 10 iunie 1860, fiind fiica moşierului de origine greacă Ion Haricli şi a Mariei Aslan, nepoata domniţei Mavrocordat.

A studiat pianul în particular şi a luat lecţii de canto la pensionul Lobkovitz din Viena cu profesoara Marchesi, la Bucureşti cu profesoara de origine franceză Madame La Kerre şi la Paris cu E. Duvernois de la Conservator.
Debutul internaţional a avut loc pe scena Operei Mari din Paris, la 14 decembrie 1888, cu rolul Margareta din „Faust'', încredinţat de marele Charles Gounod. Vocea deosebită şi interpretarea sopranei românce i-au adus consacrarea artistică în întreaga lume. Succesul uriaş pe care l-a înregistrat la Paris i-a adus contractul unui turneu pe care l-a început în vara anului următor prin marile săli de operă ale Europei.
Activitatea desfăşurată în perioada 1893-1910 a făcut-o cunoscută în întreaga lume.
Românca a fost considerată vreme de 25 de ani cea mai bună cântăreaţă de operă din lume. Perioada sa de glorie a durat din 1893 până în 1910. A cântat pe cele mai celebre scene din Paris, Berlin, Florenţa, Roma, Buenos Aires, Lisabona, Monte Carlo, New York.
A urcat pe scenă la Teatrul Scala din Milano de 116 ori. Puccini i-a dedicat opera ”Tosca” şi i-a cerut să interpreteze rolul principal. Cântăreaţa Hariclea Darclee a pus o condiţie: a cerut ca partitura să fie completată cu o arie în plus, pentru soprană, „Vissi d'arte, vissi d'amore''. Românca a fost distribuită în spectacolul de premieră ce a avut loc la Teatro Constanzi din Roma la 14 ianuarie 1900, alături de tenorul Emilio de Marchi şi baritonul Eugenio Giraldoni, conform aceluiaşi volum amintit.
Repertoriul cântăreţei a cuprins peste 60 de titluri de opere ale unor celebri compozitori, între care: ''Romeo şi Julieta'', ''Norma'', ''Traviata'', ''Carmen'', ''Aida'', ''Wilhelm Tell'', ''Don Giovanni'', ''Manon'', ''Othello'', ''Tannhauser'', ''Tristan şi Isolda'', ''Boema'', ''Trubadurul''. Cântăreaţă de operă, lied, oratoriu, romanţă, artista a abordat şi lucrări inedite sau foarte rar cântate.
O primadonă a operei din vremurile acelea câştiga suficient încât să îşi poată asigura un trai îmbelşugat. Cheltuielile unei dive erau însă pe măsura statutului social spre care aspira: hoteluri de lux, apartamente confortabile, trăsură proprie, îmbrăcăminte şi nenumărate atenţii faţă de fani şi ziarişti.
Hariclea Darclée se confrunta în mod regulat cu lipsa de numerar, datorii şi poliţe neplătite, iar statutul de femeie măritată a obligat-o până la divorţul din 1897 să obţină de fiecare dată consimţământul soţului pentru tranzacţiile financiare. Darclée, chiar şi după desfacerea căsătoriei, obişnuia să-i dea socoteală soţului pentru fiecare bănuţ încasat şi cheltuit, intrând uneori şi în detalii intime pentru a-şi justifica costurile vieţii de fiecare zi.
A renunțat la scenă la vârsta de 58 de ani, în 1918. Pentru meritele sale deosebite şi pentru succesul internaţional, românca a fost premiată cu medalia „Bene merenti" acordata de regele Carol I.
Hariclea Darclée a revenit în România în septembrie 1936. Și-a dorit să înfiinţeze o şcoală românească de canto sau să obţină un post la conservator pentru a putea preda canto. Demersurile sale nu au avut succes, pentru că nu a primit nicun sprijin din partea statului român.
A murit în România, în 1939, atât de săracă încât cheltuielile de înmormântare au fost suportate de Ambasada Italiei la Bucureşti.
1949: S-a născut scriitorul japonez Haruki Murakami
Haruki Murakami s-a născut la 12 ianuarie 1949. Foto: Arhivă
Haruki Murakami s-a născut la 12 ianuarie 1949 la Kyoto, în Japonia. În anul 1973 a absolvit cursurile Universității Waseda din Tokio.
A primit următoarele titluri și premii: „Premiul Franz Kafka pentru literatură”, „World Fantasy Award", „Kafka pe malul mării" sau „Hans Christian Andersen Literature Award".
Amintim câteva dintre operele sale traduse în română: „Pădurea norvegiană”, „Elefantul a dispărut”, „În noapte”, Dans Dans Dans”, „Kafka pe malul mării", „Iubita mea, Sputnik", „Bărbaţi fără femei", „La sud de graniţă, la vest de soare”.
1959: S-a născut cântărețul Per Gessle
Per Gessle s-a născut la 12 ianuarie 1959, în Suedia. Gessle este un cântăreț de muzică pop, chitarist și compozitor suedez. Acesta a fost membru al trupei Roxette, iar acum este membru al formației Gyllene Tider.
În anul 1986 a fondat alături de Marie Fredriksson Roxette.
Până în luna februarie 2004, albumul „Mazarin” a obținut cinci discuri de platină în Suedia.
Până în anul 2008 a scos opt albume solo: „Per Gessle”, „Scener”, „Mazarin” și „Party Crasher”.
1990: Se reînfiinţează oficial Partidul Social-Democrat Român
La 12 ianuarie 1990 se reînființează oficial Partidul Social-Democrat Român, iar primul președinte al acestuia a fost Sergiu Cunescu (între 1990-1999). În anul 1893 s-a desfășurat la București Congresul de constituire a Partidului Social-Democrat al Muncitorilor din România (PSDMR).
Între 7-9 mai s-a desfășurat la București Congresul general al Federației Partidelor Socialiste din România. Astfel, s-a format, prin unificarea acestora, un singur partid, Partidul Social-Democrat din România.
Formațiunea politică milita pentru votul universal, numirea guvernului de către Parlament și libertatea deplină a presei.
1990: Zi de doliu naţional în memoria eroilor Revoluției din decembrie 1989
12 ianuarie a fost zi de doliu național. Steagurile au fost arborate în bernă, s-au oficiat slujbe religioase în marile orașe ale țării și în sute de alte localități. Milioane de oameni au participat la mitingurile de doliu din toată țara.
La ora 12:00 s-au tras clopotele bisericilor din întreaga țară și au fost pornite sirenele fabricilor, în memoria martirilor Revoluției.
În aceeași zi, la București se desfășoară un miting în care se cere reintroducerea pedepsei capitale; cu acea ocazie eșuează încercarea lui Dumitru Mazilu de a prelua conducerea Consiliului FSN și a-l înlătura pe Ion Iliescu de la putere
1993: S-a născut Zayn Malik, fost membru al trupei One Direction
Zayn Malik împlinește 31 de ani. Fostul membru al trupei One Direction (2010-2015) s-a născut pe 12 ianuarie 1993, iar în urmă cu câțiva ani a stârnit controverse după ce a declarat că nu se mai consideră musulman şi nu se mai poate identifica cu Islamul, religie în care a fost crescut.
Într-un interviu pentru ediţia britanică a revistei „Vogue“, celebrul cântăreţ şi compozitor, care a fost crescut de părinţi musulmani, a mărturisit că nu mai crede în mai multe dintre principiile Islamului.
2010: Cutremurul din Haiti a ucis între 220.000 și 300.000 de oameni
Cutremurul din Haiti cu magnitudinea de 7,0 pe scara Richter s-a produs la 12 ianuarie 2010. Epicentrul cutremurului fiind în imediata apropiere de capitala Port-au-Prince.
La 4 februarie 2010 numărul persoanelor care au murit
Numărul total de victime a fost estimat la 230.000 morți, 300.000 răniți și 1.000.000 de oameni rămași fără adăpost.
2020: Vulcanul Taal din Filipine a erupt și a ucis 39 de oameni
Vulcanul Taal din Batangas, Filipine, a început să erupă la 12 ianuarie 2020. Peste 376.000 de persoane au fost evacuate, iar 39 de persoane au murit.
Din anul 1572 a Taal a erupt de 33 de ori. În urma erupţiei din anul 1911, 1.500 de persoane au murit.
Acesta este situat la 66 de kilometri de Manila și este unul dintre cei mai activi vulcani de pe insula Luzon.
2021: A murit actorul Bogdan Stanoevici
Bogdan Stanoevici s-a născut la 22 ianuarie 1958, la București, și a murit la 12 ianuarie 2021, din cauza COVID-19. În anul 1982, a absolvit U.N.A.T.C „I.L. Caragiale”. În luna mai a anului 1989 s-a stabilit prin căsătorie în Franţa. În anul 2011 s-a restabilit în România.
Între 5 martie și 16 decembrie 2014 a fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni în Cabinetul Ponta III.
Între 16 ianuarie 2015-decembrie 2015 a fost secretat de stat în Ministerul Culturii.
În februarie 2017-februarie 2020, Stanoevici a fost director general interimar al Circului Metropolitan (Globus) din București.
Amintim câteva dintre filmele în care a jucat: „Fructul oprit”, „Cel ales” și „Quicksand”.