Video 11 octombrie: 56 de ani de la lansarea Apollo 7, prima misiune spațială cu oameni la bord

0
Publicat:

Ziua de 11 octombrie a marcat istoria în toate domeniile, fiind o zi în care au avut loc evenimente semnificative precum lansarea la apă a primului vapor cu aburi, lansarea misiunii Apollo 7 sau nașterea unor personalități semnificative.

foto echipaj uman Apollo 7
Primul echipaj de oameni care a ajuns în spațiu, grație misiunii Apollo 7 FOTO X

În ordine cronologică, acestea sunt cele mai importante evenimente care au avut loc în data de 11 octombrie și au marcat istoria:

1593: Mihai Viteazu devine domul Țării Românești

În septembrie 1593, după ce a plătit la Poarta Otomană, după obiceiul timpului, o sumă mare de bani și având și sprijinul patriarhului Constantinopolului, Mihai a devenit domn al Țării Românești.

mihai viteazu

Înscăunarea sa a avut loc la București, la data de 15 octombrie, în același an.

1811: Primul vapor cu aburi a devenit operațional

 Ambarcațiunea inventatorului John Stevens, „Juliana”, începe să funcționeze ca primul feribot cu aburi care face legătura între New York City și Hoboken.

1866: Carol I este recunoscut ca domn al Principatelor Unite

Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, a fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată a lui Alexandru Ioan Cuza în urma unei lovituri de stat.

În cei 48 de ani de domnie (cea mai lungă din istoria statelor românești), Carol I a obținut independența țării, datorită căreia i-a și crescut imens prestigiul, a redresat economia, a dotat România cu o serie de instituții specifice statului modern și a pus bazele unei dinastii.

Carol I of Romania edited jpeg

A construit în Munții Carpați Castelul Peleș, care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării.

1914: Principele Ferdinand devine rege al României

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen numit și Întregitorul și Ferdinand cel Loial, a fost al doilea rege al României, din 11 octombrie 1914 până la moartea sa.

Ferdinand (nume la naștere Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen) a fost al doilea fiu al prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen și al Infantei Antónia a Portugaliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei și a reginei Maria a II-a a Portugaliei.

Familia sa făcea parte din ramura catolică a familiei regale prusace de Hohenzollern. 

1875: S-a născut Ștefan Octavian Iosif, poet român

Ștefan Octavian Iosif a fost un poet și traducător român, membru fondator al Societății Scriitorilor Români. A debutat cu poezie în „Revista școalei“ din Craiova, în anul 1892, cu poezia Izvorul. A primit premii ale Academiei Române pentru volumele Poezii, în anul 1902 și Credințe, în anul 1906.

Șt. O. Iosif suferea de sifilis și consuma alcool. A murit la spital Spitalul Colțea, în urma unui atac de congestie, la 22 iunie 1913.

1911: S-a născut Ion Dacian, tenor român

Ion Dacian, născut Ion Pulcă, a fost un renumit tenor român, Artist al Poporului cunoscut prim solist și director al Teatrului de Stat de Operetă București. Ion Pulcă și-a luat mai târziu numele de Dacian după satul Dacia din județul Brașov, satul de unde era tatăl său.

În cariera sa, Ion Dacian a interpretat 57 de roluri, jucând în peste 5000 de spectacole și luând parte la 120 de concerte cu diverse orchestre filarmonice. A fost un artist de mare popularitate, iubit de public.

1929: S-a născut Olga Tudorache, actrița română

Olga Tudorache s-a dedicat în totalitate scenei. A iubit fiecare rol – fără discriminare, fără clasamente, fără mofturi – şi a jucat până când a simţit că personajul său este desăvârşit.

Singurul moment delicat din carieră a venit abia în 2012, când marea actriţă a suferit un accident vascular şi a trebuit să fie transportată la spital. Fidel, publicul său a rămas în sală şi a aplaudat-o zeci de minute, în semn de susţinere.

În teatru, actriţa şi-a strâns toate forţele şi le-a condensat în fiecare rol pe care l-a făcut: Cleopatra („Antoniu şi Cleopatra“ de William Shakespeare), Beatrice („Efectul razelor gamma asupra anemonelor“ de Paul Zindel), Regina („Regina mamă“ de Manlio Santanelli) şi Doamna T („Portretul Doamnei T“ de Ana-Maria Bamberger) fiind doar câteva dintre personajele cu care Olga Tudorache a rămas în memoria publicului românesc. A făcut-o devenind din ce în ce mai disciplinată, transformându-se dintr-un adolescent greu de trezit dimineaţa într-un soldat gata să intre oricând sună gongul.

1938: S-a născut Dan Pița, regizor și scenarist român

Dan Pița este un regizor și scenarist român. În 1986 a fost distins cu Honourable Mention la Festivalul Internațional de Film de la Berlin pentru „Pas în doi“. Anul următor, a fost invitat la Berlin ca membru al juriului, la cea de-a 37-a ediție. În 1992, la Festivalul de Film de la Veneția, a obținut Leul de Argint cu „Hotel de lux“.

În 2004 a montat la Teatrul Național din București piesa „Apus de soare“ de Barbu Delavrancea.

A fost căsătorit cu actrița Carmen Galin și a avut o relație de lungă durată cu actrița Irina Movilă.

1956: S-a născut Catrinel Dumitrescu, actrița româmă de teatru și film

Catrinel Dumitrescu s-a născut la 11 octombrie 1956, în Brăila.

A apărut în mai multe filme: „Ion“, „Păstrează-mă doar pentru tine“ sau „Pădurea de fagi“. Pe scena teatrului a jucat în „Anecdotă provincială“, „Bigudiuri“ sau în „Doi pe o bancă“.

De departe, cele mai vestite pelicule în care a jucat sunt „Buletin de București“ și „Căsătorie cu repetiție“. „Privind azi filmele astea, am senzaţia că mă îndepărtez de ţărm, dar de fapt sunt tot acolo (iubesc, respect, cred în aceleaşi valori). Doar că azi zâmbesc mai greu la aceste comedii care-mi aduc atât de aproape oameni care acum sunt atât de departe …Mă gândesc la Octavian Cotescu, Francisc Munteanu, Virgil Calotescu...“, mărturisea ea într-un interviu acordat cotidianului Adevărul.

1968: NASA lansează Apollo 7, prima misiune cu oameni la bord

Misiunea americană spațială Apollo 7, avându-i la bord pe Donn Eisele și Walt Cunningham și la comandă pe Wally Schirra, a fost lansată din Cape Kennedy, Florida, pe 11 octombrie 1968.

Misiunea s-a desfășurat pe parcursul a 163 de revoluții orbitale, cu un echipaj ce a fost primul care a transmis semnal TV live de pe orbită, oferind astfel prima viziune a spațiului, oamenilor de pe Pământ.

Vehiculul Spațial a avut pe 22 octombrie o intrare normală în atmosferă și o amerizare conform planului, cu o eroare de 2 kilometri, coborând în Oceanul Atlantic la sud-est de Bermuda.

2011: A murit Ion Diaconescu, om politic român

Ion Diaconescu a fost un om politic și activist anticomunist român. A fost membru al Partidului Național Țărănesc, începând cu anul 1936 până la desființarea partidului de autoritățile comuniste, în 1947.

Condamnat la 15 ani de închisoare, a fost încarcerat la Aiud, Baia Sprie, Nistru și Râmnicu Sărat, iar după ispășirea pedepsei a fost deportat în Bărăgan. Revenit în București, a activat la întrunirile clandestine ale țărăniștilor.

Ion Diaconescu a stat 15 ani în închisoare

După anul 1989 a fost în conducerea Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, fiind ales ca deputat în Parlament în trei legislaturi consecutive (1990–1992, 1992–1996 și 1996–2000) iar în legislatura 1996–2000, a îndeplinit funcția de președinte al Camerei Deputaților. Ca parlamentar, a acționat în sensul înțelegerii și înlăturării consecințelor regimului comunist.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite